”Yetki kaldırıldığında eldeki iş bırakılır”

HSYK Başkanvekili, Cihaner hakkındaki dosyanın İstanbul'a gönderilmesine ilişkin açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki soruşturma dosyasının İstanbul'a gönderilmesiyle ilgili olarak, "Yargı camiasında herkes bilir. Bir yetkinin kaldırıldığı, değiştirildiğine ilişkin bilgi ulaştığı zaman, arkadaşlarımız elindeki işi bırakırlar" dedi.

Özbek, HSYK'ya girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner ile ilgili dosyanın, yetkileri kaldırılan Erzurum özel yetkili savcılarınca Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul'daki savcılara gönderildiğinin ifade edilmesi üzerine Özbek konuyu basından öğrendiğini, 'söyleyecek bir şeyi olmadığını' açıkladı.

Bir gazetecinin 'Erzurum savcılarının yetkilerinin kaldırıldığına ilişkin kararın onlara ulaşmadan, dosyayı hemen İstanbul'a gönderdikleri söyleniyor' demesi üzerine Özbek, şöyle konuştu:

"Biz de yargı camiasında herkes bilir. Bir yetkinin kaldırıldığı, değiştirildiğine ilişkin bilgi ulaştığı zaman, bilgi derken resmi bilgi değil herhangi bir şekilde haberdar olunduğu anda, arkadaşlarımız elindeki işi, ben de benzer şeyler yaptım, bırakırlar. Somut olayda neler oldu bilmiyorum"

'Televizyonda yetkilerinin kaldırıldığı yayımlandıktan sonra savcıların görevlerini bırakması mı gerekirdi?' sorusuna Özbek, "Bilmiyorum. Bakanlığın acele göndermesi gerekirdi. Umuyorum göndermişlerdir" karşılığını verdi.

Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine Kadir Özbek, daha fazla bir şey söylemek istemediğini, konuşmalarının yanlış anlaşıldığını, yanlış değerlendirdiğini belirterek, "Lütfen bizi anlayışla karşılayın. Yaptığımız işin muhakkak suretle bir gerekçesi, izahı olması gerekir" dedi.

'Cihaner ile ilgili soruşturmaya Ergenekon savcılarının bakma ihtimali var mı?' sorusuna Özbek, "Bilmiyorum" diye cevap verdi.

Özbek, bir gazetecinin, 'Erzurum savcıları için işletilen aynı süreç, İstanbul'daki savcılar için de işletilebilir mi?' sorusu üzerine, "Hayır. O açıdan bir şey söylemek mümkün değil. Buradaki arkadaşlarımız eğer bakamıyorlarsa oradakilerin de aynı koşullarda, aynı koşullar muhafaza edilirse onlar için de aynı şey geçerlidir. Ki o arkadaşlarımız benzer bir olayda kendilerinin bakamayacağına ilişkin bakanlığa bir iade yazısında imzaları olan arkadaşlarımız" değerlendirmesinde bulundu.

'Erzurum savcılarıyla ilgili iki gün önce verdiğiniz karar İstanbul'daki savcılar için de bağlayıcı mı?' sorusunu Özbek, "Biz Erzurum'la ilgili bir yetki belirlemesi yaptık" şeklinde yanıtladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir