Yıldırım: Gümrük Birliği için çalışmalar başlıyor
AB ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Bunun için adımlar atıldı. Bu çalışmalar önümüzdeki günlerde başlayacak" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.
Bulgaristan'ın gelecek yılın başından itibaren Avrupa Birliği dönem başkanlığını üstleneceğine dikkati çeken Yıldırım, "Bu dönemin esasen Türkiye-Bulgaristan-Avrupa Birliği ilişkileri için de önemli bir dönem olacağını düşünüyoruz. Sizin dönem başkanlığınızda özellikle geçen yıl başladığımız ama devamını getiremediğimiz AB ile mülteciler, vize serbestliği, geri kabul konularıyla mültecilere yardım konusundaki anlaşmanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesi ve AB-Türkiye yakınlaşmasının sağlanması adına bugüne kadar yaptığınız girişimler ve katkıların bundan sonra da devam edeceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği süreci öncesi müşterek projelerin olduğunu belirten Yıldırım, bunların Bulgaristan ve Türkiye tarafından sınır illerinde gerçekleştirilmesine yönelik daha yakın çalışılmasının gerektiğini bildirdi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik ekonomi, ticaret, yatırım, enerji alanlarının önemine değinen Yıldırım, "Türkiye'nin hızla büyüyen ekonomisi, yakın komşularımıza önemli fırsatlar sunuyor." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, karayolu ağı iyileştirerek, hızlı tren bağlantıları kurularak, Türkiye ve Bulgaristan'ın paylaştığı ortak transit koridorunun daha etkin hale getirilebileceğini kaydetti.
'Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerekiyor'
Yıldırım, "İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin daha da artırılarak devam etmesinin bu alanda önemli fayda sağlayacağını ifade etmek isterim." dedi.
"Bakanlar düzeyinde sürekli görüşmeler olabilir. herhangi bir tarihe ihtiyaç yok. 1 yıllık yol haritasından kasıt şudur: Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerekiyor bunun için adımlar atıldı. Bu çalışmalarda önümüzdeki günlerde başlayacak. Geçen Mart ayında AB ile Türkiye arasında 4 maddelik bir anlaşma yapılmıştı. Bu esas itibariyle Türkiye ile AB arasında vize serbestisi, geri kabul anlaşması ve mültecilerle ilgili birbir anlaşması ve Türkiye'nin 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapmasından dolayı bir parasal destek anlaşmasıydı. Anlaşma imzalandı ama maalesef bunu tam anlamıyla yürürlüğe geçirme imkanı olmadı. Bazı maddeler kısmen uygulandı. Ama vize serbestliği, geri kabul anlaşması gibi hususlar maddi destek konuları tam istendiği ölçüde yürürlüğe girmedi. Yeni dönemde bunu da tekrar ele almak suretiyle vize serbestliği ile geri kabulün eş zamanlı olarak yürürlüğe sokulması prensip olarak benimsendi. Bu konuda da bakanlar ön hazırlıkları çalışmaları yapacaklar, bunun gerçekleşmesi için zemini hazırlamış olacaklar."