YÖK hesap sistemini değiştirecek

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Danıştay'ın katsayı iptalinin ardından "Alanları değiştirmeyeceğiz, sistemin hesaplamasını değiştirmeye çalışıyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştayın YÖK'ün farklı katsayı kararını durdurmasının ardından yaptıkları ön çalışma hakkında bilgi verirken "Alanları değiştirmeyeceğiz, sistemin hesaplamasını değiştirmeye çalışıyoruz. Alanında giderse mesela 10 puan, gitmezse 0. Burada toplama işlemi yapıyorsunuz, çarpma işlemi yok" dedi.

Gazikent Üniversitesinin davetlisi olarak Gaziantep'te bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Danıştayın YÖK'ün itirazını reddetmesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yaptıkları ön çalışmanın daha basit bir sistem olacağını belirten Özcan, "Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı budur. Alanındaysa şu kadar ek puan alıyor, test puanları da şudur. Toplarsanız öğrencinin puanı çıkar" dedi.

Bir gazetecinin "Farklı katsayı mı? Tek katsayı mı olacak?" sorusu üzerine Özcan, "Alanında gidene bir şey eklenecek, gitmeyene eklenmeyecek. Daha basite indirgenecek" diye konuştu.

Özcan, "Alanları değiştirmeyeceğiz. Sistemin hesaplamasını değiştirmeye çalışıyoruz. Alanında giderse mesela 10 puan, gitmezse 0. Burada toplama işlemi yapıyorsunuz, çarpma işlemi yok" dedi.

"Daha basit bir şey olacak"

Özcan, "Katsayılarda bindelik sisteme mi, yüzdelik sisteme mi devam edilecek?" sorusuna karşılık olarak, "Hayır, çok detay söyleyemem. Ama daha basit bir şey olacak" yanıtını verdi.

Bu konuda üç başlık olduğunu ifade eden Özcan, bunlardan birinin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP), diğerinin testlerden alınan skor, bir diğerinin ise katsayı olduğunu belirtti. Bunları herkesin daha iyi anlayacağı, basit bir hale getirmeye çalıştıklarını anlatan Özcan, şunları kaydetti:

"Onun için bir çalışma grubu kurup, onlardan çalışma isteyeceğiz. Ön çalışmamız da var. Ana hatları da belli. Yapacağımız şey daha basit bir sistem olacak. AOBP budur. Alanındaysa şu kadar ek puan alıyor. Test puanları da şudur. Toplarsanız öğrencinin puanı çıkar. Biliyorsunuz istatistikte öğrenci notlarını arttırmak istediğinizde mesela 1.2 katsayısı ile çarparsınız ya da belli bir katsayı eklersiniz. İşte 10 puan gibi mesela. Ama çarptığınızda öğrenciler arasındaki eşitlik bozulur. Türkiye'de yıllardan beri yapılan budur. Onun daha düzgünü eğer öğrencilere puan vermek gerekiyorsa ilave katsayıdan dolayı, bir rakamı bir sabite eklemek daha iyidir. İstatistiki olarak daha doğru sonuçlar verir."

Özcan, AOBP'nin Milli Eğitim Bakanlığından geldiğini ve ÖSYM'ce hesaplandığını belirterek bu konuda kendilerinin bir şey yapmadığını belirtti. Katsayının ise bir rakamla çarpıldığını anımsatan Özcan, "Katsayı bir rakamla çarpılıyordu, artık yükseltmek değil buraya bir sabit koyalım. 5 puan... Alanında gidiyorsa o puanı verin, yoksa vermeyin. Ve bir de test puanı var, üçünü toplayacağız işte. Artık çarpma filan yok; sabit olacak. O sabiti ekleyeceksiniz" dedi.

Bu karar da Danıştay'a giderse ne olacak?

Bir gazetecinin "Peki bu karar da Danıştay'a giderse ne olacak?" sorusuna ise Özcan, "Bu istatistiksel olarak daha doğru bir şey. Eğer komisyondan güzel bir şey gelirse size duyururuz" dedi. Özcan, komisyonda istatistikçilerin ve matematikçilerin olduğunu ifade etti.

"14 Danıştay üyesini ikna etmiş durumdayız"

Sınava girecek öğrencilerden derslerine çalışmaya devam etmelerini isteyen Özcan, sözlerinin şöyle sürdürdü:

"Öğrencilerimize şunu söyleyebiliriz: Sınavın ana hatları değişmeyecek, değişse değişse belki birkaç küçük rakam değişecek. Onun için onların gerçekten merak edecekleri bir şey yok. Onlar çalışmaya devam etsinler.

Zaten Danıştay ile iyi bir yere geldik, 14-15 gibi bir rakamla reddedildi, 14 Sayın Danıştay üyesini ikna etmiş durumdayız. Bu sefer çok detay vermiştik. Düzenlemeyle ilgili o türden bir çalışma daha yaparsak, düzenlemeyle birlikte teknik detayları da beraberinde sunarsak belki dava açılmadan geçebilir diye düşünüyoruz."

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, Beykent Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi'nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Danıştayın dün YÖK'ün yaptığı itirazı reddettiğini hatırlatan Yarımağan, şöyle devam etti:

"Şimdi bazı konularda bir belirsizlik söz konusudur. Birincisi, alan içi ve alan dışı katsayı değerleri. İkincisi, ek puan kat sayısının değeri. Üçüncüsü de meslek okulu öğrencilerinin girdikleri kendi alanlarındaki programların puan türleriyle ilgilidir. Bu belirsizliklerin önümüzdeki günlerde YÖK tarafından alınacak yeni kararlarla ortadan kalkacağını düşünüyorum."

Ünal Yarımağan, bir gazetecinin "YÖK Başkanı Özcan'ın bugün, 'Katsayıyı çarparak değil, toplayarak gideceğiz ve kendi alanını seçene artı on puan verilecek' şeklinde açıklamaları oldu. Bu açıklamaya ilişkin görüşleriniz neler?" sorusu üzerine, bunun henüz kesinleşmemiş bir görüş olduğunu söyledi.

Bunun YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın üzerinde çalıştıkları çözümlerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben adayların kesinleşmemiş bu tür şeyleri çok fazla kafalarına takmamalarını öneriyorum. YÖK kararı verdikten sonra gerekli açıklamalar yapılır. Ama şu anda YÖK Başkanı Özcan'ın açıklamış olduğu katsayı farklılığı yerine alan için tercihlerde bir ek puan verilmesi konusu kesinleşmemiş olduğu için bir yorum getirmek istemiyorum."

Bir gazetecinin, "Bu yıl sınava başvuran meslek lisesi öğrencilerinin sayısında önceki yıllara oranla bir artış var mı?" sorusu üzerine de Yarımağan, sınava başvuruları, sınavın koşullarının belirlediğini, bu koşulların arasında katsayı değerinin de başvuracak adayları belirlediğini kaydetti.

Ünal Yarımağan, "Alan dışı tercihler sadece meslek liselilerde yok. Liseliler de alan dışı tercih yapmak isteyebilir. Bu sene katsayıların birbirine yaklaşması nedeniyle alan dışı tercih yapmayı düşünen ve bu amaçla sınava girenlerde biraz artış olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

"Sınav tarihinde değişiklik yok"

"Sınav tarihinde herhangi bir değişiklik olması söz konusu mu?" sorusuna da Yarımağan, sınavların açıklandıkları tarihlerin ertelenmesini gerektiren bir durum olmadığını düşündüğünü söyledi.

Öncelikle 11 Nisanda yapılacak Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nı düşündüklerini, başvuruların alındığını, sınava ilişkin hazırlıkların sürdüğünü dile getiren Yarımağan, bu ve diğer sınavların yüzde 99,99 açıklanan takvime göre yapılacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir