YouTube'dan yöneltilen sorulara yanıt verdi

Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın her yerinden internet kullanıcılarının sorularına yanıt verdi. Siyasetin gündemindeki Dersim sorusuna, "Dersim olayları gerçekten çok üzücü. Büyük devletler tarihinden korkmazlar. Arşivlerin açılmasında hiçbir mahsur yok" yanıt

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ülkelerin önemli ve güçlü isimlerinin farklı topluluklarla buluşmasını sağlayan 'YouTube World View' kanalının konuğu olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dünyanın her yerinden internet kullanıcılarının sorularına yanıt verdi.

YouTube'dan gelen sorulardan biri de Dersim tartışmaları oldu.

Gül, "Dersim olayları hakkında sizin fikriniz nedir? Dersim olayları ve diğer karanlıkta kalmış olayların aydınlatılması için bir çalışma yapacak mısınız? Genelkurmay arşivlerinin açılması veya bunun gibi..." sorularına şöyle cevap verdi:

"Bu konuyu daha önce üniversite yıllarında okudum. Tabii ki bizim tarihimiz büyük bir tarih ama tarihin içerisinde acı tatlı günler, dönemler çok olmuş oluyor. Yakın tarihimiz içinde Dersim olayları da gerçekten çok üzücü. Kendi bilgilerim çerçevesinde bunu biliyorum; üzücü olaylar, insanın vicdanıyla ve bugünkü insan hakları uygulamaları ile çok bağdaşmayacak olaylar. Bu benim kendi bilgilerimden ulaştığım kanaattir. Bununla ilgili arşivlerin açılmasında hiçbir mahsur yok.

Aslında büyük devletler iç tarihinden korkmazlar. Biz bunu açıkça söylüyoruz da, birçok tartışmalı konuda arşivlerimizi de açıyoruz. Yeter ki, bu konular polemik yapılıp, bunların üzerinden başka yerlere ulaşmak, başka amaçlar peşinde koşmak olmasın. Yeteri kadar olgunluğa da ulaştığımızı düşünüyorum. O bakımdan arşivlerimizin bilim adamlarına, tarihçilere açılması ve herkesin bunları okuması bunda hiçbir mahsur olmadığı kanaatindeyim."

Aktif siyasete dönecek misiniz?

NTV'den yayınlanan programda sorulardan biri "Cumhurbaşkanlığı görevi sona erdikten sonra tekrar aktif siyasete dönecek misiniz?" şeklindeydi.

Gül'ün yanıtı şöyle: "Ben yaptığım görevleri hep hakkıyla yapmaya çok özen gösterdim daha önce, kısa da olsa Başbakanlık dönemi, Dışişleri Bakanlığı dönemi; şimdi Cumhurbaşkanı olarak yaptığım görevi en iyi şekilde yapmak için bütün aklımı fikrimi gücümü ona veririm. Bugün de aynı şekilde Cumhurbaşkanlığı sorumluluğumu en iyi şekilde yapmak için çalışıyorum."

'Bedelli vicdani rahatsızlık yaratmamalı'

Gül'ün 'Bedelli askerlik' konusunda sorular geldi. “Bedelli askerlik bedelini ödeyebilenler için bir hak iken aynı şartlara sahip olup da istediği halde maddi gücü el vermeyen vatandaşlar için ulaşılması imkansız bir konumda yer edindi. Çıkacak olan bu yasa sizce ne kadar demokratik ve de adil?" sorusuna Gül'ün cevabı şöyle:

"Şimdi bu çok tartışmalı bir konu. Öyle ki, bir aile var diyelim, bir oğlu var. Eğer askere gitmediyse ‘Aman böyle bir yasa çıksın’ istiyor ama oğlu askerdeyse ‘Bu niye çıkıyor’ diyor. Zor bir konu o bakımdan hükümetlerin de işi kolay değil gerçekten. Böyle bir yasa artık çıkıyor, burada önemli olan; yasa çıkarken vicdani rahatsızlık oluşturmaması. Bundan gelecek gelirlerin genel bütçe içine konulmadan bunların harcanacağı yerlerin açıkça belirtilmesi ve özellikle de maddi imkanları olmadığı için askere giden ailelere bu fonlardan güçlü yardımların yapılması. Bunun çok dengeli bir şey olacağı kanaatindeyim."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir