Yozgat'ın geleceği tarımsal ürünlere dayalı sanayide
Metin IŞIK / Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Bir ilin ticaret ve sanayisinin gelişmesinde ise insan unsuru en önemli güç.. Bu bakış açısı ileYozgat değerlendirildiğinde nüfusumuzun sürekli düşüyor olması, gelecek adına endişelerimizi arttırıyor. Göçü önlemek için ilimizin kaynaklarına yönelerek, istihdam oluşturabilecek alanları öne çıkarmalı ve bu alanlarda projeler üreterek hayata geçirmeliyiz. Göçün önlenmesi çalışan üreten bir nüfus yapısı yaratarak
sosyo ekonomik gelişimi hızlandıracak ve Yozgat'ı yaşanılabilir bir il haline getirecektir.
İstihdamı, tüketimi ve üretimi arttırmak adına yapılacaklar noktasında, sivil toplum örgütleri, valilik, belediyeler, basın ve Yozgat'ta yaşayan diğer tüm dinamiklerin artık aynı çözümlerde buluştuğunu görüyoruz. Odamız tarafından çeşitli zamanlarda yapılan SWOT analizlerinde Yozgat ekonomisinin tarım ve hayvancılık, jeotermal, meyvecilik, et, süt ve tarımsal ürünlere dayalı sanayi ile ivme kazanacağı görülüyor. Bu alandaki projeler konusunda ortak akılla doğru adımlar atmamız gerekiyor.
Orta Anadolu Bölgesi'nde tarım iş kolunda çalışanların toplam istihdama oranı diğer sektörlerde çalışanların toplam istihdama oranından daha büyük. En büyük oran yüzde 77,3 ile Yozgat'ta, en düşük oran ise yüzde 47 ile Kayseri'dedir. Büyük orana sahip olmamıza rağmen çıkmazlarımız da büyük. Ama çözüm yolları yok mu? Elbette var. Öncelikle tarıma dayalı sanayinin gelişmesine yönelik altyapı oluşturulmalı. İstihdamın artırılması ve bölgenin eğitim seviyesinin yükseltilmesi için önlemler alınmalı. Düşük faizli kredi ve çeşitli teşviklerle genç nüfus üretime katılarak göç önüne geçilmesi gerekiyor.
Bölgedeki temel tarımsal faaliyetlerin hasat aşamasında modern tarım teknikleri ve tarımsal mekanizasyonu artırarak mevsimlik işçi talebi azaltılmalıdır. Türkiye genelinde olduğu gibi Orta Anadolu Bölgesi'nde de veraset yolu ile parçalanan tarım arazileri büyük bir sorun. İvedilikle miras kanunu çıkarılarak ve arazi toplulaştırması uygulanarak bu araziler verimli tarım işletmelerine dönüştürülmelidir.
Bölgemizde hayvancılığın sorunları için de çözüm yolları mevcut, yeter ki hayata geçirebilelim. Yozgat'taki
küçük çaplı hayvancılık işletmelerine gerekli altyapı ve teşvik ya da ucuz kredi sağlama yoluyla verimli işletmelere dönüştürülmeli. Hayvansal üretimin altyapısı olan kaba yem ve yem bitkisi üretimine ağırlık verilerek, bölgede yem bitkileri tohumluğu üreten işletmelerin kurulması teşvik edilmeli. Hayvansal ürünleri işleyen entegre tesis ve işletmelerin kurulması da desteklenmeli. Hayvansal ürünlerin pazarlanmasına yönelik gerekli örgütlenmeler yapılmalı. Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de mutlak surette kurulmalı. Üretim ve sanayi entegrasyonunun sağlanması amacıyla birlik ve kooperatifler kurulmasına, Yozgat'ta kendiliğinden yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin ekiminin desteklenmesine de ihtiyaç var. Bütün bu konular sanayi altyapısını oluşturacak şekilde bir plana bağlanmalı. Uygun niteliklere sahip hazine arazilerinin yatırımcıya açılarak organize tarım bölgeleri oluşturulması da Yozgat'ın tarımsal potansiyelinin değerlendirilmesine önemli bir katkı sağlar.