Yozgat'ta ortak akıl şart

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YOZGAT'TAN / Güneş DOĞDU SOYLU

[email protected]

Yozgat'ta il yönetimi ve iş dünyası temsilcilerini ziyaret ediyoruz bir süredir. Bazen sevindik, umutlandık bazen de moralimiz bozuldu, ilin geleceği için kaygılandık.

Yozgat Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Metin Özışık, OSB'deki firma sayısının 30'lara yaklaştığını, son 6 ayda elektrik tüketiminde ciddi artışlar yaşandığını iletiyor. İlk 6 ayda 65 bin kwh olan elektrik tüketimin 95 bin kwh'a yükseldiğini aktarıyor.   

Özışık, Yozgat'ın tarım-hayvancılık alanlarındaki potansiyeli nedeniyle yatırımların bu yöne kaydırılmasının doğru olacağını ifade ediyor. Ancak ülkemizin gündeminde olan savunma sanayiden de Yozgat'ın pay alabileceğini söylüyor. Bunu da savunma sanayide ön plana çıkan Kayseri'nin alt bölgesi olmasıyla sağlayabileceğini aktarıyor.

Diğer taraftan KOSGEB desteğiyle küçük işletmelerin biraraya gelip şirketleştiklerini  anlatıyor. Eskiden Yozgatlıların bu yönde birleşmelere çok yanaşmadığını ama bu yıl iş birliği-güçbirliği projesiyle 5 firmanın ortaya çıktığını anlatıyor.

Şimdiye kadar verilen tüm teşviklerden Yozgat'ın pay almadığını anımsatan Metin Özışık, yeni teşvikten beklentilerini şu sözlerde ifade ediyor: "İllerin kalkınmışlık farkları iyi analiz edilmeli. Sektörler doğru belirlenmeli. Başka ilerden gelen yatırımcıya mutlka taşınma desteği verilmeli. Diğer enerji, SSK işveren payları bunlar zaten iyi bir şekilde uygulanıyor. Bizim gibi illerde en önemli avantaj ürünlerin limana taşınmasında nakliye desteğinin kapsamlı bir şekilde sunulması olur."

İldeki istihdam ve ihracat rakamlarını merak ettiğimizi söylediğimizde Özışık, daha yolun çok başında olduklarını hatırlatarak 6.5 milyon dolarlık ihracat ve 6 bin 500 civarında istihdam olduğunu iletiyor. 

Aktif Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı Rahmi Nazlıoğlu, inşaat sektöründeki büyümeyi anlatıyor bizlere. Çok lüks daire satışlarının yapılabildiğine ve bu yönde inşaat firmalarının büyüdüğüne ve çoğaldığına dikkat çekiyor. Yozgat'ın gelişmesi için en çok neye ihtiyacı olduğunu sorduğumuzda ise bölgesel havaalanı cevabını alıyoruz. Sebebini sorduğumuzda hem sanayinin gelişmesi için hem de ilin turizm açısından fark edilmesinde önemli bir faktör olduğunu söylüyor. Nazlıoğlu, ükemizin ilk milli parkı olan Çamlık'ın ve Çorum'a bağlı olsa da Yozgat için de önemli bir değer olan Hattuşaş'ın daha verimli kullanılmasını istiyor. Jeotermal zengini bir bölge olduklarını ama yanı başındaki Kozaklı'nın gölgesinde kaldıklarını söyleyen Nazlıoğlu, Yozgat'taki termal tesis sayısının yetersiz olduğu gibi varolan tesislerde kalite noktasında sıkıntı yaşandığının altını çiziyor. Burada birlikteliğin önemine vurgu yapan Nazlıoğlu, "Birkaç kişi birleşerek yapamaz ama 10 kişi birleşerek çok yıldızlı oteller yapabiliriz ve daha fazla turist çekebiliriz" diyor.

"Kendi iç dinamiklerimizi harekete geçirmeliyiz" diyen Nazlıoğlu, "İlk etapta başka ildeki sanayiciyi Yozgat'a getirmekte zorlanırız belki ama ilimizdeki insanları sanayi yatırımlarını konusunda cesaretlendirebiliriz. Ya da başka illerde yatırım yapan sanayici ve işadamlarımızı memleketlerine yatırım yapma konusunda ikna edebiliriz" şeklinde konuşuyor.

Yozgat'ın en gelişmiş ilçesi Sorgun'un Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gazi Arslan ise dağınık bir şekilde  ilçede bulunan tesislerin bir OSB'de toplanmasının önemini anlatıyor. Arslan, Yozgat'a yakın Çorum, Kırşehir gibi illerin son yıllardaki atağına karşın Yozgat'ın ilerleme kaydemediğine dikkat çekiyor. Arslan, bundaki payı Yozgat OSB'nin Sorgun gibi insan gücü, sanayi alt yapısı ve bölge avantajı sunan bir bölge yerine Yerköy ilçesinde olmasına bağlıyor.

Özetle Yozgatlıların çok fazla biraraya gelip sorunlarını konuşması ve çözüm üretmesi gerekiyor. Diğer yazımda firmalardaki durumu anlatmaya çalışacağım.