YSK'dan '6 milyon seçmen açıklaması'

Sayıdaki artış 'kendi iradesiyle yazılmayan seçmenin yasa değişikliği sonucu kütüklere resen yazılmasından' kaynaklanmış

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmen sayısındaki artışın "halk oylamasında esas alınan seçmen kütüklerinin kesinleşmesinden 29 Mart 2009'a kadarki 19 aylık sürede 18 yaşını dolduran ve dolduracak olan 2 milyona yakın seçmenin yanı sıra daha önce kendi iradesiyle yazılmayan seçmenin yasa değişikliği sonucu kütüklere resen yazılmasından kaynaklandığı" bildirildi.

YSK'da düzenlenen toplantının ardından seçmen sayısındaki 6 milyon artışla ilgili iddialara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, seçmen kütüklerinin seçim takviminin el verdiği ölçüde daha uzun süreli olarak yeniden askıya çıkarılacağı belirtildi.

Bu askı süresinde vatandaşların ve siyasi partilerin ilgili seçim hukukunun ana esaslarından olan itiraz ve şikayet haklarını kullanmaları halinde kütüklerdeki hataların seçim kurullarınca giderileceği ifade edilen açıklamada, yetkili seçim kurullarının da resen bu hususta düzeltme işlemi yapacağı vurgulandı.

"Askıya çıkarılan seçmen kütüğünde bir kişiye birden fazla TC Kimlik Numarası verildiğine dair herhangi bir bulguya ulaşılamamıştır" denilen açıklamada, ayrıca sistemin alt yapısını doğru işleyebilmesi amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık idaresi görevlilerinin de askı süresinde aralıksız çalışacağı kaydedildi.

Kapatılan belediye dava açarsa seçime katılabilecek

YSK ayrıca, kapatılması öngörülen belde belediyelerinden nüfus sayımının iptali için öngörülen süre içinde dava açanların yerel seçime katılabileceklerini açıkladı.

Açıklamada, 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak yerel seçimde Anayasa Mahkemesinin 5747 sayılı "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde İlçe Kurulması Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile ilgili kararı ve Danıştay 8. Dairesinin bu kanuna dayanak olarak çıkarılan genelgenin iptaline ilişkin kararı doğrultusunda, nüfusu 2 binin altına düştüğü için kapatılması öngörülen belde belediyelerinin seçime belde olarak katılacaklarına karar verildiği belirtildi.

YSK'nın açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sonuçlarına Danıştay kararında öngörülen süre içinde iptal davası açan, 22 Mart 2008'den önce nüfusu 2 binin üzerine çıkan ve turizm öncelikli yöreler listesinde olduğu saptanan belde belediyelerinin bu seçime katılabilecekleri kaydedildi.

2 terörist kütükten silindi

YSK, bazı basın yayın organlarında yer alan "dağdaki teröristlerin seçmen kütüğünde yer aldığı"na ilişkin haberler üzerine Salman Kurtulan ve Cemil Bayık ile ilgili yapılan tahkikat sonucunda, ilgili kişilerin belirtilen yerleşim yeri adresinin silindiğini ve seçmen kütüğünden çıkarıldıklarını bildirdi.

13 Ocak 2007'de öldürülen terörist 1981 doğumlu Mercan Kara'nın seçmen kütüğünde kaydının bulunmadığının anlaşıldığı ifade edilen açıklamada, Uludere İlçesi seçmen kütüklerinde 1940 ve 1985 doğumlu Mercan Kara adlı iki kişinin yer aldığı, 1985 doğumlu Mercan Kara'nın yapılan itiraz üzerine ilçe seçim kurulunca seçmen listesindeki kaydının silindiğin tespit edildiği duyuruldu.