Yuan'ın değerlenmesi Çin'in çıkarına

Roubini, "Çin ekonomisi aşırı ısındı, enflasyon yükseliyor, aşırı parasal büyüme, aşırı kredi büyümesi var, varlık balonları başladı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAIPEI - ABD'li ekonomist Nouriel Roubini, Çin para birimi yuanın değerlenmesinin sadece ABD ve diğer ticari ortaklarına değil, aynı zamanda yükselen enflasyonu dizginlemede Çin'in kendisine de yardımcı olacağını söyledi.

Roubini, Tayvan'ın başkenti Taipei'de düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Bugün Çin ekonomisi aşırı ısındı, enflasyon yükseliyor, aşırı parasal büyüme, aşırı kredi büyümesi var, varlık balonları başladı. Çin'in bu riski kontrol edebilmesinin yollarından biri yuanın hızlı biçimde değerlenmesine izin vermek" dedi.

Yuanın hangi oranda değerlenmesi gerektiği konusunda yorum yapmaktan kaçınan Roubini, yüzde 2-3 ve yüzde 20 oranındaki bir aralığın, ABD'nin minimum ihtiyaçlarını ve Çin'in maksimum kısıtlamalarını karşılayacağını, ayrıca buna Çin'in de yanaşabileceğini ifade etti.

Ekonomistler, güçlü yenin ekim ayında yüzde 4,4 yükselen enflasyonu sakinleştirmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Washington ve diğer ülkeler, yuanın değerinin düşük olmasının Çinli ihracatçılara adaletsiz fiyat avantajı sağladığını belirterek, Pekin yönetimine yuanın değerini artırması yönünde baskı yapıyor.

Çinli yetkililer, daha fazla döviz kuru esnekliği sözü vermesine rağmen, yuanın hızla değerlenmesine ihracat sektöründe büyük istihdam kayıplarına yol açacağı gerekçesiyle karşı çıkıyorlar. Çin para birimi yuanın değeri haziran ayından bu yana yaklaşık yüzde 3 değer kazandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir