Yunanistan seçimlerinin galibi Syriza’nın vergi gündemi
Fikret ÇETİNKAYA / KPMG Türkiye Vergi Bölümü Şirket Ortağı
Geçtiğimiz ay içinde gerçekleşen Yunanistan genel seçimlerinde Syriza büyük bir başarı kazandı ve iktidara geldi. Bu başarıda rol oynayan pek çok faktörden birisi de Yunan halkının yaşadığı ekonomik güçlüklere Syriza’nın cevabı ve özellikle vergi alanındaki vaatleri olmuştur.
Öncelikle belirtmek gerekir ki ekonomik sıkıntılardan bunalmış, ikna edilmeye hazır, memnuniyetsiz bir seçmen topluluğunun varlığı Syriza’nın başarısının temelini oluşturmuştur. Bu topluluğu doğrudan etkileyen, inandırıcı, açık mesajlar, vaatler kitleler üzerinde etkili olmuş ve iletişimin gücü ve önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.
Peki neydi bu vaatler?
- Zenginden daha fazla vergi almak, orta sınıf üzerindeki aşırı vergilemeye son vermek, adil bir vergi düzenine geçmek,
- Yunan halkının adaletsiz bulduğu emlak vergisi Enfia’yı derhal kaldırmak ve bunun yerine lüks konutlarla, belirli bir tutarın üzerindeki konutların emlak vergisine tabi tutulmasını sağlamak,
- Gelir vergisinde vergi dışı bırakılan yıllık toplam gelir tutarını 5 bin eurodan 12 bin euroya yükseltmek,
- Akaryakıt ta ÖTV'yi azaltmak,
- Ödenmeyen vergi borçlarının tahsilini kolaylaştırmak,
- Gemi taşımacılığına özgü vergi indirimlerine son vererek bu sektörün daha fazla vergilendirilmesi,
- Kayıp ve kaçakla etkin mücadele. Yukarıda sıraladığımız söylemler toplum kesimlerinde karşılık buldu ve Syriza’yı iktidara taşıdı. Ancak bu noktadan itibaren Yunanistan’da vaatler değil gerçekler konuşulmaya başlandı.
Başta Enfia vergisi olmak üzere özellikle seçimlerden hemen önce ödenmeyen vergiler nedeniyle Yunanistan’da vergi tahsilatında ciddi azalmalar yaşandı. Bu sebeple yeni Yunanistan Hükümeti’nin ilk icraatlarından birisi mükellefleri vadesi geçen vergileri ödemeye davet etmek oldu.
Gemi taşımacılığı sektörünün vergilendirilmesi ise şimdiden ciddi tartışmaları beraberinde getiriyor. Bilindiği gibi bu sektör yarattığı istihdam ve gelirle Yunanistan’ın en önemli birkaç sektöründen birisi. Sektörün daha fazla vergilendirilmesi gerektiğinin konuşulduğu bugünlerde gemi sahipleri buna karşı olduklarını, aksi halde Londra, Monako, Singapur, Dubai gibi Yunanistan dışındaki gemicilik merkezlerine geçeceklerini, bu şekilde Yunanistan’ın şu anda bu sektörden elde ettiği ciddi vergilerden de mahrum kalacağını ifade etmeye başladılar.
Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele ise belki de yukarıdaki vaatlerden başarılması en zor olanı. 2013 OECD raporuna göre vergi kayıp ve kaçağı Yunanistan’ın en temel konularından birisi. Geçtiğimiz hafta içerisinde ABD Başkanı Obama’nın, Yunanistan’ın vergi sisteminin berbat bir şekilde ünlendiğine ve ciddi değişiklikler yapılması gerektiğine dair sözleri konunun ciddiyetini ve tüm dünyada bilinirliğini gözler önüne serdi. Yunanistan’da adil bir vergi düzeni kurmak, vergi idaresini ve denetimini etkinleştirmek, teknik altyapıyı güçlendirmek ve her şeyden önemlisi geniş halk kesimlerinin vergiye gönüllü uyum konusunda desteğini almak gerekli görünüyor. Anlaşılan ülkemiz ile kıyaslandığında özellikle vergi altyapısı ve teknoloji konusunda oldukça geride olan komşunun bu alanda yatırım yapması gerekiyor.
Bu noktada komşuda olup bitenleri, vergi gündemlerini, vaatlerin gerçekleşmelerini izlemeye ve ülkemiz için de sonuçlar çıkarmaya devam edeceğiz. Umarız birbirlerine benzeyen iki ülke halkı da vergiye gönüllü uyum konusunda ciddi ilerlemeler göstererek adil bir vergileme sisteminin temel unsurları olmayı başarırlar.