Yunanistan: Zirve toplantısına dilenci olarak gitmiyoruz

Yunanistan Maliye Bakanı, AB içinde bir çözüm beklediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ATİNA - Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, "Yunanistan'ın bütçe açığı sorununa AB çerçevesinde bir çözüm istendiğini" söyledi.
Papakostandinu, yaptığı açıklamada, bütçe açığı ve Yunanistan'ın ekonomik krizden çıkması yönünde kararlar alınması beklenen ve "Kritik" olarak nitelendirilen AB Zirve Toplantısı konularına değindi.
Maliye Bakanı, "25-26 Mart'ta yapılacak Toplantı'dan olumlu sonuçlar çıkacağı yönündeki ihtiyatlı iyimserliğini" dile getirdiği konuşmasında, "Yunanistan kesinlikle AB içinde bir çözüm istiyor, Zirve Toplantısı'na dilenci olarak gitmiyoruz" şeklinde konuştu. 
Yunanistan'ın önümüzdeki aylarda piyasalarda borçlanmayla ilgili sorun yaşamayacağını kaydeden Papakostandinu, ülkenin İstikrar ve Kalkınma Programı'nı harfiyen uygulamasıyla spread farkı denilen risk primindeki artışta düşüş kaydedileceğini vurguladı.
"Euro kuşağındaki istikrarın, bir yardım mekanizmasının oluşturulmasıyla destekleneceğini" belirten Maliye Bakanı, "Biz bununla ilgili görüştük. Zirve Toplantısı'nda konuyla ilgili olumlu gelişme kaydedilmesini ümit ediyorum" dedi.
Yunanistan'ın ekonomik yardım istemediğinin altını çizen Papakostandinu, yalnızca istikrar ve kalkınma programının tam anlamıyla uygulanmasıyla engelsiz şekilde borç alımının garantileneceğini kaydetti. 
Öte yandan, Yunan medyası, Yunanistan'ın, Zirve Toplantısı'ndan, borçlanmaya yardımcı olacak AB desteği kararı çıkmaması olasılığı halinde, piyasalardan daha yüksek faiz oranıyla borç almayı kararlaştırdığını, bunun Nisan ayı kapsamındaki ilk bölümünün 15 milyar Euro tutarında olduğunu belirtti.
IMF'ye olası bir başvurunun ise Yunanistan Maliye Bakanlığı'nın seçimleri dışında kaldığı değerlendirmesinde bulunulan haberlerde, "Hükümet kaynaklarından" alınan bilgilerin, "Saati geldiğinde Yunanistan'ın IMF'ye değil piyasalara yöneleceği" şeklinde oldukları kaydedildi. 
IMF'nin yalnızca "en son seçim" kapsamında gündemde bulunduğu yorumu yapıldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir