Yunanistan'da grevler yayılıyor

Yunanistan'da batma noktasına gelen ekonomiyi toparlamak için sert reform paketleri açıklayan hükümete tepkiler dinmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA-Mali krizde bulunan Yunanistan'da, hükümet tarafından uygulamaya konulan reform paketlerine karşı çıkan farklı kesimlerden milyonlarca çalışanın yaptığı eylemler giderek yayılıyor.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un, açıkladığı yeni önlemlere itiraz eden çok sayıda sektör çalışanı, alınan kararlara tepki göstererek uyarı grevleri yapma kararı aldı.

Yunan basını, dün, grev kararı alan taksiciler, temizlik çalışanları ve öğretmenlerin ardından bugün de aralarında doktorlar, vergi daireleri çalışanları, eczacılar ve toplu ulaşım çalışanlarının da bulunduğu birçok sektörde grev kararı alındığını duyurdu.

Hükümetin, reformlar çerçevesinde sağlık alanına getirmek istediği değişiklikleri protesto eden devlet hastanelerindeki doktorlar bugünden itibaren ülke çapında 48 saatlik greve giderken, gümrük memurları ile vergi dairelerinde çalışan memurların pazartesi gününden itibaren 48 saatlik grev yapacağı belirtildi. Bu konudaki eylemlerini hafta içinde günün belirli saatlerinde iş durdurarak sürdüren Atina metrosu ve toplu ulaşım sektörü çalışanlarının ise, sürekli greve gitmeye hazırlandığı ve sivil havacılık teşkilatı çalışanlarının da önümüzdeki günlerde "beyaz grev" yapmayı planladığı bildirildi.

Bu arada, reformlar çerçevesinde yüksek eğitime getirilmek istenilen değişiklikleri protesto eden üniversite öğretim üyelerinin bugün başlayan 48 saatlik grevi ve bu çerçevede üniversitelerdeki öğrenci işgalleri sürerken, öğretim üyeleri ve öğrencilerin bugün Eğitim Bakanlığı önünde bir gösteri düzenleyeceği bildirildi.

Hedef Selanik

Öte yandan, hükümetin ekonomi politikasına itiraz eden tüm sektörlerin cumartesi günü Selanik'te Başbakan Yorgo Papandreu'nun Selanik Ticari Fuarı'nın açılış konuşmasını yapacağı sırada toplu bir gösteri yapmaya hazırlandığı belirtilirken, kentte şimdiden yoğun güvenlik önlemleri alındığı bildirildi.

Yunan medyası, Selanik'te yapılacak gösterinin son yılların en büyük protesto gösterisi olacağını belirttiği haberlerinde, Atina'dan ve ülkenin diğer bölgelerinden aralarında Sintagma meydanında gösterilerini sürdüren "bıkkın ve öfkeliler"in de bulunduğu binlerce göstericinin Selanik'e akın etmesinin beklendiğini duyurdu.

Polisin buna göre geniş çapta önlem aldığı belirtilen haberlerde, Başbakan Papandreu'nun açılış konuşması sırasında 4.500 polisin görev yapacağı Selanik'te, göstericileri önlemek için çelik ve plastikten oluşan ikibuçuk metre yüksekliğinde çitlerin kullanılacağı ve 5,5 ton su ve kimyasal madde püskürtme kapasitesine sahip "Aiandas" tipi panzerlerin ilk kez gösteriler sırasında olası taşkınlıklara karşı kullanılmak üzere hazırlandığı belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir