Yünsa'nın hedefi 'dünya liderliği'

Sabancı Grubu'nun tekstil şirketi Yünsa, yünlü kumaşta dünyanın en büyük beş üreticisinden biri. Avrupa'nın en büyüğü. Şirketin yeni hedefi dünya lideri olmak…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yünsa, Türkiye'nin en büyük yünlü kumaş üreticisi... Sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda Avrupa'nın... Dünyada ilk beş arasında yer alıyor. Bu bilgiler şirketin Genel Müdürü Cem Çelikoğlu'ndan... Çelikoğlu, Sabancı Center'de gazeteciler bir yemekte buluştu ve "Dünya liderliğini hedefliyoruz. Sabancı Grubu da bizi bu hedefte destekliyor" dedi.

1973'te kurulan Yünsa, altmıştan fazla ülkeye ihracat yapıyor. İngiltere, Almanya, Amerika ve Çin'de satış ofisleri; İspanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Finlandiya, İsveç, Kanada, Rusya, Japonya ve Hong Kong'ta acenteleri var. İtalya'da bir adet tasarım ofisi bulunuyor. Yılda 3 bin 600 ton kamgarn iplik kapasitesinin yanında, 12 bin km kumaş dokuma kapasitesine  sahip. Üretiminin büyük bir bölümü yüzde 100 yünlü kumaş. Yanı sıra yün ile kaşmir, ipek, kaşmir-ipek, likra, polyester ve viskon karışımı fantazi kumaşlar da üretiyor. 2010'da satış cirosu yaklaşık 105 milyon doları aşarken, genel olarak toplam satışın yaklaşık yüzde 60'ı ihracat.

Yünsa'nın fabrikası Çerkezköy'de. Şirketin büyümesine paralel olarak her 10 yılda bir kapasitesini katlamış. 2010'da 12 milyon metre kumaş üretmiş. 2011 hedefi 13.5 milyon metre. Bu rakam Türkiye ihtiyacının tamamından fazla. Şirket de zaten üretiminin büyük kısmını ihraç ediyor. Müşterileri arasında erkek giyimde Tommy Hilfiger, Hugo Boss, Armani, Calvin Klein, Paul Smith, Mexx, Next, Ted Baker, Marks And Spencer, Zara, C&A, Esprit, Club Monaco; kadın giyim'de Max Mara, Armani, Marella, Max and Co., Next, Laurel, Esprit, H&M, Massimo Dutti, Calvin Klein, Bcbg, Talbots, Ann Taylor, JJones NY, Gerard Darel, IKKS, Patrick Gerard gibi önemli dünya markaları var.

Grup hedefimizi destekliyor

Çelikoğlu'na tekstilin Sabancı Grubu'nun ana sektörleri arasında gözükmediğini, grup şirketi Bossa'nın satıldığını hatırlatarak, Yünsa'nın da satılması gibi bir hedef olup olmadığını soruyoruz: "Sabancı, Yünsa'ya pozitif bakıyor. Sektörümüzde dünya liderliği hedefimiz var. Bu hedefte grup bizi destekliyor. Bossa'dan sonra soru işaretleri oldu ama Yünsa ile devam ediliyor."

Yünsa'nın hedefi 5 yılda 20 milyon metre kumaş üretimine gelmek. Bunun için 20 milyon dolar civarında yatırım gereği var. Çin'de iki büyük üretici var, onların üretimi 25 milyon metre. İtalya, ülke olarak dünya üretiminin neredeyse yarısını sağlıyor ama orada firmalar Yünsa'dan küçük.

Çelikoğlu'nun verdiği bilgiye göre Türkiye'de yünlü kumaş sektöründe çok fazla sayıda şirket yok. Aksu, faaliyetini durdurdu. Altınyıldız, Aksu fabrikasına taşındı, üretime devam ediyor. Bahariye ve İpekiş daha çok iç piyasaya dönük çalışıyor. Türkiye'de yılda 10 milyon metre yünlü kumaş tüketimi var. İç piyasada Yünsa'nın payı yüzde 30'larda.

Türkiye'de Merinos ırkını bozdular

Genel Müdür Cem Çelikoğlu'nun anlattığına göre, yünlü kumaş üretiminin temel kaynağı olan Merinos koyunlarının Türkiye'deki ırkı, yerli ırkların karışımı nedeniyle bozulmuş ve verimsiz duruma gelmiş. Bu nedenle şirket yün ihtiyacının tamamını Avustralya ve Yeni Zelenda'dan karşılıyor. Çelikoğlu,  bu konuda şu bilgileri verdi:

"Zamanında Atatürk bu ırkı getirip yetiştirilmesini istemiş. Bursa'da fabrika kurulmuş. Gelmiş, uzun yıllar da yetişmiş ama şimdi bozulmuş durumda. Biz de bütün diğer üreticiler gibi yün ihtiyacımızı Avustralya'dan karşılıyoruz. Bu iki ülkede 45 milyon Merinos var. 450 milyon kilo yün elde ediyorlar. Koyun başına 10 - 12 kilo yün demek, 10 - 12 elbise demek. Avustralya'dan Çin'e gidiyor, tops haline getirilip dünyaya dağılıyor. Biz 3 bin ton alıyoruz. İplik ve kumaş haline biz getiriyoruz. Dünyada yünlü kumaş pazarının büyüklüğü 1.7 milyar dolar. İtalya'nın payı yüzde 44. Türkiye'nin payı yüzde 5. Bunun içinde bizim payımız yüzde 90'dır. Bu sektörün dünyada yüzde 6 büyüyeceği tahmin ediliyor. Biz bundan çok daha hızlı büyüme hedefliyoruz" dedi.

Suyu Alplerden getirip baktık

Merinos'un yününün işlenmesi çok incelikli bir iş. Çelikoğlu bu konuyu anlatmak için bir anekdot anlattı:

"Kumaşlarımız İtalyan tasarımcılarda... Bakıyorlar, 'Kumaşlarınız çok iyi ama hala İtalyan kumaşları gibi yumuşak değil' diyorlar. Kullandığımız yün ve diğer materyaller aynı!.. Konuyu incelemeye aldık. Baktık ki onlar suyu Alplerden getiriyorlar. Su getirip burada inceledik. Bizim kullandığımız suların sertlik derecesi çok farklı çıktı. 2004 yılıydı. Yumuşatıcılar kurduk ve kullandığımız suyu Alplerin suyunun ölçülerine getirdik. Sonuç aldık."

Premiere sokmayanlar bizi davet ettiler

Yünsa, dünyanın en büyük kumaş fuarı olan Paris'teki Premiere Vision (PV) Fuarına 2003 yılından beri katılıyor. Bilindiği gibi bu fuarın ziyaretçilerinin yüzde 80'i Fransa dışından geliyor. Katılmak için firmalarda tasarım gücü ve modern teknolojiye sahip olma kriterleri aranıyor. Genel Müdür Çelikoğlu, Yünsa'nın Paris Premiere macerasını şöyle anlattı: "Biliyorsunuz, Türk şirketlerini kabul etmek istemedi fuar yönetimi. Birkaç yıl çok uğraştık. Sonunda girdiğimizde Yünsa'nın öyle bir etkisi oldu ki, fuarın CEO'su beni özel yemeğe davet etti. Birlikte yemek yedik. Bana takdir ifadeleri söyledi."

Bu konularda ilginizi çekebilir