Yurt yapımında, 'yap-kirala-devret' modeli uygulanacak

YURTKUR, Hazine ve özel kişilere ait arazilerde özel sektöre yaptırdığı yurtları, 49 yıllığına kadar kiralayabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yurt yapımında, "yap-kirala-devret" modeli geliyor. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR), Hazine ve özel kişilere ait arazilerde özel sektöre yaptırttığı yurtları, 49 yıllığına kadar kiralayabilecek. Yurtlar, sürenin sonunda YURTKUR'a devredilecek.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Teklifini kabul etti.

Teklifin görüşmelerinde, özel sektörün yurt yapıp, YURTKUR'a kiralamasına ilişkin bir önerge verildi.

Görüşmelerin ardından kabul edilen teklif, YURTKUR'un, 4 Mayıs 2009'da Milli Eğitim Bakanlığından alınarak, Başbakanlığa bağlanmasının ardından buna yönelik bazı düzenlemeler getiriyor.

Teklife göre, YURTKUR Başbakanlığa bağlı olacak. Başbakan, kurumun yönetimiyle ilgili yetkilerini, gerekli gördüğü takdirde bir bakan aracılığıyla kullanabilecek.

Teklif, Genel Kurulun yapısında da değişiklik yapıyor. YURTKUR Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcıları, Gençlik ve Spor Genel Müdürü de artık Genel Kurulda temsil edilecek.

Genel Kurul; YURTKUR'un bağlı olduğu bakan, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı ve Yükseköğretim Genel Müdürü, YURTKUR Genel Müdürü ve genel müdür yardımcıları, Maliye, İçişleri, Bayındırlık ve İskan, Sağlık bakanlıklarından, DPT ve Hazine Müsteşarlıklarından ve YÖK'den birer temsilci, üniversite rektörleri veya görevlendirecekleri birer öğretim üyesi, Vakıflar Genel Müdürü, Gençlik ve Spor Genel Müdürü, Kızılay Genel Başkanı veya görevlendirecekleri birer temsilci ve yönetmeliğe göre tespit edilecek 4 öğrenci temsilcisinden oluşacak.

Yönetim kurulu üyelerine huzur hakkı

Yönetim Kurulu, kurumun bağlı olduğu Bakan ve Maliye Bakanı tarafından belirlenecek en az daire başkanı düzeyinde 1'er üye, YURTKUR Genel Müdürü, Genel Kurulca kurul üyeleri arasından seçilecek 2 rektör veya öğretim üyesi, 1 öğrenci temsilcisi ve 1 diğer kurum temsilcisinden meydana gelecek.

Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerine, her ay için 20 bin gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödenecek. YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, bu rakamın 967 lira olduğunu belirtti.

Memuriyet dışından Yönetim Kurulu üyeliklerine görevlendirenlere ise Harcırah Kanunu hükümlerine göre ayrıca harcırah ödenecek.

Yönetim Kurulu, YURTKUR adına taşınmaz satın alınması, satılması, yaptırılması, trampa yapılması, irtifak hakkı ve benzeri nitelikteki hakların tesis edilmesi, 5 yıla kadar taşınmaz kiralanması, kiraya verilmesi, binaların yurt binası, tesis, kreş ve benzeri hizmet ve sosyal amaçlara tahsis edilmesi yönündeki teklifi inceleyip, karara bağlayacak.

İhale kanunu uygulanacak

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının yanı sıra TOKİ de yurt binası ve tesisleri yapabilecek.

YURTKUR, Yüksek Planlama Kurulunca yapımına karar verilen yurt binası ve tesisleri, mülkiyeti kendisine, kuruma ya da Hazineye ait olup kuruma tahsis edilen taşınmazlar üzerinde, ihaleyle gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine, 49 yılı geçmemek kaydıyla kiralama karşılığı yaptırabilecek.

Üzerinde bina ve tesis yapılacak Hazineye ait taşınmazlar üzerinde kurumun talebi üzerine Maliye Bakanlığınca, kuruma ait taşınmazlar üzerinde ise kurumca gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri lehine 49 yılı geçmemek şartıyla kira süresi kadar, bedelsiz olarak bağımsız ve sürekli nitelikli üst hakkı tesis edilebilecek.

Kiralama bedeli ve kiralama süresi, bazı şartlar dikkate alınarak tespit edilecek, kira bedelleri, kurum bütçesinden ödenecek.

Yapılacak yatırımlarla ilgili olarak 36 aylık süreyi geçmemek ve sözleşmede belirlenecek inşaat yapım süresiyle sınırlı olmak şartıyla, kurum ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri arasında yapılacak her türlü işlemler ile düzenlenecek kağıtlar, damga vergisi ve harçlardan muaf olacak.

İhalelerde, Kamu İhale Kanununda belirtilen ihale usullerinden biri uygulanacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir