Yurtiçinde kâr satışı gözleniyor

Küresel piyasada iyimser hava devam ederken, İMKB’de yükselişler sonrası kâr realizasyonu etkili oluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – İMKB hisse senetleri piyasası son dönemde yaşanan alıcılı seyrin ardından kar satışlarıyla dengelendi. Endeks ilk seansta yüzde 1 değer yitirdi. Döviz ve faiz ise yönünü yataya çevirdi.

Küresel ekonominin geleceğine yönelik soru işaretlerinin devam ettiği bir dönemde IMF’nin büyüme senaryolarını yukarı yönlü revize etmesi piyasaları bir nebze rahatlattı. Geleceğe ilişkin iyimser beklentiyi makroekonomik verilerle de desteklemek isteyen piyasalarda, karışık gelen veriler dalgalanma da yaratabiliyor.

Piyasaların kısa vadeli olarak en önemli beklentileri önümüzdeki hafta gelmeye başlayacak olan ikinci çeyrek bilanço performansları ve 29 Temmuzda açıklanması beklenen stres testi sonuçları.

Bu arada Alman Handelsblatt gazetesinin haberine göre, Avrupalı regülatörler banka stres testlerinde 3 senaryo kullanıyorlar. Habere göre, ilk senaryoda bankaların ekonomik büyümenin Avrupa komisyonu tahminleriyle uyumlu olması halinde ne durumda olacaklarına, ikinci senaryoda GSYH'da yüzde 3 düşüşün etkilerine, son senaryoda ise devlet tahvili piyasalarında yaşanacak şoklar karşısında bankaların ne durumda olacağını bakılıyor. AB genelinde 91 bankaya uygulanan stres testlerinin nasıl bir sonuç doğuracağı merak ediliyor.

Yurtdışı piyasalarda bugün ABD vadeli işlemlerde gevşek seyir etkili olurken, diğer endekslerde artı görünüm korunuyor.

Yurtiçinde ise gün yükselişle başlamasına karşın kar satışları ağırlık kazandı. 57.751 seviyesine kadar çıkan İMKB-100, satışlarla da 56.561 seviyesine indi. Borsada ilk seans 575 puan ve yüzde 1 değer kayıpla 56.770 puandan kapandı. İlk seansta 730.5 milyon liralık işlem hacmi oluştu.

Euro/Dolar 1.27’de fazla tutunamadı

Euro, ABD Doları karşısında, son iki ayın en yüksek değeri olan 1,2722 sent seviyesini gördü. Yeniden gevşeme izlenen parite şu sıra 1.2670 sent düzeyinde. Dolar/Yen ise 88.60 seviyelerinde yer alıyor.

Yurtiçi döviz piyasasında haftanın son işlem günü yatay seyir etkili oluyor. Dolarda bankalararası işlemlerde en iyi alış/satış 1.5490/1.5510 TL seviyesinde yer alırken, serbest piyasada dolar 1.5520, euro 1.9650 liradan işlem görüyor.

Faiz hafif yükseliş sonrası yatay

Faiz cephesinde ise gün küçük çaplı satışlarla başladıktan sonra yön yataya döndü. Dün yüzde 8.37’den kapanan 25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi şu sıra yüzde 8.45 seviyesinde bulunuyor.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir