Zeybekci ihracat rakamlarını değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, mayıs ayı ihracat rakamlarına ilişkin, rakamların beklentiler doğrultusunda olduğunu, yılın ikinci yarısında toparlanacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mayıs ayı ihracat rakamlarına ilişkin gazetecilere açıklama yapan Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ülke ihracatında mayıs ayında yüzde 19, ilk 5 aylık dönemde 8,3, 12 aylık periyotta ise yüzde 2,3 civarında azalışın olduğunu hatırlattı. 

Yılbaşında ihracata ilişkin yaptığı değerlendirmede, "dolar-euro paritesinin ihracatı düşürücü etkisinin bu yıl içinde yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde olacağını, ham madde maliyetlerinin ve fiyatlarının düşmesinin de etkisiyle toplam 18-20 milyar dolar civarında bir düşme etkisini öngördüklerini anımsatan Nihat Zeybekci, şunları kaydetti:  

"Yaşadığımız rakamlar beklentiler doğrultusundadır, bu yılın ikinci yarısında toparlanacaktır. İkinci yarıda paritedeki baz etkisiyle de ihracatımızda belirli bir oranda aylık düşmeler artık yaşanmayacak, daha toparlayıcı olacak. Aynı etki ithalatta da yaşanacak, şu anda yaşanıyor zaten. İthalatımızda daha yüksek oranlarda düşüş yaşanacak. Toplamda 40 milyar dolar civarında ithalatımızın düşmesini bekliyoruz. Türkiye bu yıl tarihinde ilk defa dış ticarette dengeyi kurmuş hale gelecek. 

Şu an itibarıyla bavul ticareti ve serbest bölgelere yaptığımız ihracatı ortaya koyduğumuz zaman, üst üstte getirdiğimizde ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 80'lerin üzerine çıkıyor. Bu sene hizmet gelirlerimizde ihracatımız kadar düşme değil bir denge bekliyoruz. Bunun da üstüne koyduğumuz zaman dış ticarette tam anlamıyla bir denge göreceğiz. Türkiye tarihinde belki ilk defa böyle bir şey görecek."  

Zeybekci, dolar kurunun dış ticarete etkilerine ilişkin de "aşırı değerli" doların ABD ekonomisi için de sürdürülebilir olmadığına işaret etti.  

Türkiye'nin ihracatının, ileriki süreçte daha pozitif noktaya yürüyeceğini belirten Zeybekci, ithalatı düşürmek ve iç tüketimi, iç büyümeyi, içerideki ekonomiyi canlandırma yönünde yoğun tedbirleri uygulamaya devam edeceklerini dile getirdi.  

İhracattaki 500 milyar dolarlık '2023' hedefi   

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin, dünya ekonomisinde kendisiyle aynı çerçevedeki ülkelerden çok daha iyi noktada olduğunu belirterek, "Üst üste her yıl ihracatımızda 13,1'lik bir ihracat artışımız var. Yüzde 13,1'lik ihracat artışımızı 2023 yılına kadar sürdürürsek 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşıyoruz" diye konuştu.  

Hükümet olarak ihracatı artırmak adına üretim, sanayi, tarım, hizmet ve turizm gibi sektörleri alarma geçirdiklerini anlatan Zeybekci, bununla ilgili yapısal reformlar yaptıklarını kaydetti.  

Zeybekci, "İnşallah Türkiye olarak ne yaptığımızı biliyoruz, dünyadaki yerimizi biliyoruz. İnşallah bunu hep beraber çok iyi noktalara getireceğiz" dedi. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir