Zorlu Center'ı x-ray değil elektronik akım koruyacak

Toplam 2.5 milyar dolarlık Zorlu Center'ın kaba inşaatı tamamlandı. Dev proje Türkiye'ye pek çok yeniliği de beraberinde getirecek. Bunlardan biri de yeni nesil elektronik gözetleme sistemi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Zorlu Gayrimenkul'un eski karayolları arazisinde inşa ettiği, otel, rezidans, ofis, performans sanatları merkezi ve AVM'den oluşan 2.5 milyar dolarlık 'Zorlu Center'da klasik güvenlik sistemleri olan x-ray yerine yeni nesil elektronik gözetleme sistemi kullanılacak. 25 milyon euroluk bir güvenlik sisteminin kullanılacağı proje, insanların AVM kapı geçişlerinde aranması sistemini ortadan kaldırıyor.

ETRAFINDA TEK BİR ÇİT OLMAYACAK, ARAMA YOK

İnşaatı hızlı bir şekilde devam eden Zorlu Center'ın kaba inşaatının tamamlandığını söyleyen Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even şu bilgileri verdi: "Projenin etrafında tek bir çitimiz olmayacak. Halka açık şeffaf bir proje olacak. Bir şehir meydanı görüntüsü olacak. Buradaki güvenlik kurgusunu da rahatsız eder bir boyutta değil, daha yumuşak bir şekilde yapacağız. Girişte arama olmayacak. Sizi arayıp taciz etmeyeceğiz.

Ancak onun yerine elektronik metodlarla çok sert bir kontrol yapacağız ve insanlar bunu fark etmeyecek. Zaten teknoloji bunu kontrol etmeye yeterince müsait. Bunun için özel sistemler var. Çünkü AVM girişlerine konulan o sitemlerde yakalanmış bir şey de yok. Dolayısıyla tamamen psikolojik bir durum ve biz bu sitemle bunu sona erdirmek istiyoruz. Zayıf elektronik akınların kullanıldığı bu sistem için 25 milyon Euro'nun üzerinde bir para harcadık."

Binanın yüksekliğinin koruma altında olan Karayolları binasının iki katını geçmeyecek şekilde kurgulandığını kaydeden Even, "Altısı yer altında olmak üzere toplam 18 kat olarak inşa edildi" dedi. Çevreye en duyarlı projeyi seçmek için yarışmanın yapıldığını dile getiren Even, "Eylül ayından itibaren projedeki fonksiyonlar tamamlanmaya başlayacak. Bölümler halinde açılıştan vazgeçerek hepsini 2013 yılının ilk döneminde açmayı düşünüyoruz" dedi. Even, AVM'lerin genellikle ya eylül ya da martta açıldığını ancak kendilerinin AVM'yi diğer diğer fonsiyonlarla birlikte açacaklarını söyledi.

YABANCI FONLARDAN İLGİ VAR, BAKIYORUZ

Yabancıların projeyle ilgilendiklerini aktaran Even, 20'nin üzerinde dairenin yabancılara satıldığını söyledi. Aynı zamanda projeye ortak olmak isteyen çok fazla yabancı fon olduğunu da dile getiren Even, "Kimi ortak olmak istiyor. Kimi belli kısımlarına fon olarak yatırım yapmak istiyor. Kimi belli fonksiyonlarını satın almak istiyor. Bunları değerlendiriyoruz. Aralarında Avrupalı, Amerikalı, Ortadoğulu, Uzakdoğulu ve Rus 10'un üzerinde fonla görüşme halindeyiz. Fonları biz davet etmiyoruz.

Çünkü burayı kendimiz işletmek için yaptık. Projeyi satmayı düşünmüyorduk. Ancak bir iş adamı olarak gelen teklifleri de irdelemekten de geri durmuyoruz. Çok mantıklı teklifler var. Bunları uzun vadede değerlendirebiliriz. Ancak bizim birinci amacımız projeyi bir fonla evlendirip buradan çıkmak değil, o yüzden Zorlu Center'a adımızı verdik " dedi.

2 BİN KİŞİ OTURACAK, 5 BİN KİŞİ ÇALIŞACAK

Projede 300 milyon dolar yatırım değeri taşıyan ve 3 bin kişilik kapasiteli performans sanatları merkezi yer aldığını kaydeden Mehmet Even, burada Broadway showları, klasik müzik konserleri, operalar, tiyatrolar ile dünya üzerinde kabul görmüş değişik gösterilere ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.

Merkezin aynı zamanda geniş sergi alanlarına sahip olduğunu dile getiren Even, "Burada görsel sanatları da sergilemek için altyapı oluşturuyoruz. Merkezin işletilmesi için yurtdışından bir grupla anlaşmak üzereyiz. Bir iki aya kadar bu anlaşmayı yapmış oluruz" açıklamasını yaptı. İstanbul'a çok sayıda turistin gelmesi ile birlikte kaliteli otel konusunu gündeme getirdiğini belirten Even, bu nedenle projede 5 yıldızlı otele de yer verdiklerini kaydederek, "Bu otelimiz için uluslararası alanda tanınan Raffles markasıyla 30 yıllık anlaşma yaptık. Bu da bizim gayrimenkul konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösteriyor. Otelin dizaynı için de Amerikalı iç mimar grubu HBA ile çalışıyoruz" dedi.

2 bin kişinin Zorlu Center'da oturacağını 5 bin kişinin ise çalışacağını kaydeden Even, şu anda inşaatta ise 4 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirtti.

AVM'DE MAĞAZA SAYISININ 5 KATI KADAR TALEP ALDIK

Alışveriş merkezinin ise Türkiye'deki özel AVM'ler arasında yer alacağını anlatan Even şu bilgiyi verdi: "4 mevsim hizmet verecek. Bunun bir kısmı yazın dışarıda oturulacak nitelikte. Diğer kısımları da kışın cam bölme ısıtma araçları ile soğuğu insanlara hissettirmeyeceğimiz bir yapıya büründürmeye çalışıyoruz. 150- 200 arasında mağaza olması planlanıyor." Even, AVM'de herkese açık bir kent meydanı olacağını da kaydetti.

Birçok markanın AVM'de yer almak istediğini söyleyen Even, "Mağaza sayımızın 4-5 katı kadar talep aldık. Ama bizim amacımız markaları birbirine düşürüp fiyatı artırmak değil, burada AVM'nin kaliteli hizmet vermesi için, bir hikayesinin ve doğru marka karmasının olması lazım. Biz de bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmayı bir-iki ay içinde tamamlayıp kiralamaya başlayacağız" dedi. "Türkiye krizde değil, bu nedenle AVM'lerin çalışmaması için bir neden yok" diyen Mehmet Even, "Çalışmayan AVM'lerde bir hata yapılmıştır diye düşünüyorum. İstanbul gibi 12 milyon nüfusu olan bir kentte düzgün kurgulanmamış bir AVM'nin çalışmaması için bir neden yok" diye konuştu.

Projede aidatlarının düşük olacağını anlatan Even, kendilerine benzer bir proje olmadığı halde aidatların çevredeki diğer projelerin altında olacağını söyledi. Even, bunun da bu işte ne kadar başarılı bir yönetim gösterdiklerinin bir göstergesi olacağını söyledi.

Metrekaresi 9.500 $'lık bölüm tamamen satıldı

Konutların satışlarını da değerlendiren Even, rezidans satışlarının da gayet iyi gittiğini ve projedeki dairelerin yüzde 35'inden fazlasının satıldığını kaydetti. Projede toplamda 500 daire olduğunu aktaran Even, "Bugün alanlar 1 yıl sonra bunu teslim alabilecek. Bu ölçekteki bir proje için bu zaman dilimi çok iyi" dedi.

Projede müstakil ev olmasa da bahçe konseptli evler yaptıklarını belirten Even, "1+1'den, 5+1'e kadar daire seçenekleri sunuyoruz. Metrekare fiyatları ise 9 bin 500 dolar ile 18 bin dolar arası değişiyor. Ancak şu anda 9 bin 500 dolardan sattığımız bölüm tükendi. Özellikle Boğaz manzaralı dairelerin sayısı giderek azalıyor. Proje satışa çıktığı 1 yıldan bu yana en az yüzde 15 ile 25 oranında değer artışı gösterdi" diye konuştu. Gayrimenkulün her zaman değer artışı sağlayacağını kaydeden Mehmet Even, Kanyon'u örnek gösterdi.

Kanyon'un 2005 yılında satışa çıktığında 2 bin 500 dolar ve 2 bin 800 dolar iken bugün 8 bin dolarlar seviyesine geldiğini belirterek, "6 yıl içinde bu proje 3 kat değer kazanmış. Bizim projede de benzer bir değer artışı yaşanacaktır. 5 bin araçlık otoparkı olan bizim projenin henüz alternatifi oluşmadı, kolay da olacağını düşünmüyorum. Bu büyüklükte bir araziyi İstanbul'da bulmak hiç kolay değil" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir