'Türkiye Hindistan'a mobilya ihraç etmeli'

Görev süresi dolan ve Türkiye'den ayrılmak üzere olan Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Thomas, Türkiye'nin Hindistan'a mobilya ihraç etmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, Türkiye'de üretilen mobilyaların çok kaliteli olduğunu belirterek bu alanda Hindistan'a ihracat yapılabileceğini söyledi. 

Görev süresi dolan ve Türkiye'den ayrılmak üzere olan Thomas, AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Thomas, bir büyükelçi olarak, görev süresi boyunca sadece ekonomik değil aynı zamanda kültür, eğitim ve teknoloji alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2010'da Hindistan'ı ziyaret ettiğini ve 15 yıl aradan sonra Hindistan Cumhurbaşkanı'nın da 2013'te Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Thomas, görev süresi boyunca üst düzey ziyaretlerin artırılması için de çaba gösterdiğini belirtti.

Thomas, iki ülke arasında kültür, eğitim ve şehir eşleştirmeleri gibi pek çok alanda işbirliği anlaşmalarının da imzalandığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"İki ülke halkı arasındaki ilişkilerde yaşanan gelişmelerden büyük memnuniyet duyuyoruz. Her yıl Hindistan'dan Türkiye'ye 70-75 bin civarında turist geliyor. Türkiye'den ülkemize gelen turist sayısının atması için ülkenizi teşvik ediyoruz. Her yıl 20-25 bin civarında Türk turist Hindistan'a gidiyor."

Ticaret hacmi düştü 

Thomas, Türkiye ve Hindistan arasında önceden 7 milyar doları bulan ticaret hacminde düşüş kaydedildiğine işaret ederek şunları söyledi:

"Biz İtalya'dan çok fazla mobilya ve deri ithal ediyoruz. Türkiye'nin çok yüksek kalitede mobilyaları var: Osmanlı tarzı mobilyalar. Türkiye'den Hindistan'a mobilya ihracatı çok düşük seviyede. Türkiye'nin Hindistan pazarına girmemesi için bir neden yok."

Hindistan'ın 20 yıl önce Türkiye'ye savunma alanında işbirliği teklifinde bulunduğunu ifade eden Thomas, "Bu teklif hala beklemede. Sanırım Türk tarafı bu anlaşmayı imzalarsa Pakistan ile ilişkilerinin etkileneceğini düşünüyor" dedi.  

"Türkiye'de görev yapmayı seçtim" 

Thomas, birkaç seçeneği olmasına rağmen Türkiye'de görev yapmayı seçtiğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Buraya gelmeden önce dürüst olmak gerekirse kaygılarım vardı. Türk nüfusunun yüzde 98'inin Müslüman olduğunu duymuştum ve Hindistan'daki Müslümanlar çok muhafazakar. Rahat çalışıp çalışamayacağım konusunda endişelerim vardı. Çünkü biz sari giyiyoruz ve vücudumuzun bir kısmı açıkta kalıyor. Ama Türkiye'ye geldiğimde kaygılarımın yersiz olduğunu anladım."

Bu konularda ilginizi çekebilir