'Dünya mirası listesine girecek 40 eser daha var'

Türkiye’nin UNESCO’ya giren ve girmeye aday eserleriyle büyük bir tarih zenginliğine sahip olduğunu söyleyen ETİK Başkanı İşler,dünya mirası listesine eklenmeye aday 40 eserin daha bulunduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA)

Türkiye’de UNESCO dünya miras listesine giren 13 eser olduğunu, 40 tane de aday adayı eser bulunduğunu belirten Ege Turistik İşletmeler Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, bu sayıların Türkiye’nin ne kadar tarih zenginliğine sahip olduğunu kanıtladığını ifade etti.

ETİK, İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü katkılarıyla 15- 22 Nisan tarihleri arasında ve bu yıl 39’uncusu düzenlenen turizm haftası kapsamında etkinlik düzenlediler. Turizm haftasının açılışı ise tarih, inanç gibi birçok kültürü içinde barındıran İzmirîn Selçuk İlçesi oldu. 

Törende Efes antik kenti başta olmak üzere pek çok değere sahip olan Selçuk’un 1994 yılında UNESCO’nun dünya mirasına girmek için başvuru yaptığını hatırlatan ETİK Başkanı Mehmet İşler, “20 yıldan beri bu hasreti çekiyoruz. Bunu 20 yıldır başaramadık. Oysa Bergama 2011’de başvuru yaptı ve kalıcı listeye girdi. Efes’in bu sene itibariyle daha önce çoğulcu ve katılımcı olmayan çabalardan ve imar planlarının bu noktada dikkatli ve uyumlu bir şekilde çalışmamasından dolayı geciken bu süre, artık bugün itibariyle nihai sonuca ulaştı. Artık 13 tane olan dünya miras listemize koyduğumuz eserlere bir tane daha Haziran sonu itibariyle ilave edeceğiz. 40 tane de aday adayı olan eserimiz var” dedi. 

Türkiye’nin UNESCO’ya giren ve girmeye aday eserleriyle büyük bir tarih zenginliğine sahip olduğunu adeta haykırdığını dile getiren İşler, “Bu yüzden Selçuk’un daha ön plana çıkıp algıda farkındalık yaratması adına turizm haftasını burada kutlamak istedik” diye konuştu.

İzmir Valisi Mustafa Toprak da Türkiye’nin turizm sektöründe hak ettiği yeri almak için hızlı bir şekilde çalıştığını anlatarak, “Türkiye 2023’te 50 milyon turisti ve 50 milyar dolar turizm gelir hedefini önüne koydu. Bu hedefe varabilmek için İzmir çok önemli. Bu hedefe varmanın en temel dinamiklerinden biri , her bir yeri kültürel doğal ve tarihi değer; deniz kum güneş ve turizmin her bir çeşitlemesinin olduğu İzmir’i tüm ilçeleriyle birlikte turizme katkı sağlayan bir noktaya getirmek” dedi.