'Orta gelir tuzağından kurtulmalıyız'

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, seçim sonrası Türkiye’sinin, geçmiş tartışmaları bir yana bırakıp orta gelir ve orta demokrasi tuzaklarından kurtulmaya odaklanması gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, seçim sonrası yaptığı değerlendirmede, yeni dönemde izlenmesi gereken anlayışa dikkat çekti. Türkiye’nin artık geçmiş tartışmaları bir kenara bırakarak orta gelir ve orta demokrasi tuzaklarından kurtulmaya odaklanması gerektiğine vurgu yapan Onatça, “Türkiye yakın dönem siyasi tarihinin en önemli seçimlerinden birini geride bıraktı. Seçmenlerin yüksek bir katılım oranıyla sandığa giderek vatandaşlık görevini yerine getirmiş olması, Türk demokrasisinin başarısı ve gelişmişliğinin bir göstergesi oldu” dedi.

"Siyasi çalkantıların etkisi oldu"

Artık ekonomik istikrar ve büyümeye odaklanmamızın zamanının geldiği düşüncesinde olduklarını kaydeden TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça şöyle devam etti: “TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamları Türkiye ekonomisinin dördüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 oranında, 2013 yılının tamamında da yüzde 4 büyüdüğünü gösterdi.  Bu rakamlar, 2012 yılındaki yüzde 2’lik büyümeye oranla önemli bir hızlanmaya işaret etse de uzun dönem ortalama büyüme hızının altında kalınması, daha önce de dikkat çektiğimiz gibi siyasi ve sosyal çalkantıların bir sonucu oldu.”

"Büyüme hızı etkileniyor"

Toplumsal gerilim, kutuplaşma ve siyasetteki sert üslup devam ettiği sürece, büyümenin hızlanmasının mümkün olmayacağını düşündüklerini kaydeden Onatça, “Nitekim yerel seçimler öncesinde gerginliğin çok yüksek noktalara tırmanmasının, yılın ilk çeyreğinde büyüme hızını yüzde 4’ün de bir hayli altına çektiğini düşünüyoruz. Düşük büyüme hızları, ne 2023 hedeflerinin yakalanmasına ne de Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulmasına izin vermeyecektir. Bu nedenle bir an önce ekonominin verimliliğin artırılması, enerji bağımlılığının azaltılması, ürün bileşiminde ileri teknolojili ürünlerin payının artırılması, mesleki beceri seviyesinin yükseltilmesi, Ar-Ge harcamalarının artırılması, bölgesel kalkınma farklılıklarının azaltılması gibi alanlarda bekleyen önlemlere odaklanılmasını temenni ediyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir