'S&P standartlarını zorluyor

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz S&P,Türkiye'ye haksızlık yaptığını ve yanlı bir tutum sergilediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Standard&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin görünümünü durağandan negatife çevirmesinin, politik ve maksatlı bir değerlendirme olduğunu ifade ederek, "S&P, ismindeki standartları zorluyor, Türkiye'ye haksızlık yapıyor. Türkiye bu değerlendirmeyi hak etmiyor" değerlendirmesini yaptı. 

Kopuz yaptığı yazılı açıklamada, S&P'nin değerlendirmesinin, Türkiye'nin ekonomik açıdan zor duruma düşürülmesine hizmet ettiğini, ancak temelsiz olduğunu dile getirerek, bu kuruluşların ekonomik verileri istedikleri gibi okuyarak kendi amaçları için kullandıklarını ifade etti. 

Türkiye'nin geçen yılın nisan ayından bu yana ekonomik ve siyasi saldırılara maruz kaldığı görüşünü ifade eden Kopuz, şunları kaydetti: 

"Bu açıklamanın da bu saldırılara destek vermekten başka bir amacı yok. Bugüne kadar, ekonomi basını ve iş dünyası ile paylaştığımız görüşlerimizde, hatırlanacak olur ise; döviz kurlarındaki hareketleri bir füzenin, atmosfere yükselişine benzetmiş ve füzenin yakıtı olan ekonomik ve siyasi belirsizlikler azaldıkça, döviz kurlarının yeniden düşüşe geçeceğini belirtmiştik. O dönemde, 2,05-2,10 TL bandını zorlayan dolar kuru, ekim ayı ortalarında 1,96 TL'yi bile görmüştü. Bu noktada, daha önceki hafta 2,40 TL'ye yaklaşan kurun, 2,18 TL'ye kadar bile gerilediğine şahit olduk." 

ABD Merkez Bankası'nın tahvil alım programını azaltmaya başlamasıyla birlikte küresel ekonomide gözlenen ve büyük ölçüde önde gelen gelişmekte olan ekonomileri etkileyen çalkantının sebep olduğu türbülansın bir süre sonra durulacağına inandığını belirten Kopuz, "Bunun yanı sıra, 17 Aralık'tan bu yana Türkiye'yi etkisi altına alan siyasi türbülans da, büyük bir ihtimalle 30 Mart yerel seçimleri sonrasında etkisini yitirecek. Bu iki gelişmenin de yaşanması halinde, 2,18-2,14 TL bandına gerilemesini beklediğimiz dolar kurunun, bahar aylarında 2,12-2,08 TL düzeyine kadar gevşemesine şaşırmamamız gerekecek" değerlendirmesini yaptı. 

Türkiye'nin hem ekonomik hem de siyasi alanda mücadele verdiği bir sırada S&P'nin açıklamasının geldiğine işaret eden Kopuz, açıklamasına şöyle devam etti: 

"İşte, tam bu noktada, uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un geçtiğimiz cuma akşamı açıkladığı Türkiye değerlendirmesi, Türkiye'nin derecelendirme notunu değiştirmese bile, görünümünü negatife çevirmesi nedeniyle, 2,18 TL'ye kadar gerilemiş olan dolar kurunun, yeniden 2,22 TL düzeyine çıkmasına sebep oldu. Öncelikle, S&P'nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervinin 13 Aralık 2013 ile 31 Ocak 2014 arası 115 milyar dolardan, 105 milyar dolara gelmesini, Türkiye'nin önümüzdeki bir yıllık dış finansman ödemeleri için bir risk olarak algılamasına kesinlikle katılmıyorum. Önümüzdeki bir kaç ay Türk ihracatçılarının Merkez Bankası üzerinden kullandıkları ihracat reeskont kredilerinin geri ödemeleri devreye girecek ve Merkez Bankası, farklı metotlarla döviz rezervindeki kayıpları telafi edecek kabiliyete sahip." 

Türkiye'nin S&P ile sözleşmesini iptal ettiğini anımsatarak Türkiye ekonomisi hakkındaki son açıklamasının yanlı olduğu görüşünü ifade eden Kopuz, şunları kaydetti: 

"Sağlam bir bankacılık sistemi, etkin bir kamu mali yapısı, kontrol altında bir bütçe dengesi ve benzer gelişmekte olan ekonomilere göre, Türkiye'nin üretim ve ticarette dönen çarkları, Türkiye'nin ciddi bir ekonomik durgunluk veya daralma riskiyle karşı karşıya olmadığının somut göstergesi. Hal böyleyken, bunca küresel ve yerel türbülansa rağmen, rezervlerdeki anlamlı azalmayı ve büyümeye yönelik muallak riskleri bahane ederek, S&P'nin Türkiye'nin görünümünü negatife çevirmesi, Türk ekonomi yönetimi ve Hazinemizin geçen yıl neden Standard & Poor's'la sözleşmesini feshettiğini net olarak ortaya koyuyor. Bu noktada, Türkiye'nin ocak ayı ihracat hacminin rekor kırdığını, Türk ihracatçısının şubat ve mart ayı ihracat siparişlerinden memnun olduğunu ve cari açığın iyileştiğini de hatırlatalım ve S&P'ye bunları da niye görmediğini soralım.S&P, ismindeki standartları zorluyor, Türkiye'ye haksızlık yapıyor. Türkiye bu değerlendirmeyi hak etmiyor." 

Finans sektöründeki kurumların ekonomistlerinin, S&P'nin değerlendirmelerinin, Fitch ve Moody's ile aynı ölçüde dikkate alınmayacağını söylediğini belirten Kopuz, "S&P'nin, nisan ayı ile birlikte dünyada ve Türkiye'de siyasi ve ekonomik tansiyon düşmeye başladığında ve Türkiye'de ekonominin çarkları hızlandığında, makro denge yeniden oturmaya başladığında, bu değerlendirmesinden ne derece utanacağını birlikte göreceğiz" yorumunu yaptı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir