'Sektörün performans ve imaj problemi var'

Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, sigorta sektörünün toplam 30 milyar dolara varan varlığıyla Türkiye’nin önemli sektörleri arasında olduğunu, normal şartlarda bu büyüklükte olan bir sektörü tüm paydaşların dinlemesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-013.png

Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, 2015 yılının şirket olarak Türkiye’de faaliyete başladıkları yıldan bu yana en iyi yılları olduğunu söyledi. Yıldız, sektör genelinde ise trafik branşından dolayı gerçek gündeme dönülemediğini belirterek, “ 30 milyar dolar büyüklüğe ulaşmış bir sektörü normal şartlarda tüm paydaşları dinler. Fakat gelinen durumda bizim sektörümüzün performans ve imaj problemi var. Tüm sektöre bakın bugün orta büyüklükteki bir bankanın elde ettiği kârı edemiyor. Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçları bekleyen bir sektörümüz var” şeklinde konuştu. 

Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, Türkiye sigorta sektörüne ve Zurich Sigorta’nın hedefl erine yönelik DÜNYA’ya açıklamalarda bulundu. 

2015 yılının Zurich Sigorta açısından tarihlerindeki en iyi yıl olduğunu söyleyen Yıldız, “Biz başarıyı 3 kritere göre ölçüyoruz. 1. Finansal sonuçlar olmazsa olmaz.2. Müşteri memnuniyeti. 3. Risk yönetimi ve uyum. Bu üç bacak olmadığı zaman bir şeyler eksik kalıyor. Finansal sonuçlar olarak bakarsak. 2015 yılı tarihimizdeki en iyi yıldı. Hem piyasa ile kıyasladığımızda, hem kârlılık olarak hem büyüme olarak hem de stratejimizi uygulama olarak. Nedir bizi farklı kılan diye baktığımızda ise birincisi 2013’ün başında stratejimizi belirledik. Bir bireysel ve KOBİ segmentlerine odaklanacağız dedik. İkincisi bankasürans bizim için en büyük dağıtım kanalı olacak. Üçüncüsü ise ürün gamımızı ve branş dağılımımızı daha kârlı branşlara kaydıracağız. Dördüncüsü de tüm bunları yaparken verimlilik artışımızı belli bir noktaya getireceğiz. Baktığımızda biz 2015 yılında kârlılık olarak hedeflerimizin çok yukarısındayız. O kadar kârlı olmamıza rağmen rezervlerimizi karşılıklarımızı ciddi oranda artırdık. Net hasar prim oranımız yüzde 51 seviyesinde. Rezerv oranı hesabına bakıldığında sektörün trafikte rezerv rasyosu yüzde 400-600 arası olması gerekir. Şu anda yüzde 100. Burada fazla konuşmak istemiyorum ama bizim burada bu oranımız yüzde 400” dedi. 

1.5 milyon müşteriye ulaştık 

“2015 yılında 25.4 milyon TL brüt kâr elde ettik ve kâr marjı olarak bakarsak sektörün en iyi 3 şirketinden biriyiz” diyen Yılmaz Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörün büyüme oranlarına bakarsak, sektör yüzde 20 gibi büyüdü gibi görülüyor. Trafikteki fiyat artışlarını normale realize edersek gerçekte yüzde 15. Biz ise yüzde 20 büyüdük. Kârlılıkta da yüzde 30 artış sağladık. Segment olarak baktığımızda ise bireysel ve KOBİ ana segmentlerimizde yüzde 30’a yakın büyümemiz var ve toplamda 1.5 milyon müşteriye ulaştık. Sonrasında bankasüransın toplam üretimimizdeki payını yüzde 70’e çıkardık ve bunu bu sene yüzde 75’e çıkaracağız. 2016 yılı sonunda müşteri sayımızı ise 2 milyona çıkaracağız.” 

Önceliğimiz banka kanalı 

Öncelikli satış kanallarının bankalar olduğunu söyleyen Yılmaz Yıldız, “Acentelerimiz bu stratejimizi biliyor. İki banka ile çalışıyoruz, TEB ve ING Bank. İki bankanın yaklaşık bin şubesinde ürünlerimiz satılıyor. Bu iki bankanın yaklaşık 3 milyon müşterisi ve 1 milyona yakın KOBİ müşterisi var. Dolayısıyla öncelikli kanalımız burası. Diğer bir dağıtım kanalının bizim stratejimiz için söyleyeceği bir şeyi olabileceğini düşünmüyoruz. Öte yandan acente kanalımızın sayısı da yüzde 20 oranında arttı. 540 civarında acentemiz var. Bizim çoklu dağıtım kanalı stratejimiz olmakla birlikte ağırlığımız banka kanalında” dedi. 

Portföy stratejilerini sorduğumuz Yılmaz Yıldız, sektör genelinin yüzde 50’nin oto branşı olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Bizde oto branşı yüzde 20. Sektörde ferdi kazanın payı yüzde 4-5 civarında, bizde yüzde 20. Yangın sektör genelinde yüzde 15’lerde , bizde yüzde 30. KOBİ ticari tarafta, mühendislik, nakliyat, sorumluluk, finansal sigortalar gibi alanlarda da ciddi payımız var. Yüzde 20 içindeki otoda ise zorunlu trafik yüzde 6, kasko yüzde 14.” 

Çalışan memnuniyetimiz sürekli artıyor 

Sektörün durumuna yönelik değerlendirmelerde de bulunan Yılmaz Yıldız, sektörün BES dahil toplamda 30 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığının altını çizerek, “Türkiye’de bu büyüklükte olan sektör sayısı çok az. Kabaca 150-200 bin kişi çalışıyor. Acentesi, tamirhane, eksperi var hepsi bunun içinde. Ama tüm bunları topla bir tane orta boy bankanın yaptığı kâr kadar bir kâr elde edemiyor. Normalde bu büyüklükte bir sektörü tüm paydaşlar dinler, fakat sektörün bir performans ve imaj problemi var. Bu saptamayı yapmak lazım. Bakın elementerde kâr etmek ayrıcalık oldu. Böyle bir şey olabilir mi. Herhangi bir sektörde kâr etmenin bir ayrıcalık, çok önemli bir şey olduğu algısı ve konuşulması başlı başına ciddi sorunlar olduğunu gösteriyor.” 

Şirket olarak çalışan memnuniyetlerini ciddi oranda artırdıklarını söyleyen Yılmaz Yıldız, çalışan memnuniyetinde Zurich Grubu’nun her yıl 74 ülkede 100 bine yakın çalışanına yönelik anket yaptığını belirterek şunları söyledi: “2015 sonucunda, çalışan memnuniyeti artan birinci ülke Türkiye, 22 puan birden arttı. Çalışan memnuniyetinde en iyi 3 ülkeden biriyiz. Bayan çalışanların memnuniyeti 30 puan artmış. Biz şirket genelinde çalışanlarda kadın erkek oranı yüzde 50-50. Bu diğer şirketlerde de vardır ama belki ama müdür ve üstünde de yüzde 50-50’yiz. Hatta GM’ye doğrudan bağlı pozisyonda da yüzde 50-50’yiz ki bu oranlar Türkiye’de tekdir ve bu konuda iddialıyız.” Sigorta sektörünün bu yıl yüzde 10-15 arası büyüyeceği öngörüsünde bulunan Yılmaz Yıldız, “Şirket olarak 2016 yılında kârlılığımızı dolar bazında yüzde 20-25 artırma yönlü hedefimiz var. Bunu gerçekleştirmeye çalışacağız. Kritik nokta ise global ekonomide çalkantıların olacağını düşünmekle birlikte, Türkiye’nin pozitif ayrışacağını ve ekonominin en az yüzde 3-4 arasında büyüyeceğini, bu çerçevede de bankacılığın ve kredi pazarının büyümesine paralel bizim de büyüyeceğini öngörüyoruz” dedi.

Hazine’ye ve kanun koyucuya haksızlık yapılıyor

Düzenlemelere ve sıkılığına yönelik görüşlerini sorduğumuz Yılmaz Yıldız Türkiye’deki kanun koyuculara, Hazine’ye haksızlık yapıldığını düşündüğünün altını çizerek şöyle konuştu: “Bakın tüm dünyada 2008 krizinden sonra bankacılığa, finans sektörüne sigortacılıkta da ciddi mevzuat değişiklikleri oldu. Fransa’da, ABD’de değişiklik olmuyor mu. Burada Hazine olsun, kanun koyucular olsun bir sürü iyi iş yaptılar, sektörü dünya standartlarına getirmek için. Nihai tüketicilerle ilgili, bankalarda sigorta satışına olsun, acente yönetmeliği olsun, karşılık yönetmeliği olsun bunlar hep doğru işlerdi.”

TSB’nin kolektif performansı çok kötü

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) performansını değerlendirmesini istediğimiz Yılmaz Yıldız, TSB’de teker teker bakıldığında çok değerli kişiler olduğuna dikkat çekerek, “Ama birliğin kolektif performansına bakıldığında hele de son dönemine bakıldığında ciddi problem görüyorum ve bunu herkes görüyor. Memnun olan var mı bilinmez. Birlik özellikle tüm paydaşları kucaklamalı. Herkesi dinleyip kazan kazan temelinde bir performans gösteremedi. Paydaşların sorunlarını anlatmakta başarılı olamadı. Sektör kendini anlatamıyor. Fakat birliğin varoluş nedeni bu. Bunu yapmazsa biz bireysel olarak yapmamız gerekecek. O zaman birliği lav edelim” diye konuştu.

Zurich Sigorta Ceo’su Yılmaz YILDIZ'dan kısa kısa

► İlerleyen dönemler ne getirir bilinmez ama, Türkiye grubun en stratejik 5 pazarından biri. Hem organik, hem inorganik fırsatlara açığız. 

► Bizim kârlılık diye bir problemimiz yok. Verimlilik artışımız yüzde 70. 2013’ten 2015’e 3 yıllık dönemde prim üretimimizi yüzde 70 artırdık ve çalışan sayımız aynı. Karşılıklarımızda aynı dönemde nerdeyse 3 katına çıkardık. 

► Müşteri memnuniyetinde ilk 3 şirket içindeyiz. Her ay düzenli araştırma yaptırıyoruz. Şikayet çözüm süremiz 2 günün altındadır ve bu da sektörde en iyiler arasındadır. 4 gün üstünde çözülmeyen şikayet direk bana düşer. 

► Strateji aynı zamanda ne yapılmayacağını da belirler. Bireysel ve KOBİ segmentinde ağırlığımız devam edecek. Bankasürans ağırlığımız artacak, acente brokerler tarafında seçtiklerimizle yürüyeceğiz. Portföy yapımızı bozmadan ilerleyeceğiz. 

► Uzun kuyruklu denilen, teminat süresinin 1 yıldan uzun olduğu ürün ve teminatların nasıl yönetileceğini kimse bilmiyor. Bu arada Türkiye’de ticari risklerin fiyatları olması gereken den yüzde 30-40 aşağıda. 

► Trafik sigortalarında karşılık rasyosunun olması gerektiği yer en az yüzde 300. Bunun için gereken rakam 2 milyar dolar. Bu nedenle burada sıkıntı sürecek. Fiyatların daha da artması sürpriz olmaz. 

► Şirket olarak ticari tarafta iyi değiliz. Kâr edemiyoruz. Burada yol almamız gerekiyor ve bunun için çalışıyoruz. 

► Yeni global CEO’muz Mario Greco eskiden Zurich Grubu’nda yöneticiydi. Tekrar Zurich’e döndü. Greco sigortacılığı çok iyi bilen dünyadaki sayılı CEO’lardan. Türkiye’yi çok yakından tanıyor.

Profesyonellerin en önemi görevi sayıları sağlamaktır

Sektörde genel olarak trafik ve birkaç konu dışında başka konuşulan bir konu kalmadığını belirten Yılmaz Yıldız, sektörün bundan ibaret olmadığının altını çizerek , “Neden sektör kârlı değil? Kârsızlık bir sebep değil sonuçtur. Birçok şeyin yanlış yapılması neticesinde çıkan bir şey. Bahsettiğimiz bacaklardan birinde sorun olduğunda sistemin işlemesi çok zor. Bu çerçevede baktığımızda profesyonel yönetimin en önemli görevi istediği sayıları sağlamaktır” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir