'Türkler en büyük rakibimiz, sır vermem'

Avrupa Ayakkabı Sanayi Konfederasyonu'nun (CEC) yeni Başkanı Sagripanti: "Türk ayakkabı sanayisi en büyük rakiplerimizden biri. Bu nedenle geleceğe ilişkin görüşlerimizi paylaşıp sır vermem" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği'nden (TASD) yapılan açıklamaya göre, derneğin ev sahipliğinde CEC Olağan Genel Kurulu İstanbul'da gerçekleştirildi. CEC Olağan Genel Kurulu'nda İtalyan Cleto Sagripanti başkanlığa getirildi.  

Açıklamada görüşlerine yer verilen CEC yeni Başkanı Sagripanti, Türk ayakkabı sanayisinin son yıllarda önemli başarılara imza atarak en büyük rakiplerinden biri olduğunu belirterek, "Bu nedenle geleceğe ilişkin görüşlerimizi paylaşıp sır vermem" ifadelerini kullandı. 

Sagripanti, İtalya olarak uzun zamandır çalıştıkları Türk firmalarının, tasarım ve üretim kalitesinde önemli bir sıçrama gerçekleştirdiğini aktararak, bunun yansımalarını Türkiye'nin ayakkabı ihracat artışında gözlemlediklerini ifade etti. 

Dünyada ayakkabı üretiminde ilk sırada Çin'in yer aldığını anlatan Sagripanti, şunları kaydetti: 

"Burada Çin'i farklı bir konumda değerlendirmek gerekir. Çünkü onların ürün yelpazesi farklı. Hindistan, İtalya, Türkiye, Portekiz ve Brezilya gibi ülkeleri ayrı bir kategoride değerlendirmek gerekir. İtalya açısından baktığımda volüm anlamında bir takım kayıplara uğradık. Buna karşın son yıllarda ciddi yatırımlar gerçekleştiren Türkiye tasarım ve üretim kapasitesi açısından çok daha güçlü bir konuma geldi. Bizim en önemli rakiplerimizden biri oldu. Bu nedenle geleceğe yönelik önerilerimi paylaşmam doğru olmaz, sır vermem." 

TASD Başkanı Hüseyin Çetin ise CEC'in yeni Başkanı Cleto Sagripanti'nin yaptığı değerlendirmenin Türk ayakkabı sanayinin izlediği yolun doğruluğunu kanıtladığını vurgulayarak, "Sadece İtalyanlar değil, bütün rakiplerimiz bizimle ilgili endişelerinde çok haklılar. (İthalata) Ek vergi sonrası arkamıza aldığımız üretim rüzgarı ile herkesin korkulu rüyası olmaya başladık" ifadelerini kullandı. 

Çetin, TASD'nin ev sahipliğinde düzenlenen CEC Genel Kurulu ile dünya ayakkabı sanayinin bakışının İstanbul'a odaklandığını belirterek, "Dünyada ayakkabı sektörünün büyüklüğü 126 milyar dolar. Bizim bu ticaretten aldığımız pay bakanımızın desteği ile her geçen gün artıyor. Avrupa'da birinci büyük üretim merkezi olan ülkemiz, dünyada ise geçtiğimiz yıl 7. sıraya yerleşme başarısı gösterdi. Ülke ekonomisine 7,9 milyar dolar katkı sağlıyoruz. 2014'te 720 milyon dolar olan ihracatımızı 2015 sonunda 800 milyon doların üzerine çıkaracağız. Türkiye'nin ihracatı düşerken ayakkabı sanayi olarak ihracatımızı sürekli artırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

Sektörde Şanlıurfa ve Amasya'da yeni sanayi bölgelerinde yatırım çalışmalarına başlandığına değinen Çetin, yurt dışında mağaza zincirleri içerisinde Zara, Mango, Hummel, H&M gibi markaların ve ithalatçı firmaların yurt içinden alım ve üretim için yatırım yapmaya başladığını kaydetti. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye'de son 12 yılda ortalama 15 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım gerçekleştiğini vurgulayarak, bunların içinde hiç ayakkabı yatırımcısının olmadığını bildirdi. 

Büyükekşi, Avrupalı ayakkabı sanayicilerini 6. bölgede yer alan ve önemli avantajlar sunan Şanlıurfa'da ortak yatırım yapmaya davet etti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir