Hisarcıklıoğlu'ndan Çerkez soykırımı mesajı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Çerkezlerin 21 Mayıs 1864'te maruz kaldıkları soykırım ve sürgünün 150. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Hisarcıklıoğlu mesajında, "Bizler Türkiye'de Çerkez, Türk, Kürt, Laz, Gürcü, Ermeni, Rum ve diğer vatandaşlarımızla bir ve bütünüz. Bu vatan için canıyla kanıyla mücadele eden, aynı gelecek adına nefes alan büyük bir ülkeyiz" ifadelerini kullandı.

Çerkez ve Kafkas halklarının maruz kaldığı sürgün ve soykırımın tarihin en acımasız ve karanlık sayfalarından birisi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Çerkez kardeşlerimizin acısını her zaman yüreğimizde taşıyacağız" ifadesini kullandı. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"21 Mayıs 2014, tarihin en acı dolu günlerinden birisinin yıl dönümü. Rus-Kafkas Savaşı 21 Mayıs 1864'te, Soçi yakınlarında Kbaada vadisinde (şimdiki adıyla Krasnaya Polyana) Çerkezlerin ağır yenilgisiyle bitti. Savaşın sona ermesi ile birlikte Çarlık Rusya'sı tarafından vatanını terk etmeye zorlanan Kafkas halkları, bu tarihi Çarlık Rusya'sının stratejik hedefleri doğrultusunda Çerkez halkına uyguladığı soykırım ve sürgünün yıl dönümü olarak kabul etmektedir. Tarih boyunca yaşadıkları Kafkasya'da onurlu bir mücadele ve direniş gösteren Çerkez halkı, ne acıdır ki hak hukuk tanımaz bir politikayla, soykırıma uğramış ve sürgün edilmiştir. Bu insanlık dışı süreçte Çerkezlerin zulme ve işgale karşı verdikleri kahramanca mücadele asla unutulmayacaktır."

Bu durumun yeni acıların yaşanmaması adına büyük bir ders olmasını umduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Bizler Türkiye'de Çerkez, Türk, Kürt, Laz, Gürcü, Ermeni, Rum ve diğer vatandaşlarımızla bir ve bütünüz. Bu vatan için canıyla kanıyla mücadele eden, aynı gelecek adına nefes alan büyük bir ülkeyiz. O açıdan geçmişte yaşadığımız her acı hepimizindir. Kanayan yara aynı bedenindir. Türk iş dünyası adına, Büyük Sürgün'ün bu yıl dönümünde Çerkez kardeşlerimizin acılarını paylaşıyor, bu tür felaketlerin bir daha yaşanmamasını diliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir