‘Muhasebe ücretleri otomatik olarak tahsil edilsin’

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, mükelleflerden ücretlerin tahsil edilmesinde zorlanılmasına karşı otomatik tahsilat düzenlemesi getirilmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE

ANKARA - Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, sektörde büyük oranlı haksız rekabetin yaşandığını belirterek, mesleğe girişte kota uygulanmasını istedi. Meslek mensuplarının mükelleflerden ücretlerini tahsil etmekte zorlandığını belirten Okkalı, bunun otomatik tahsil edilmesini sağlayan düzenleme getirilmesi gerektiğini belirtirken, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere de vergi indirimi yapılmasını önerdi. Son günlerde ekonomik gidişattan dolayı yeni ödeme kolaylığına yönelik taleplerin şimdiden başladığını belirten Mehmet Okkalı, her 3 yılda bir yapılandırma kararı alındığını ancak bunun sorunları çözmeye yetmediğini belirtti. Yeni bir afla matrah artırımına kolaylık sağlanmasına karış olduklarını söyleyen Okkalı, vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması için bunlara yönelik indirim yapılması önerisinde bulundu. Sosyal güvenlik primlerini düzenli ödeyenlere sağlanan yüzde 5 indirimin vergide de olması gerektiğini kaydeden Okkalı, haksız rekabetin bir kısmının ancak böyle giderilebileceğini anlattı. 

‘Mesleğe girişte kota uygulansın’ 

Türkiye’de mali müşavirlik sektöründe hizmet verenlerin sayısının, çok hızlı arttığını belirten Mehmet Okkalı, buna karşılık mükellef sayısının aynı oranda artmadığını bildirdi. 

2000’li yılların başında Ankara’da 6 bin meslek mensubu ve 189 bin mükellefin bulunduğunu hatırlatan Okkalı bugün üye sayıları 12 bin 500’e yükelirken, mükellef sayısının sadece 197 bine çıktığını bildirdi. Bu durumun bazı meslek mensularının ucuz ücretle bakabileceklerinden daha fazla hesap tutmalarına yol açtığını ifade eden Mehmet Okkalı, “Meslekte bakılabilecek hesap sayısına sınırlama getirilebilir. Yani belirli kriterleri yerine getirenler, ciro ve personel sayısına göre yeni defter tutma hakkı elde edebilrier” dedi. Aynı şekilde mesleğe girişin de mükellef sayısındaki artış oranı ile sınırlandırılabileceğini ifade eden Okkalı, noterlerdeki gibi bir sistemin uygulanabileceğini anlattı. Sektörde faaliyet gösterenlerin en büyük sorunlarından birinin tahsilat olduğuna dikkat çeken Okkalı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yapacağı bir düzenleme ile ödemenin sözleşme imzalanırken yapılması gerektiğini kaydetti. Yılda her bir mükellefin 50’ye yakın beyanname verdiğini aktaran Okkalı, KDV, muhtasar ve Damga Vergisi’nin birleştirilerek bu rakamın yarı yarıya düşürülebileceğini ifade etti. 

Oda Sekreteri Nevzat Akkaya da meslek mensupları üzerinde angaryanın çok fazla olduğunun altını çizdi. Akkaya, “Meslektaşlarımız artan iş yükü nedeniyle ne kendine ne ailesine vakit ayırabiliyor. Bir çoğu da stres ve iş yoğunluğu yüzünden tansiyon, diyabet başta olmak üzere bir çok rahatsızlığa yakalanıyor” dedi.