MÜSİAD VİZYONER’23 iş dünyasına ilham olacak
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 2015 yılından bu yana her iki yılda bir, ulusal ve uluslararası arenada prestijine değer katmak ve marka değerini yükseltmek adına düzenlediği MÜSİAD VİZYONER zirvesinin bu yılki mottosu “BİZ’İN GÜCÜ” olacak.
MÜSİAD Vizyoner Zirveleri, 2015 yılında “Gelecekle İş Yapmak”, 2017 yılında “Dönüşüm”, 2019 yılında “Dijital Gelecek” söylemleri ile günceli takip eden bir zirve konumundaydı. 2021 yılında “Fark Et” mottosuyla gerçekleştirilen Vizyoner zirvesi 9000’e yakın katılımcısı ile somut aksiyon alan bir zirve yapısına dönüştü. MÜSİAD’ın hedefleri doğrultusunda yeni bir kilometre taşı eklenen bu zirvede “gelecek” olgusunun geldiğini ve geleceğin yaşandığının fark edilmesi gerektiğinin altını çizen bir iç görüyle yaşanan değişimlere karşı farkındalık sağlandı. Vizyoner hem dönüşen hem de dönüştüren bir zirve olarak söylemde kalmayan artık harekete geçiren zirve olarak akıllara kazındı. MÜSİAD Vizyoner’23’, bireysel yaşam odaklı günümüz dünyasında insanlar arasındaki bağlantıyı yeniden sağlamayı, karmaşık zorluklar ve sorunlarla dolu bir dünyada, kolektif hareket yoluyla sorunlara çözümler bulmaya geliyor.
“Biz’in Gücü” mottosu üzerine inşa edilen Vizyoner’23 yıllardır konuşulan sorunlara, bu sorunlara getirilen çözümlere karşı sonuç elde edebilmenin yolunun kolektif hareketten geçtiğini; birlikte çalışarak, güçleri ve kaynakları bir araya getirerek ortak hedeflere ulaşılabileceğini vurguluyor. Kolektif çabaların, bireysel çabalardan daha büyük başarılara yol açabileceğini ortaya koyuyor.
Başarılı katalizörü kolektif hareket
MÜSİAD Vizyoner’23 “Biz’in Gücü” ile Türkiye’nin her alanda, her sektörde kalkınması ve ilerlemesi için itici güç olacak bir katalizöre ihtiyacı olduğunu ve bu katalizörün de kolektif hareket olduğunu vurguluyor. Hedeflere daha kolay ulaşılmasını sağlayacak, ekonominin ve iş dünyasının önüne çıkacak engelleri zorlanmadan aşması için anahtar olacak, başarıları ve kazanımları daha ileriye taşıyacak yegâne gücün: “Kolektif Hareket” olduğu Vizyoner’23 ile anlamlandırılacak. Ayrıca kolektif hareketin, Türkiye’nin daha da başarılı olması için de katalizör görevi göreceği vurgulanacak.
‘’Gazze’deki savaşı ve insanlığa karşı yapılan bu katliamı kınıyoruz’’
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı tanıtım toplantısı konuşmasında öncelikle Filistin’de yaşanan insanlık dramına değinerek ‘’Gazze’de son on gündür büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Her geçen gün, bölgeden kötü haberler almaya devam ediyoruz. İsrail’in yaptığı yoğun hava saldırıları ve bombalamalar yüzünden Gazze’de adeta taş üstünde taş kalmadı. İsrail devleti hiçbir hedef gözetmeden, tamamen yıldırmak üzerine bir saldırı içinde… Gazze’deki sivil yerleşim yerleri, ibadethaneler, hastaneler ve eğitim kurumları yerle bir olmuş durumda. Altyapı sistemi çökertilmiş… İnsanların elektriği ve suyu kesilmiş… İnsanlar gıdasız ve susuz bırakılmış… İsrail Gazze’de neredeyse planlı bir soykırım faaliyeti yürütüyor. Bu duruma sessiz kalmak imkânsız. Dünyanın neresinde bir masum, bir sivil zulüm görüyorsa buna sessiz kalamayız. Biz MÜSİAD olarak, Gazze’deki savaşı ve insanlığa karşı yapılan bu katliamı kınıyoruz. Bölgedeki tüm aktörlere savaşın bitirilmesi, bölgedeki huzurun sağlanması ve yapılan insanlık suçlarına bir an önce engel olunması için adalet çağrısı yapıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
“Kolektif Hareket Bir Memleket Meselesidir”
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalıda ardından Vizyoner’23 zirvesini anlattı. Türkiye’nin ikinci yüzyılında gerçekleştirilecek ilk büyük iş adamları ve iş dünyası etkinliğinin MÜSİAD Vizyoner’23 olacağını söyleyen MÜSİAD başkanı Mahmut Asmalı, yaptığı konuşmada, “Türkiye Yüzyılı hedefini gerçeğe dönüştürmek için MÜSİAD olarak kolektif gücü rasyonel bir şekilde her alanda yaşatabilmek için bir yol haritası hazırlayacağız. Mevcut başarıları daha ileriye taşımak ve yeni hedeflere ulaşmak için iki aşamalı bir yol izlemeyi hedefliyoruz. Bu iki aşamadan birincisi MÜSİAD kendi içinde nasıl kolektif gücü gerçekleştirecek, sektör kurullarını nasıl kolektif güce dönüştürecek, üyelerine kolektif olma kültürünü nasıl yerleştirecek. İkinci aşamaysa MÜSİAD olarak kamudan, iş dünyasına, girişimcilikten eğitime kadar toplumun tamamına kolektif olma kültürünün nasıl yayılabileceğine dair bir öneri niteliğinde “Türkiye için Kolektif Güç Hareketi” yol haritasını 4 Kasım’da Vizyoner’23’te açıklayacağız inşallah” dedi.
“2030 yılında, Gayrı Safi Milli hasılamızı 2 trilyon dolara çıkartabiliriz”
Kolektif hareketin, Türkiye'nin geleceğini dönüştürme ve onu bölgede daha güçlü bir lider olarak konumlandırma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Asmalı, “Kolektif hareketi bir başarı katalizörü olarak kullanıp, Türkiye’yi dünyanın önde gelen ilk 10 ekonomisinden biri olarak konumlandırabiliriz. Tüm bu iddiamızı bir hayal olarak sunmayıp aksiyona geçip, kolektif gücümüze inanıp Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırım sermayesine çeviriyoruz. Bugün sizlere ilk defa MÜSİAD Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kurduğumuzu, MÜSİAD üyelerinin sermaye güçlerini birleştirip katma değerli yatırımlar için kaynak oluşturacağımızı ve ülkemizi 2 Trilyon gayrisafi millî hasılaya ulaştıracak çalışmalar için sorumluluk aldığımızı ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘’Bu faizlerle ticaret ve yatırım yapmak sürdürülebilir değil’’
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı: Mahmut Asmalı yüksek kredi oranlarıyla iş yapabilmenin hayli güç olduğunu söyledi: ‘’Bu faizlerle açıkçası ticaret yapmak, bu faizlerle yatırım yapmak hakikaten çok sürdürülebilir bir şey değil. Biz önümüzdeki senenin ilk çeyreğinden itibaren faizlerin aşağıya geleceğini tahmin ediyoruz. Çünkü enflasyonun da aşağı gelmesiyle beraber faizlerde de gevşeme olacağını düşünüyoruz.’’
MÜSİAD Vizyoner’23 İcra Kurulu Başkanı Hasan Ekmen de "Bireysellikten bize giden yol ile dünyaya yeniden bağlanacağız diyen MÜSİAD Vizyoner’23 İcra Kurulu Başkanı Hasan Ekmen, “Bugün, içerisinde yaşadığımız Dünya’yı fark ettik. Günümüz dünyasında bireysellik en yaygın yaşam biçimi haline geldi. İnsanlar artık kendi iç dünyasında yaşayan, aksiyon alacağı zaman bile bireysel olarak hareket etmeyi tercih eden bir yapıya büründü. Nihayetinde kazandığımız farkındalıklar ile yeni bir aşamaya geçiyoruz. Yıllardır konuşulan bireysel ve toplumsal sorunlara çözüm olmak için birden bize giden yol ile insana, toplumlara, değerlere ve dünyaya yeniden bağlanacağız. Ben değil, biz olacağız. Bu sebeple MÜSİAD Vizyoner’23’ün ana temasını “BİZ’İN GÜCÜ” olarak belirledik” dedi.