Sağlık-Sen'den toplu sözleşme reçetesi

Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, toplu sözleşme taleplerini bir reçete ile açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kamu İşveren Heyeti'ne emek hazımsızlığı teşhisinin konulduğu reçetede tedavi olarak ise, adaletsiz olmayı önleyen tablet, haksızlık yapmayı engelleyen pastil, sağlıkta şiddete hayır flakonu, emeğe saygı şurubu yazıldı.

3 Ağustos'da Memur-Sen adına 2,5 milyon kamu görevlisi,  Sağlık-Sen olarak da 500 bin sağlık ve sosyal hizmet çalışanı adına toplu sözleşme masasına oturacaklarını söyleyen Memiş, aileleriyle birlikte 10 milyondan fazla kişinin yüzünü güldürecek bir sonuçla masadan kalkmak istediklerini kaydetti.

Sağlık çalışanlarının ailesini ihmal edip, hastasına yoldaş, yaşlısına evlat, engellisine destek, kimsesize aile olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının milletimizin vefasını hissetmek istediğini de söyleyen Memiş, "Yaşatmak için savaş verdiğimiz bir alanda hayatımızı tehdit eden yüzlerce risk altında işimizi yapmaya çalışıyoruz. Fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psiko sosyal tabanlı riskler nedeniyle sağlık  en tehlikeli işler kategorisinde yer alıyor. Üstüne her geçen gün artan şiddet belasının da mağdurları olmaya devam ediyoruz. Terörün sağlık çalışanları ve kurumlarını vahşice hedef aldığı günler yaşıyoruz.  Bütün bu olumsuzluklara rağmen sağlık hizmetlerini aksatmadan, hiçbir tehdide boyun eğmeden hem devletimizin, hem de mesleğimizin onuruna sahip çıkarak görevimizi yerine getiriyoruz.  Bunun karşılığında da devletimizden sağlıklı, huzurlu ve hakkaniyetli çalışma koşulları temin etmesini istiyoruz." dedi.

Toplu Sözleşme Masası'na Sağlık-Sen olarak 90'ın üzerinde taleple gittiklerini belirten Metin Memiş, pek çoğu yıllarca ihmal edilen sorunlara çözüm amaçladıklarını ifade etti.

Sağlık çalışanlarının döner sermaye tavan katsayılarının artırılmasını isteyen Memiş, bu oranın hekim dışı sağlık çalışanları için 1,5'dan 2'ye, riskli birimler için 2'den 2,5'a çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Sağlık çalışanlarının döner sermaye katsayılarının da artırılması gerektiğini ifade eden Memiş, hastanelerde, sağlık müdürlüklerinde ve halk sağlığı il müdürlüklerinde görev yapan hemşire, ebe, sağlık memuru, laborant, sağlık teknisyeni gibi tüm sağlık hizmetleri sınıfı çalışanların, genel idari hizmetler sınıfı çalışanların, teknik hizmetler sınıfı çalışanların ve yardımcı hizmetler sınıfı tüm sağlık çalışanlarının kadro unvan katsayı oranlarının 0,10 puan artırılmasını talep edeceklerini dile getirdi.

İzinlerde döner sermaye kesintisi yapılmamasının da toplu sözleşme talepleri içinde yer aldığını söyleyen Metin Memiş, döner sermaye dağıtılırken 5 güne kadar olan izinlerin, çalışılmayan günden sayılmaması gerektiğini, bunun kabul edilmesi halinde 5 gün izin alan hekimlerde 300-500 TL, sağlık çalışanlarında 50-200 TL oranında kayıp yaşanmayacağını vurguladı.

Ek Ödemelerin emekliliğe yansıtılması gerektiğini de kaydeden Metin Memiş, "Devlet bir yandan kaçak istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadele ederken diğer yandan kendi çalışanına ek ödeme adı altında ödediği ücreti sosyal güvenlik sistemine dahil etmeyerek çalışanların emekli olduklarında hak kaybı yaşamasına sebep olmaktadır." şeklinde konuştu.

Neredeyse tamamı sosyal güvenlik mevzuatına göre "tehlikeli çok riskli" hizmet grubunda çalışan sağlık çalışanlarının tamamına yıpranma payı verilmesi gerektiğini de söyleyen Memiş, 5 yıla 1 yıl yıpranma payının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözü olduğunu ve hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Metin Memiş'in açıkladığı taleplerin bazıları şu şekilde: 

"*Dağıtılabilir Döner Sermaye Hesabında Hazine Hissesi Oranı yüzde 15'ten yüzde 1'e Düşürülmeli Ve Döner Sermaye Tutarı Komisyonun İnisiyatifinden Çıkarılmalıdır.

*Pratisyen Tabip, Diş Tabibi Ve Üçüncü Basamak Sağlık Tesislerinde Çalışan Uzman Hekimlerin Döner Sermaye Katsayıları Artırılmalıdır.

*Sabit Ek Ödeme Oranları 20 Puan Artırılmalıdır.

*Sabit Ek Ödemeler Gelir Vergisinden Muaf Olmalıdır.

*4/C, Vekil Ebe Ve Hemşirelerle Kamu Görevlisi Olmayan Aile Sağlığı Personeli Kadroya Geçirilmelidir.

*Üniversite Hastanelerinde Çalışanların Döner Sermaye Katsayıları Artırılmalıdır.

*Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda Çalışanlara Sosyal Hizmet Tazminatı Verilmelidir.

*Merkez Teşkilatı Çalışanlarına Döner Sermaye Verilmelidir.

*Adli Tıp Kurumu Çalışanlarının Ek Ödeme Tavan Katsayıları Artırılmalıdır.

*Türkiye Hudut Ve Sahiller Genel Müdürlüğü Personeline En Yüksek Devlet Memuru Maaşının Yüzde 15'i Oranında İlave Özel Hizmet Tazminatı Ödenmelidir 

*Hekimlerin Mecburi Hizmet Süreleri Kısaltılmalıdır.

*AFAD'a Bağlı Kamplarda Misafir Edilen Yabancı Uyrukluların Yaşadığı İllerde Çalışanlara İlave Ücret Verilmelidir.

*Tüm Sağlık Ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının Ek Göstergeleri 600 Puan Artırılmalı Ve Yardımcı Hizmetler Sınıfı Çalışanlara Da Ek Gösterge Verilmelidir.

*Askeri Sağlık Tesislerinde Çalışanlara Sağlık Hizmeti Tazminatı Verilmelidir.

*Uzman Hemşire Ve Uzman Ebelerin Ücretleri Artırılmalıdır.

*Kamu Hastane Birlikleri'ndeki Tabip Dışı Sözleşmeli Yöneticilere Sabit Ek Ödeme Verilmelidir.

*Üniversite Ve Adli Tıp Kurumu'ndaki Hekimlere Garanti Gelir Verilmelidir.

*Gece Nöbeti Ücretleri Yüzde 20 Artırımlı Ödenmelidir.

*Sağlık Çalışanlarına Ücretsiz Kreş Hizmeti Verilmelidir.

*Yemek Servisi Bulunmayan Yerlerdeki Personele Ve 112'lere Nakdi Yemek Yardımı Yapılmalıdır.

*Riskli Birimlerin Kapsamının Genişletilmeli Ve Komisyonlarda Görevli Çalışanlara Ek Puan Verilmelidir.

*Tıp Bayramı Ve Sosyal Hizmetler Günü'nde Hizmet Kolumuzdaki Tüm Çalışanlara İkramiye Verilmelidir.

*Sağlık Çalışanlarına Şiddet Uygulayanın Sağlık Giderleri, 6 Ay Süre İle SGK Tarafından Değil, Bizzat Şiddet Uygulayan Kişi Tarafından Ödenmelidir.

Kamu görevlilerinin Genel Yetkili Konfederasyonu ve temsilcisi Memur-Sen olarak, genel mali taleplerin açıklandığını da hatırlatan Memiş, "2016 yılında  Birinci Altı Ayda yüzde 8, ikinci Altı Ayda yüzde 8 ve 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere taban aylığına 150 TL Zam+ 2015 yılı ekonomik Büyüme Oranının yüzde 50'si ve üç aylık dönemlerdeki büyüme oranları kadar Refah Payı artışı+ Enflasyon farkı istiyoruz.  2017 yılında  Birinci Altı Ayda yüzde 7, ikinci Altı Ayda yüzde 7 ve 1 Ocak 2017'den geçerli olmak üzere taban aylığına 100 TL Zam+ 2017 yılında  üç aylık dönemlerdeki ekonomik büyüme oranı kadar Refah Payı artışı + Enflasyon farkı istiyoruz." dedi.

Gelir Vergisi kaynaklı maaş kayıplarının telafisinin yapılmasını istediklerini dile getiren Memiş, "Kamu görevlilerinin yıl boyunca yüzde 15 vergi diliminde vergi ödemesini ve bunu aşan tutarın işveren tarafından karşılanmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra 2005 yılında sonra göreve başlayan kamu görevlilerine 1 derece verilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu."