SAMEKS, kasımda 52.2 puana yükseldi

SAMEKS Bileşik Endeksi'nin kasım ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,7 arttığı ve bunun ekonomik canlılığa işaret ettiği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS), kasım ayında 52,2 puana yükseldi. MÜSİAD, endeksin 50 baz puanının üzerinde yer almasının ekonomik aktivitenin canlılığına işaret ettiğini açıkladı.

SAMEKS Sanayi Endeksi, kasım ayında bir önceki aya göre 1,6 puan artarak 55,3 seviyesine çıktı. Yeni sipariş alt endeksinde gerçekleşen 5,6 ve üretim alt endeksinde gözlenen 3,6 puanlık artışlar sanayi sektöründe gerçekleşen hızlanmada belirleyici oldu. 

SAMEKS Hizmet Endeksi ise bir önceki aya göre 0,4 puan artarak 50,9 değerine yükseldi. Satın alım ve tedarikçilerin teslimat süresi alt endekslerinde gerçekleşen 0,6 ve 4,2 puanlık artışlar, hizmet sektöründeki hızlanmada etkili oldu. İş hacmi (1,1 puan) ve istihdam (1,4 puan) alt endeksleri ise geçen aya göre düşüş kaydederek, hizmet sektöründeki artışı sınırladı. 

Açıklamada, 1 Kasım sonrası başlayan yeni dönemde, siyasi istikrarla birlikte ekonomik istikrarın da yeniden tesis edileceğine yönelik beklentilerin artış gösterdiği belirtilerek, "SAMEKS Bileşik Endeksi kasım ayında 50 baz puanının üzerinde yer alarak, ekonomik aktivitenin canlılığına işaret etmiştir" ifadelerine yer verildi.