TET ihracat şampiyonlarını ödüllendirdi

TET, 2016 yılı ihracat şampiyonlarını ödüllendirdi. Sektörde 2016 yılında en çok ihracat yapan firma Vestel olurken onu Arçelik ve BSH Ev Aletleri takip etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), 2016 yılında yaklaşık 10,2 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşan sektörün 2016 yılı ihracat şampiyonluğunu göğüsleyen firmalarını ödüllendirdi.

Geçtiğimiz yıl 10,2 milyar dolarlık dış satım gerçekleştiren sektörün, Türkiye ihracatında yüzde 7'nin üzerinde pay aldığını açıklayan TET Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, "2016 yılında Birlik olarak sektörümüzün yurt dışı pazarlarda güçlü bir konuma gelmesi için birçok faaliyet gerçekleştirdik. 2014 yılında bünyemize katılan Hizmet Sektörlerimizin de ihracat potansiyelinin artırılması için yoğun çalışmalarda bulunduk" dedi.

En çok ihracat yapan firmalar

Türkiye Geneli Elektrik Elektronik sektöründe 2016 yılında en çok ihracat yapan firma Vestel olurken onu Arçelik ve BSH Ev Aletleri takip etti.

Sektörün alt kategorilerinden olan Beyaz Eşya sektöründe en çok ihracat yapan şirketler sırasıyla Arçelik, Vestel ve BSH Ev Aletleri oldu. Diğer bir alt kategori olan Elektronik sektöründe de Vestel, Arçelik ve E.G.O Elektrikli Aletler ilk üçü oluşturdu. Elektrik Üretim ve Dağıtım Ekipmanları kategorisinde ise en çok ihracatı Grid Solutions yaptı. Aynı kategoride Siemens ikinci, Balıkesir Elektromekanik ise üçüncülük ödülünü aldı. Kablo sektörünün ihracat şampiyonu Nexans Türkiye olurken, ikincilik ipini Pamukkale Kablo, üçüncülüğü ise Atom Kablo göğüsledi.

Hizmet sektörü birincisi THY

TET 2016 İhracat Başarı Ödülleri'nde hizmet sektöründe en çok ihracat gerçekleştiren firma Türk Hava Yolları (THY) oldu. İkincilik Pegasus Hava Taşımacılığı'na, üçüncülük ödülü ise Çalık Enerji'ye gitti.

İhracat Şampiyonu Diziler

TET bünyesinde bulunan hizmet sektörünün önemli ihracat kalemlerinden dizi, sinema ve kitap gibi kültürel hizmetler bu yıl üçüncü kez ödüllendirildi. Özellikle Latin Amerika ve Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen Türk dizileri gecede ödüllerine kavuştu. Geçtiğimiz yılın ihracat şampiyonu dizisi Star Tv'de yayınlanan Paramparça oldu. 

Med Yapım'ın iddialı dizilerinden Güllerin Savaşı ikinci en çok ihracat gerçekleştiren yapım oldu. Başrollerini Barış Kılıç ve Canan Ergüder'in paylaştığı dizinin yayını ve dağıtımı Kanal D tarafından gerçekleştirildi.

Televizyon dizileri ihracatında üçüncü sıraya yerleşen dizi ise Star TV'de yayınlanan Kara Sevda oldu. Burak Özçivit ile Neslihan Atagül'ün başrolde olduğu ve halen yayınlanmakta olan dizi Ay Yapım tarafından hayata geçirilen bir proje. Dizinin dağıtımı ise ITV Intermedya aracılığıyla gerçekleştirildi.

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kitapları 2016 yılında 12 dile çevrildi

2016 yılında en çok kitabı ihraç edilen yazar Merhum Ahmet Hamdi Tanpınar oldu. Ödülü Meliha Büyükçelebi'ye takdim edildi. Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Huzur ve Beş Şehir gibi 56 eseri ile bugüne kadar 23 dile çevrilip tüm dünyada okurlara ulaşmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir