TİM, Türkiye'nin hikayesini CEO'larla dünyaya anlatacak

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ‘Türkiye Logosu’nun ülkedeki tanıtımlarının ardından uluslararası alandaki tanıtımında iş dünyasının önde gelen CEO'larından destek alacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda, yaklaşık 2 yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 28 Eylül 2014 tarihinde lansmanı yapılan ‘Turkey Discover the Potential’ logosu, geçen süre içerisinde pek çok platformda kullanılmaya başladı. Logonun uluslararası alanda tanıtım faaliyetlerine hızlı ve kararlı adımlarla devam ettiklerini anlatan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şunları söyledi: 
“Eylül ayında Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen lansmanda üç aşamalı bir yol haritası ortaya konmuştu. İlk aşama, tüm dünyada yeknesak bir Türk markası oluşturma düşüncesiyle başlatılan projeyi öncelikli olarak kendi halkımıza anlatmaktı. Bu doğrultuda, yurtiçinde muhtelif bakanlıklar ve kamu kurumlarının da dahil olacağı bir dizi tanıtım kampanyası gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Amaç, projenin hikayesini önce kendi insanımıza anlatarak Türkiye markasını sahiplenme bilinci sağlamak. İkinci aşamada ise hedef kitlemiz yurtdışında yaşamakta olan Türk vatandaşlarımız. Yurtdışında yaşayan milyonlarca gurbetçimiz ve orada yaşayan işadamlarımız kampanyanın ikinci aşamasında Türkiye’nin potansiyelini dünyaya anlatırken birlikte hareket edeceğimiz önemli bir güç olacak. Bu doğrultuda, Dışişleri Bakanlığımız, AB Bakanlığımız ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile koordineli çalışmalar yürütülecek. Tüm vatandaşlarımızı kapsayacak geniş katılımlı etkinlikler düzenlemeyi hedefliyoruz. Projenin nihai aşamasında da Türkiye markasının ve logosunun tüm dünyaya tanıtacağız. Türkiye’nin potansiyelini anlatmak üzere yurtdışında kampanyalar başlatarak, dünyanın en önemli basın kuruluşlarında ilanlar ve reklam filmleriyle tanıtım etkinliklerimiz devam edecek.” 

Hikaye yurtdışında doğrudan anlatılacak 

Bu hedefe ilişkin aslında çalışmalara şimdiden başladıklarını ifade eden Büyükekşi, Rusya’da Kommrsant ve Pravda, İngiltere’de Daily Telegraph, Fransa’da Le Figaro, BAE’de Gulf News, Almanya’da Die Welt gibi tirajı yüksek yayınlarda hazırlanan özel içeriklerle Global Connection adlı Türkiye’nin ilk uluslararası iletişim platformu altında milyonlarca kişiye ulaşıldığını kaydetti. Büyükekşi, “Yine, Türkiye- Brezilya A Milli Futbol takımları arasında 12 Kasım 2014'te oynanan ve 102 ülkede 2 milyar kişinin izlediği maçta yayınlanan 30 saniyelik ‘Turkey: Discover The Potential’ reklam filmimiz geniş kitlelere ulaştı. Ayrıca, Türkiye’nin hedef pazarları ve dünyanın en önemli şehirlerini kapsayacak roadshow hazırlıklarımız devam ediyor. Bu ülkelerde üst düzey katılımlı resepsiyonlar düzenleyerek ve Türkiye’nin önemli şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve CEO'larının katılımlarıyla Türkiye’nin hikayesini doğrudan anlatmayı planlıyoruz” diye konuştu. 

Yurtdışı tanıtım desteklerine Türkiye markası da eklenebilir 

Fuarlarla ilgili yeni bir düzenleme için de hazırlıklar yapıldığını belirten Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttükleri çalışmalarla yurtdışı tanıtım desteklerine Türkiye markasını da eklemek istediklerini dile getirdi. Büyükekşi, “Milli katılım ve münferit katılımlı fuarlarda Türkiye’deki firmaların Türkiye markası şemsiyesi altında yer almaları için de asgari standartları belirliyoruz. Yurtdışında Türkiye ya da Türk firmaları ile ilgili gördüğünüz bir standın ‘Turkey Discover The Potential’ kurumsal kimliğini yansıtmayı ve ilk bakışta ülkemizi temsil ettiğinin anlaşılmasını sağlamayı hedefl iyoruz. Yaygınlaştırılma sürecinde takip edilmesi gereken standartlar ve tüm ilgili tanıtım faaliyetlerinin harmonize edilmesi için gerekli metodolojileri geliştirme konusunda yoğun bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

Logonun hazırlanmasında öncü isimler yer aldı

‘Turkey Discover the Potential’ logosu hazırlanırken bakanlıklar ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının görev almasının yanı sıra, Türk iş dünyasının öncü isimlerinin de desteği alındı. Hazırlık sürecinde Koç Holding’den Ali Koç, Kibar Holding’den Ali Kibar, Esas Holding’den Ali Sabancı, Çalık Holding’den Ahmet Çalık, Ülker Grubu’ndan Ali Ülker, Doğan Holding’den Arzuhan Doğan Yalçındağ, Eczacıbaşı Holding’den, Bülent Eczacıbaşı, Türkmedya Grubu’ndan Ethem Sancak, Yaşar Holding’den Feyhan Yaşar, TAV Holding’den Hamdi Akın ve Sani Şener, Fiba Holding’den Hüsnü Özyeğin, Limak Holding’den Nihat Özdemir, Anadolu Grubu’ndan Tuncay Özilhan ve Kale Grubu’ndan Zeynep Bodur Okyay’ın görüşleri alındı.