Türkiye inovasyon alanındaki gücünü keşfetmeli

Türkiye İnovasyon Haftası Gaziantep etkinliği başladı. Etkinliğin açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin inovasyon alanında gücünü keşfetmesi gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - İnovasyon kültürünü Anadolu’ya yaymak amacıyla düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Gaziantep etkinliği yoğun katılımla başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı Gaziantep, inovasyonda geçmişten bu yana iddialı bir ilimiz” dedi. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 6 milyar dolarlık ihracat yapan Gaziantep kentinde, inovasyonun anlatılacak olmasına büyük önem verdiklerini söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla TİM tarafından Arçelik AŞ ve TEB stratejik partnerliğinde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Gaziantep Etkinliği dün başladı. İzmir ve Ankara’nın ardından Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin organizasyonuyla Şehit Kamil Kültür Merkezi’nde başlayan etkinlik, üç gün sürecek. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi evsahipliğinde gerçekleştirilen açılışa, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanı sıra, bölge şehirlerinden çok sayıda iş adamı, akademisyen ve öğrenci katıldı. 

Etkinliğin açılışında konuşan Büyükekşi, Gaziantep’in tarihten gelen birikimi ve günümüzde üretim ve ihracata katkıları nedeniyle bölge ve Türkiye için önemine değindi. “Bugün memleketim Gaziantep’te, böyle anlamlı bir etkinlikte yer almanın gururunu yaşıyorum. Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı Gaziantep, inovasyonda geçmişten bu yana iddialı bir ilimiz” diye konuşan Büyükekşi, Gaziantep’in yaratıcı potansiyelinden aldıkları ilhamla bu etkinliği kentte düzenlediklerini ve tüm bölge illerinden katılım olduğunu söyledi. 

İnovasyon gücü keşfedilmeli 

Büyükekşi, inovasyon kavramı konusunda tüm Türkiye’de farkındalık yaratmak istediklerine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Biz sadece Gaziantep’in değil, ülkemizin yedi farklı bölgesinin büyük bir inovasyon potansiyeli taşıdığına inanıyoruz. Bu potansiyeli açığa çıkarmak için de var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye’nin inovasyon alanındaki gücünü keşfetmek için üç yıldan bu yana “Türkiye İnovasyon Haftası” etkinlikleri düzenliyoruz. Geriye dönüp baktığımızda, büyük bir mesafe kat ettiğimizi görüyoruz. Bundan da büyük gurur duyuyoruz. Dile kolay, üç yılda etkinliklerimize toplam 50 bine yakın misafir katıldı. Bu sayıyı kısa zamanda 100 bilere ulaştıracağımıza inanıyoruz.” 

"Her konuda bilgi üretmeliyiz" 

Açılışa katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 6 milyar dolarlık ihracat yapan Gaziantep’in, dış ticaret açığı vermeyen önemli bir kent olduğunu dile getirdi. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti’nin bugüne kadarki başarılı ihracat serüveninin edilgen bir anlayışla büyüdüğünü söyleyen Zeybekçi, “Bu şekilde 2023 hedefine ve dünyanın en büyük 10’uncu ekonomisi olma hedefine ulaşamayız. Ne pahasına olursa olsun, her konuda bilgi üretmeliyiz. Türkiye’nin edilgen yapıdan kurtulup etken durumda olması gerekiyor” diye konuştu. Zeybekci , MÜSİAD'ın Gaziantep şubesinin temel atma törenine de katıldı. 

Etkinlik üç gün sürecek 

Açılışın ardından Türk iş dünyasının inovasyonu tartıştığı panel düzenlendi. Bugün de inovasyon konusunda yaptığı çalışmalarla tanınan bilimadamı Dennis Hong, Türk mucitler ve tasarımcılar sunumlarını yapacak. Yarın ise, yazar Robert Tucker’in yanı sıra işadamı Ali Koç katılımcılarla inovasyon hakkındaki görüşlerini paylaşacak. Etkinlik boyunca bölgedeki üniversiteler, Ar-Ge merkezleri stantlarında inovatif çalışmalarını tanıtacak. Şirket CEO’ları girişimci öğrencilerle kariyer etkinliklerinde buluşacak.