Akıllı sağlığa neşter vuruldu

Sağlık Teknolojileri Liderler Zirvesi sektörün tüm oyuncuları ve teknoloji şirketlerini bir araya getirdi. Kronik hastalıklar odağında yapılan zirvede sağlıkta teknolojik çözümlerin insan ömrüne etkileri, gelecekte bizi bekleyen yenilikler ve gelişimin önündeki engeller masaya yatırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAMER IŞITIR

Sağlık sektörü geçtiğimiz hafta "akıllı sağlık" kavramını hayatımıza sokacak teknolojik yenilikleri masaya yatırdı. MarlinPlus’ın düzenlediği Sağlık Teknolojileri Liderler Zirvesi’nin ana teması kronik hastalıkların yönetilmesinde entegre çözümler oldu. Allianz Sigorta ve Vodafone’un sponsorluğunda gerçekleşen zirvede, kronik hastalıkların teşhisi, tedavisi ve izlenmesi için geliştirilen teknolojiler, medikal ölçüm cihazlarıyla entegre çalışan sistemler, veri aktarım cihazları ve teknolojileri, veri aktarımında kişisel bilgilerin korunması ve güvenliğinin sağlanması gibi yenilikçi sağlık teknolojilerine dair içerikler sunuldu.

'20 yılda 15 milyar dolar'dan fazla sağlık yatırımı yapıldı'

DÜNYA’ya konuşan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat, iyi sağlık hizmeti verilebilmesi için devletin sağlığa ayırdığı kaynağı artırması gerektiğini söyledi. GSYH’den sağlık harcamalarına ayrılan payın yüzde 4’ün altına düştüğünü ifade eden Bahat, örnek almamız gereken ülkelerde bu oranın yüzde 7’nin üzerinde, OECD ortalamasının ise yüzde 8,2 olduğuna dikkat çekti. Türkiyede 32 bin doktor ve 300 bin çalışanla 565 özel hastanenin hizmet verdiğini kaydeden Bahat, özel hastanelerin genel sağlık hizmetindeki payının yüzde 25 olduğu bilgisini verdi. Sağlıktaki yatırımlara da değinen Bahat, “Son 20 yılda 15 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı, bu miktarın yarısından fazlası sağlık teknolojilerine harcandı” diyor.

Zirvede sektörün önemli isimleri sağlık ile teknoloji arasında geleceği belirleyecek trend ve sorunları anlattı...

'Kronik hastalıklar 10 yılda en büyük sorun olacak'

Prof. Dr. Kemal Memişoğlu İstanbul İl Sağlık Müdürü: Günümüzde teknolojik altyapı destekleriyle hastanelerden çok hastaların hastalığını yönetebilir hale getirilmesi için çalışıyoruz. Bu zirvenin konusunun kronik hastalıkların yönetilmesi olması çok manidar çünkü dünya üzerinde 36 milyon kişinin dolaşım sistemi bozukluğu bulunuyor. Kronik hastalıklar 10 sene sonra en büyük sorunlardan biri haline gelecek. Bu sorunun çözümü kesinlikle bilgi teknolojilerinin gelişmesinden geçiyor.

'Hukuksal düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç var'

Prof. Dr. M. Temel Yılmaz Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı: Yüksek teknoloji her yıl adım adım sağlık sektöründe işgücü ve bütçelerden tasarruf edilmesini sağlıyor. Sağlıkta yapay zeka, kısa dönem içinde gelişmiş ülkelerde, birinci basamak hekimlik hizmetlerinin görevini devralmaya aday gibi görünüyor. Türkiye ve birçok ülkede gelişen sağlık teknolojileri, teletıp, uzaktan hasta takip gibi sistemlerin yaygınlaşması ve kurumlaşması için mevcut hukuk sistemi içinde bu konularla ilgili yasal engellerin yeni düzenlenmesi gerekiyor. Bu güncellemeye ihtiyaç var.

'Türkiye pozitif ayrışıyor'

Prof. Dr. Bingür Sönmez Memorial Sağlık Grubu Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı: Diyabetik hasta sayısı 10 yıl içerisinde 3 kat arttı. Avrupa ülkelerine göre artış hızımız 3 misli. Şimdiden tedbir almamız lazım. Dijital teknolojinin bize bu konuda çok büyük yardımı olacağını düşünüyorum. Tıbbi teknolojide bugün Amerika'da ne varsa aynısı en mükemmel şekilde özel ve devlet hastanelerimizde kullanılıyor.

Türkiye bölgesinde pozitif ayrışıyor. Sağlıkta kullandığımız bilgisayar programları ve dijital teknoloji hiçbir yerde yok. Bugün bir aile hekimi bir tuşla, kaç çocuk aşıya gelecek, kaç diyabetik hastası var biliyor. 2000’li yılların başında cerrah olarak yoğun bakımdan neredeyse çıkamıyorduk. Artık ameliyathaneden çıkıp bir toplantıya giriyor, odamızda hasta muayene edebiliyoruz. Hastaneye gelmeden yoğun bakımdaki tüm hastaların monitörlerini ziyaret etmek ve hastayı görmek resmen hayatı kolaylaştırıyor.

'İnternet tabanlı teknolojiler hayatı kolaylaştırıyor'

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu Acıbadem Altunizade Hast. Başhekimi: Kronik akciğer hastalıkları tanı, kullanılan ilaçların maliyetleri ve harcanan emek hesaba katıldığında, yılda 5-5.5 milyar liralık bir bütçe yükü getiriyor. KOAH tanısının erken konulması, ağır hastanın evinden takibi, egzersiz ve aşılama gibi etkinliklerin hastalığın şiddetini azaltacağı, sigorta sisteminin yükünü hafifl eteceği bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Halkın ve birinci basamak hekimlerinin bu yönde bilgilendirilmesi önemli. Gerek bilgilendirme gerekse izleme açısından internet tabanlı teknolojilerin kullanılmasının hastalığın kontrolünü artıracağı, iş yükün azaltacağı çok açık. Maliyet hesabı yapıldığında da ileri teknolojiler sektörde büyük avantaj sağlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir