Hayata mizahi bakarak stresten korunun

Mutsuzluğun nedeni aşırı beklentiler. Bu durum strese sokuyor. Oysa hayata daha mizahi bakmak gerek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Psikolog Yılmaz Gürkan, çağın hastalığı stres ile mücadele için bazı önerilerde bulunarak, “Öncelikle kendinizi sevin ve kabul edin. Sevdiğiniz işi yapın. Mutlaka kendinize vakit ayırın. Hayata mizahi bakın” diyor.

İş hayatında stresle mücadele için bazı önerilerde bulunan Gürkan, gündelik hayatın koşuşturmacası içinde bireyin mutlaka sosyalleşmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bireyin kendisi için zaman ayırmasının şart olduğuna vurgu yapan Gürkan, “Bireyler özellikle işlerine ve çocuklarına odaklılar. Kendilerini unutuyorlar. Oysa o süngeri arada sırada sıkmak gerekiyor. Üstelik tek bir şeye odaklanıldığında bu aile için büyük bir tehlike oluşturabiliyor. Bu farkındalığı yaratmamız lazım. Mutlaka denge sağlanmalıdır” ifadesini kullanıyor.

Seçimleriniz önemli

Yılmaz Gürkan'a göre mutlu ya da mutsuz olmak bireyin seçimleriyle ilintili. Strese en çok beklentilerin neden olduğunu vurgulayan Gürkan, bir olay ya da duruma gereğinden fazla önem vermenin, belirsizlikleri ve devamında stresi doğurduğunu ifade ediyor. Gürkan sözlerini şöyle sürdürüyor: "Mutlu olmak için şimdiki zamanda kalmamız gerekiyor. Temel nokta, bu an. Bu anı yaşamamız gerek. Maalesef insani değerleri kaybediyoruz. Seçimlerimiz, beklentilerimiz, hayallerimiz derken başka bir forma giriyoruz. Yanlış işler tercih ediyoruz. Onu gerçekleştirmeye odaklanıp kendimizden uzaklaşıyoruz. Sonunda kendimizi tanımaz hale geliyoruz. Oysa her bireyin önce kendini tanımaya ihtiyacı var. Bu eksikliği fark ettiği an, bir uzmandan hizmet almaya başlıyor. Çünkü hayatı boyunca aile ve toplumun yönlendirdiği yöne gitmiş. Mutlu olmayı değil, başarılı olmayı ve para kazanmayı hedefl emiş. Oysa sonuçta elinde kalacak tek duygu mutluluktur. Sevdiğin mesleği yapmak önemli ama aileler de bu konuda bilinçli olmalı. Çocuklarını tanımalı."