Vücudunuzun sinyallerini görmezden gelmeyin

Memorial Etiler Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Özlem Kaplan, vücutta hastalık habercisi olabilecek belirtiler hakkında bilgi verdi...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gözleriniz şişiyor veya istemsiz kilo kayıpları yaşıyorsanız vücudunuz size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir. Bu işaretleri evham yapmadan dikkate almak gerektiğini vurgulayan Memorial Etiler Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Özlem Kaplan, vücutta hastalık habercisi olabilecek belirtiler hakkında bilgi verdi...

Gözde sararma

Vücudun en önemli sinyal araçlarından biri gözler. Sklera denilen gözün beyaz kısımlarında sarı renk olması, karaciğer ve safra yolları hastalıklarının belirtisi olabilir. Göz kapaklarındaki ödem, şişlik böbrek fonksiyon bozukluğuna işaret ederken, göz bebeğindeki küçülmeler bazı kimyasal toksinlerle ve ilaçlarla zehirlenmelerinin sinyali olabilir.

Ciltte kuruluğa dikkat

Cildiniz de size işaretler verir. Örneğin kendiliğinden morarmalar bazı kan hastalıkları, beyazlamalar ise vitiligo ya da mantar enfeksiyonlarına dikkat çekebilir. Ciltteki kuruluk ve kaşıntı ya da az sıvı tüketimi tiroit bezinizin az çalışmasına bağlı olabileceği gibi, böbrek yetmezliği hakkında bir şeyler anlatıyordur.

Hızlı kilo kaybı

İstemsiz ve hızlı kilo kayıpları varsa mutlaka tiroit hormon fonksiyonları ve kan şekeri incelenmelidir. Hipertiroidi ve diyabet hastalıkları için ani kilo kayıpları hastalığın ilk bulgusu olabilir. Sırt ağrısı ile ortaya çıkan kilo kayıpları da akciğer tümörlerinin ve pankreas hastalıklarının habercisi olabiliyor.

Sebepsiz kilo alımı

Hareketin azalması ya da yeme alışkanlıklarında bozulma olmaksızın ortaya çıkan kilo artışları da bir sinyal olabilir. Tiroit bezinin yavaş çalıştığı hipotiroidi durumunda kilo artışı, halsizlik, cilt kuruluğu ve saçlarda dökülme meydana gelebilir. Yine şeker metabolizmasının bozulduğu insülin direnci ve diyabet hastalıklarında da ani, açıklanamayan kilo artışı kendini gösterebilir. Kalp yetmezliği, karaciğer sirozu gibi vücutta sıvı birikiminin görüldüğü hastalıklarda da kilo artışı görülebiliyor.