200 yıllık markanın sırrı: İnovasyon

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

200 yıllık bir geçmişe sahip olan Brooks Brothers Amerika’nın tescil edilmiş ilk perakende markası.

İlk mağazasını 1818’de açan Brooks Brothers, hazır giyim takım elbiseyi Amerika ile ilk tanıştıran marka oldu. Marka, hazır giyimi ilk defa tüketicilere sunmanın yanı sıra, moda tarihine gofre kumaş, hint kumaşı, ütü gerektirmeyen gömlek ve orijinal düğme yakalı gömlek gibi ikonik parçalar ile imzasını attı.

ABD'nin en eski şirketi olan ve Türkiye'ye Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç tarafından getirilen Brooks Brothers, tüm dünyada “Başkanların Markası” olarak tanınan, 44 Amerikan başkanından 39’unun ve bir çok Hollywood yıldızının tercih ettiği bir marka. Türkiye’deki ilk satış noktasını Kasım 2013’te Zorlu AVM’de açtı. Bunu Akasya Acıbadem, İstinye Park, Ankara Panora, İzmir Konak Pier izledi.

Brooks Brothers Global Başkanı Andy Lew, markanın 36’dan fazla ülkedeki iş ve pazar stratejilerinin global ölçekte gelişiminden sorumlu.

Markanın 200. Yıl kutlamaları nedeniyle İstanbul’a gelen Andy Lew ile 200 yıllık sürdürülebilir bir marka olmanın sırrını konuştuk.

“Chicago’dan, Eiff el Kulesi’nden ve Özgürlük Anıtı’ndan daha da eskiyiz” diyen Andy Lew’e göre 200 yıllık marka olmanın sırrı inovasyon; yani sürekli olarak yaratmak, yenilikçi ürünler geliştirmek. “Önümüzdeki 200 sene daha burada olacağız” diyen Andy Lew’e kulak verelim:

İyi olduğumuz için 200 senelik markayız

“CEO’muzun dediği gibi 200 yıllık bir marka olduğumuz için iyi değiliz, iyi olduğumuz için 200 yıllık bir markayız. Bu başarının sırıı her zaman inovasyon yapmamız. Her ne kadar geleneksel bir marka olsak da her zaman teknoloji, kumaş, iplik konusunda inovasyon yapmaktan vazgeçmedik. e-Ticaret işine çok erken girdik. Başarılı olduğumuz için yaşlandık. Ne kadar büyüsek de, hala çekirdek değerlere sahibiz. 1865 yılında ilk defa konfeksiyon takımları bizler piyasaya sunduk, gömlekte önemli bir yerimiz var. Müşterilerimizi şaşırtıyoruz. Son teknoloji ile geleneksel el işçiliğini bir araya getiriyoruz. Müşterilerimizin yüzde 45’i kadın yüzde 65’i erkek ve ortalama gelir seviyesi 100 bin dolar. Bu sene itibariyle 850 satış noktası 1 milyar doların üzerinde ciro elde ettik. ABD en büyük pazarımız. 40 cumhurbaşkanını biz giydiriyoruz."

Gençler büyük resme bakıyor

“Bizim ürünlerimiz ‘zamansız’. Bir moda markası veya tasarım markası değiliz. Bizim hedefimiz müşterimizin ihtiyacını anlamak ve en yüksek kaliteli ürünlerle, müşterimizi tatmin etmek. Markamız nesilden nesile yaşadı, çünkü baba oğlunu, oğlan kendi oğlunu getirdi mağazaya. Çocuklar ebeveynlerinden öğrendiler bu markayı sevmeyi. Bugün ise onlarla daha farklı bir diyalog kuruyoruz, çünkü teknoloji sayesinde artık herşey telefonda. İnsanlar dükkana gelseler de, herşeyi dijital olarak araştırıyorlar. Gençler sosyal olarak bilinçliler, büyük resme bakıyorlar, hayata değer katan markaları tercih ediyorlar. Bu nedenle bize değer veriyorlar. Bu arada Red Fleece adında yeni bir marka yarattık. Bu marka, Brooks Brothers’ın yeni müşterileri için bir köprü niteliğinde. Müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarına cevap veriyor. Fiyat açısından Brooks Brothers’dan yüzde 20-25 daha ucuz.”

Hızlı moda zor durumda

“Bankacılık, havacılık sektörlerinde olduğu gibi giyim sektöründe de konsolidasyonlar yaşanacak. Hızlı moda (fast fashion) markaları zor durumdalar, çünkü çok fazla marka var. Bunun yanı sıra, genç markaların ve genç tasarımcıların daha fazla ön plana çıktığını göreceğiz. Bugün yeni bir iş kurmak çok kolay. Eğer sosyal medyada ses getirebilirseniz, bu büyük ölçüde başardınız anlamına geliyor. Yani önümüzdeki dönemde küçük markalar bizi zorlayacaklar.”

İnsanların harcamaları farklılaştı

“Bugün sektörün karşılaştığı zorlukların başında, insanların harcamalarında yaşanan farklılaşma geliyor. İnsanlar bugün paralarının büyük bir bölümünü dijital ürünler ve sosyal zamanları için harçıyorlar. Eskiden lükse, mücevhere yatırım yapılırdı. Biz de azalan payımızı inovasyon sayesinde koruyoruz. Çok köklü ve eski bir marka olmamıza rağmen, vizyonumuz her zaman geleceği düşünmek oldu. Bu sayede de cesur olduk, yenilikçilikten korkmadık.”

Türkiye’de pazarın gelişiminden memnunuz

“Bugün en büyük pazarımız ABD; ama önümüzdeki dönemde ABD dışında büyümeyi planlıyoruz. Çin çok hızlı büyüyor. EMEA bölgesi, Latin Amerika, Afrika büyümeye devam edeceğimiz bölgeler.Türkiye bizim için çok önemli bir pazar. Beş yıldır Türkiye’deyiz ve beş mağaza açtık. Ortağımızın Koç Holding olması bizim için çok değerli, çünkü başarının en önemli kriterlerinden biri de güvenilir bir ortağınızın olmasıdır. Pazarın gelişiminden son derece memnunuz.”

Lincoln’den Obama’ya 39 ABD başkanının tercihi

- Başkan Lincoln, göreve başlama konuşmasında el dikimi astarı olan ve “Tek ülke, tek kader” yazıtı bulunan Brooks Brothers ceketi giymişti. Lincoln, suikasta kurban gittiğinde de üzerinde bu ceket bulunuyordu.

- Başkan Franklin D. Roosevelt Brooks Brothers pelerinini 1945’te Winston Churchill ve Joseph Stalin ile katıldığı Yalta konferansında giymişti.

- Amerikan halkının 1960 yılında henüz 43 yaşındayken seçtiği başkanı John F. Kennedy, Brooks Brothers ürünlerini kullanmayı çok severdi.

- Bill Clinton’da Brooks Brothers takımlarını giyen başkanlardandı. Özellikle Brooks Brothers Country Club koleksiyonun daimi müşterisiydi.

- Barack Obama, Beyaz Saray’da Brooks Brothers giyme geleneğini sürdürdü. Hatta ilk Brooks Brothers takımını edindiği gençlik anısı otobiyografi sinde yer alıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar