Altının hareketine saygı

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

 

Spekülatör pozisyonlarına göre, serbest yatırım fonlarının(hedge fonlar) altın satışları devam ediyor. Bunlara karşılık, fiziki talep 1320 dolardan 1350 dolara kadar uzanıyor. Fiziksel altın piyasasındaki güçlü alıcılar olarak, gelişen ülkelerin merkez bankaları göze çarpıyor. Öte yandan, kağıt piyasada da(altının türev enstrüman piyasası) alıcılar var. Bunlar da altın bankaları ve altın aracıları.
Kısa dönemli aksiyonlarda, fiyatlar üzerindeki en etkili grup serbest yatırım fonlarıdır. Bu fonlar son iki senedir düşüş beklentisi ile hareket ediyorlar. Toplam satış miktarlarını düzenli olarak artıran spekülatörlerin karşısında pozisyon almak kulağa hoş gelen bir strateji olabilir. Finans derslerinde ''Piyasada bir tarafta aşırılık oluşursa, ters tarafa sert bir hareket olabilir'' ifadesini kullanırız. Ancak piyasanın anlattığı hikayeye de saygı duymak gerekir. Son yirmi aydır, serbest yatırım fonları alım pozisyonlarını azaltıyorlar. Son altı aydır da net satış pozisyonları artıyor. Bugünkü satış pozisyonları rekor seviyede. Kağıt piyasada alınan pozisyonlarla, ister istemez fiyat baskı altında kalıyor. Peki fonların satışları niçin artıyor? Çünkü başta Fed olmak üzere, büyük merkez bankaları risk algısını yok etti. Piyasadaki gerçek risk, ''hisse senetlerine girmemek'' olarak görülüyor. Sonuçta, fon yöneticileri müşterilerin parasını yönetiyor. Müşteri de getiri istiyor. Para vericileri kaybetmemek için fonlar hisse senetlerine girmek zorunda kalıyorlar. Aslında fon, müşterilerin paraları ile yatırım yapmıyor, kısa vadeli pozisyon alıyor. Bugünkü piyasa yatırım değil alım satım piyasasıdır derken bunu anlatmaya çalışıyoruz.   

Kısa dönemde alım satım yaparak para kazanmaya çalışanlar, bu ortamda bir piyasa profesyoneli gibi olaylara yaklaşmalıdır. Para akışı hangi yöne doğruysa, oraya hareket etmelidir. Kısa dönemi, uzun dönemin bakış açısı ile yorumlamak para kaybettirebilir. Özellikle de kaldıraç sayesinde düşük sermaye ile büyük pozisyon alabilen yatırımcıların dikkatli olmalıdır. Spekülatörler bu kadar satış pozisyonundayken alıma geçilebilir deniliyor. Borç para kullanarak yüklü pozisyon alan yatırımcının sert fiyat düşüşlerine dayanma gücü azdır.  
Fonlar satış pozisyonlarını kapatıp alıma geçmezler mi? Bunun için öncelikle bir hızlandırıcının olması gerekir. Fed'in tahvil alım programını genişletme sinyali olabilir. Avrupa Merkez Bankası'nın, Fed programına benzer bir parasal genişleme programına başlaması bir etki yaratabilir. Beklentilerde bir değişiklik olursa, satış pozisyonları hızla kapatılabilir. Bu yatırımcı grubu, bireysel yatırımcı gibi olaylara duygusal açıdan bakmaz.

Hindistan ve Çin'deki spot piyasada(fiziksel piyasada), fiyatlar aşırı primli oluşuyor. Fiziksel altın piyasasının iki merkezi Londra ve Zürih'te, bankalar altın teslimatlarında gecikmeler yaşıyor. Yatırımcılar altınlarını görmek istiyor. Bankalar altınları gösteremiyor. Yatırımcılar altınlarını almak istiyor. Bankalar belli bir değerdeki altını yıllık olarak verebileceklerini söylüyor. Kağıt piyasa, spot piyasanın yüz katı büyüklüğe ulaşmış. Tabii dengesizlikmiş, anormallikmiş, bu piyasada önemi yok. Paranın sadakati olmaz. Getirinin olduğu yere kayar.          

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019