Anadolu’daki kadın girişimciye büyüme cesareti

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Toplam girişimciler içinde kadınların oranı Türkiye’de yüzde 10. Ancak tahminler bunun yüzde 5-6’sının aktif olarak çalıştığını öne sürüyor. 

Dün sona eren G20 toplantılarının kapsamında gerçekleştirilen B20’nin en önemli gündem maddelerinden biri KOBİ’lerin bilgi altyapısı bulunmaması nedeniyle bankaların kredi işlemlerinde zorlandığı, dolayısıyla bu işletmelerin finansmanıydı. Bir diğer konu da girişimcilikti. Girişimciliğin artırılması için özellikle kadın ve genç girişimcilerin cesaretlendirilmesi gerektiği de dikkat çekilen noktalardan biriydi. 

RichTopia tarafından yayınlanan “Dünyanın En Etkili 100 Kadın Lideri” listesine Türkiye’den giren İmge Kaya Sabancı ile Anadolu’daki kadın girişimcileri konuşma şansımız oldu. Hemen hatırlatalım Sabancı’nın girdiği bu liste daha sonra ‘İlk 250’ olarak genişletildi ve Türkiye’den başka isimler de listede yer aldı. 

Kaya Sabancı, şu anda uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin Girişimci Kadın Liderler Programı’nın Avrupa, Ortadoğu, Hindistan, Afrika Direktörü… 

Girişimci Kadın Liderler Programı her yıl yenilenecek bir program. Sabancı, özellikle Anadolu’daki kadın girişimcilerin cesaretlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Buna benzer kendisinin de içinde yer aldığı başka programlarda İstanbul dışındaki şehirlerden programlara katılan kadınların yüzde 23’ü ancak bulduğunun altını çiziyor. Ankara, İzmir, Edirne, Antalya, Şanlıurfa, Gaziantep, Samsun, Konya, Aydın Muğla ve Adıyaman gibi kentlerdeki kadın girişimciler daha önceden bu programlara ilgi göstermiş. 

Programa katılmak isteyen kadın adayların ve şirketlerinin ise belli kriterleri sağlamaları gerekiyor. Kaya Sabancı, “EY Girişimci Kadın Liderler Program’ına katılmak isteyenlerin şirketlerinin Türkiye merkezli olması, son iki yılda yıllık en az 1 milyon TL cirosu olması ve en az 3 yıldır faaliyet göstermesi gerekiyor. Kadın girişimcinin ise şirkette en az yüzde 25 hissedar olması ve yönetimsel olarak ana karar vericilerden biri olması programa katılım için önemli” diyor. 

Madem dünyanın daha yaşanabilir olması ve büyümesi için kadın girişimcilere ihtiyaç var, o zaman bu programlar da önem kazanıyor. Kaya Sabancı, “İşini büyütmek isteyen kadın girişimciler, bu fırsatı kaçırmamalı” şeklinde konuşuyor. Kaya Sabancı, ayrıca, kadınların sadece yeni girişimci olmalarına ve şirket kurmalarına odaklanmış başka birçok programdan farklı olarak, EY Türkiye Girişimci Kadınlar Programı’nın kadınların var olan şirketlerini büyüterek pazar lideri konumuna ulaşmalarına yardımcı olmayı amaçladığını belirtiyor. 

Bu bir yıllık etkili program, ilerleyen her sene de tekrarlanacak. Peki bu program kadın girişimciler için ile ne sağlayacak… Güncel işletme stratejileri ve uygulamaları konusunda birikimlere artacak kadın girişimciler, ortaklıklar, yeni müşteriler, tedarikçiler ve muhtemel sermaye kaynaklarını tespit edecek. Birebir mentörlük ve koçluk desteği alacak. Üst düzey danışmanlar ve tanınmış girişimcilerle diyaloglar kurarak liderlik, yöneticilik ve işletme becerilerini geliştirecek. Kendileri ve şirketlerinin kurumsal yöneticiler, yatırımcılar ve medya karşısındaki görünürlüğünü artırmak. 

EY Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı’na başvurmak isteyen kadın girişimciler, 11 Ocak 2016 tarihine kadar www.ey.com/ tr/eww web sitesi üzerinden form doldurarak başvuru yapabilecek. Ve Türkiye’nin her yerinden 12 kadın girişimci bu programa katılabilecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar