‘Aydın İnciri’nin AB tescili Aziz Sancar’a ithaf olunacak

Handan Sema CEYLAN
Handan Sema CEYLAN ANADOLU'DAN handan.ceylan@dunya.com

Türkiye üretim ve ihracatında dünya lideri... Katma değerinin tamamı Türkiye’ye kalıyor. Geçtiğimiz sezon yani 2014-2015 sezonunda 243 milyon 864 bin dolarlık ürün ihraç edildi. Başta Fransa, Almanya ve ABD olmak üzere 91 ülkeye gönderilen, 55 bin 856 ton kuru incirden bahsediyoruz... 

İncirin üretiminin yüzde 65’i Aydın’da gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden Nobel Ödüllü bilim insanı Aziz Sancar, en çok özlemini çektiği iki şeyi ‘Ankara Simidi ve İzmir İnciri’ olarak saydı. Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, bu nedenle, Aziz Sancar ile iletişime geçti. 

Ticaret Odası bir süredir ‘Aydın İnciri’ne AB’den tescil almak için girişimlerde bulunuyor. Hemen hatırlatalım, Türkiye’nin AB tescilli tek markası ‘Antep Baklavası’... 

Diğer taraftan Antalya Ticaret Borsası, 6 yıldır ‘Sizin oraların nesi meşhur’ sloganıyla coğrafi işaretli ürünlere dikkat çekiyor ve bu ürünlerin ticarileşmeleri yolunda önemli bir adım atıyor. 

Resmi tanımlar ‘coğrafi işaretli ürünler’i “Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere denir” şeklinde tanımlıyor. Halk arasında zaten Ezine Peyniri, Erzincan Tulumu, Finike Portakalı şeklinde bu coğrafi işaretli ürünler biliniyor ve tercih ediliyor. Elbette bu bölgelerin ürünlerinin ismini kullanarak haksız rekabete neden olanlar ile denetim problemi var. Ancak bu sorun kapsamlı başka bir araştırmanın konusu...

Tüm dünyada coğrafi işaretli ürünler pazarının 200 milyar doları aştığı belirtiliyor. AB’de ise 55 milyar euroluk bir büyüklükten bahsediliyor. Türkiye’de gıdada 1500 potansiyel coğrafi işaretli ürün var, gıda ve gıda dışı olarak baktığımızda 2 bin 500 ürünü buluyor. Avrupa’nın 28 ülkesinde 1260 coğrafi işaretli ürün var. Türkiye’nin potansiyeli çok yüksek.  Gelelim Aydın İnciri’ne... Aydın İnciri’nin AB tescil sürecinde 11 Aralık 2015 Cuma günü itiraz süresi doldu. Noel tatili ve iç yazışmaların tamamlanmasının hemen ardından Aydın İnciri coğrafi işareti AB’de tescillenmiş olacak.

19 Mayıs'ta bir araya gelecekler

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, yaptığı açıklamalarda “Yerel ve ulusal değerlerimizin uluslararası platformlarda tescillerinin yapılması en önemli görevlerimizden biri. Bu anlamda Aydın İnciri AB’de tescillenmiş ilk Türk ürünü, Gaziantep Baklavası’ndan sonra ise ikinci Türk markası olacaktır. Göreve geldiğimiz 2013 Mayıs ayının hemen ardından 2013 Haziran ayında başlatmış olduğumuz tescil çalışmalarında yaşadığımız tüm zorlukların ve çabalarımızın karşılığını almaya çok yaklaştık” diyor. Hemen ekliyor Ülken, “Aziz Sancar’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti sırasında ‘En çok Ankara simidi ve İzmir incirini özledim’ sözleri üzerine elektronik posta ile görüştük, Sancar’a Aydın İnciri’ni ikram etmek istiyoruz. Kendisine, ‘Cumhurbaşkanlığı ziyaretiniz esnasındaki kullanmış olduğunuz İzmir İnciri kavramından dolayı AB Tescili de Aydın Ticaret Odası’na ait olan Aydın İnciri’nin İzmir algısı oluşturmasının önüne geçilmesi gerektiği fikri Aydın kamuoyunda oluştu. Hem bu algıyı ortadan kaldırmak hem ‘Aydın İnciri’ bilimsel tescilinin bilinilirliğini arttırmak hem de Türk bilim tarihinin en önemli bilim insanı olan siz değerli hocamızla birlikte olup Aydın İncirimizi size ikram etme onurunu bana yaşatırsanız beni ve Aydınlıları çok mutlu edersiniz” şeklinde Sancar ile iletişime geçtiklerini anlatıyor.  

Aziz Sancar’dan hızlıca geri dönüş aldıklarını ve Mayıs ayında tekrar Türkiye’ye gelecek Sancar’dan söz aldıklarını belirten Ülken, “Mayıs ayında Türkiye’de olması planlanan ülkemizin gururu olan Bilim Adamımız Aziz Sancar, tevazu gösterip Nobel Ödülü’nü Ata’mıza ithaf edeceğini 19 Mayıs’ta Anıtkabir’e bırakacağını ifade etmiştir, biz de Aydın İnciri ikramımızın yanı sıra AB coğrafi işaret tescilimizi ona ithaf etmek istiyoruz” diyor. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar