Başbakan Davutoğlu’na bir öneri,

Nevzat SAYGILIOĞLU
Nevzat SAYGILIOĞLU EKO ANKARA nevzatsaygilioglu@atilim.edu.tr

2015 yılının ilk yazısı bir öneri idi. Yazıda, Ekonomi Bakanlığı'na bağlı ticaret müşavirleri ile yine Ekonomi Bakanlığı ile ilgili kuruluş DEİK’ i ilgilendiriyordu. Öneride yurtdışı cephelerimizdeki Ticaret Müşavirleri için stratejik işbirliği ve lojistik destek arayışı vardı. DEİK kuruluşu bünyesinde istihdam edilecek genç ve yetenekli kadrolarla ticaret müşavirleri yeni bir seferberliğe hazır hale getirilecekti. 

Gerçi bu önerimize henüz bir dönüş alamadık. Ya okunmadı, ya da beğenilmedi! 

Biz yeni yıl yazılarımıza önerilerimizle devam etmek istiyoruz. 

Bu sefer önerimizin adresi Başbakan Davutoğlu…

Zira Başbakan Davutoğlu, göreve geldiğinden veya bu yeni görevi üstlendiğinden beri yeni söylemler çabasında. Yani belli aralıklarla ve belli gündem çerçevesinde yeni projeler ve öneriler getiriyor. İşte bunlardan birkaçı…
•Bugüne kadar iki partisini açıkladığı ekonomide dönüşüm programları,
•Sosyal güvenlik alanındaki yeni düzenlemeler,
•İş sağlığı ve iş güvenliği alanındaki reform paketleri,
•Bürokratların hediye kabul etmeme talimatı,
•Çeşitli amaçlarla yapılan törenlerde plaket verme yasağı,

...

Aklımıza gelen saydıklarımızın her biri önemli konu. Önerinin zamanlaması veya sunum biçimi ve hatta içeriği ise başka bir konu.

Şimdi biz bu noktada bir farklı öneriyi gündeme getirmek istiyoruz.

Bu öneri bir yasaklama ile ilgili…
Önerdiğimiz konunun tam açılımı şu:

Başbakan ve bakanların karşılama ve uğurlama merasimlerinin yasaklanması.

Bu yasaklama önerisinde siyasi mitingleri kastetmiyoruz. Sadece siyasi olmayan resmi veya gayri resmi ziyaretlere ilişkin karşılama ve uğurlamaları kastediyoruz. 

Başbakan ve bakanların karşılanması ve uğurlanmasının içeriği ve sonuçları neler? ...

•Her şeyden önce bu karşılamaya ve uğurlamaya yerel ve merkezi bürokrasi katılıyor. Yani merkezden üst yönetim, danışmanlar, ilgili bürokrasi ve yerelden de ilgili ilgisiz tüm bürokrasi bu törenlerde yerini alıyor. İstese de istemese de o bürokrat kendini o kalede göstermek istiyor. Bunun sonucu, özellikle süreye dayalı işlerin aksaması ve mesainin kaybı. Ayrıca çok ciddi ulaşım masrafları söz konusu..

•Söz konusu karşılamaya ve uğurlamaya doğal olarak siyasilerde katılıyor. Partinin hemen tüm teşkilatları bütün unsurlarıyla bu gövde gösterisinde yerini alıyor. Zira bunun yaratacağı algı teşkilatlar için çok önemli. Sonuçlarına gelince, çokta sandığa veya oylara yansıyan bir tarafı yok. 
•Karşılamaya ve uğurlamaya katılan bir başka önemli halkayı da halk oluşturuyor. Bu halk, işi gücü olan halk değil. İşsiz, arayışı olan, görüntü veren bir kesim. 

Söz konusu karşılama ve uğurlamaların iki büyük maliyeti var:
1. Zaman kaybı. Binlerce kişinin sadece bu programlar için ayırdığı üç beş saatin toplamda ortaya koyduğu çok ciddi zaman kaybı
2. Servet kaybı. Gerçekten taşıt kullanımından kaynaklı benzin, lastik, araç hasarları gibi kayıplar ve gelip geçici kısa süreli görsel malzeme ve materyal giderleri. 

Bazen de bu kayıplara eklenen hız kurbanlarına bağlı can kayıpları…

Dünyanın gelişmiş çağdaş ülkelerinde olmayan bir görüntü. Sadece görsel efekt oluşturan bir algılama. Bir başka ifadeyle az gelişmiş ve yeniden kendini bulma gayreti içinde olan ülkelere ilişkin bir silüet. 

İşte Başbakan Davutoğlu bu içeriksiz ve hatta anlamsız görüntüleri yasaklasın istiyoruz. 

Böyle bir yasaklamanın ülke ekonomisine ‘verimlilik’ adına katkısı olacaktır. Hatta siyaseten de olumlu sonuç yaratacaktır. 

Gerisi Sayın Başbakanın taktirlerine kalıyor. 
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar