Borsadaki yabancılara ait senetlerin üçte biri ABD'lilerin elinde

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) verilerine göre 2016 sonu itibariyle Borsa İstanbul'da 9 bin 485 yabancı yatırımcının 156.5 milyar liralık hisse senedi bulunuyor. Yabancılar, yatırımcı sayısı açısından azınlığın da azınlığı durumundalar. Yabancıların yatırımcı sayısındaki payı yalnızca yüzde 0.9 düzeyinde. Ama portföy büyüklüğü dikkate alındığında yabancıların payı yüzde 63'ü buluyor. Bu arada, 5 Haziran'da yayınladığımız yatırımcı dağılımına ilişkin tabloda bir yanlışlık yaptığımızı fark ettik ve ekte göreceğiniz gibi o tabloyu düzelterek yeniden yayınlıyoruz.

2016 sonunda 156.5 milyar lira düzeyinde olan yabancı portföyünün neredeyse üçte biri, tam yüzde 31'i ABD'li yatırımcıların elinde bulunuyor. ABD'li bin 244 yatırımcı 48.5 milyar liralık hisse senedine sahip.

ABD'yi, 24.1 milyar liralık hisse senedi ve yüzde 15.4'lük payla İngiltere ve 12.4 milyar liralık hisse senedi ve yüzde 7.9'luk payla Lüksemburg izliyor. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin 2016 yıllık raporunda Lüksemburg'un "Avrupa'nın yatırım fonlarına odaklanan finans merkezi konumundaki ülkesi" olduğuna vurgu yapılıyor.

Yani bu üç ülkenin toplam yabancı yatırımlardaki payı yüzde 54.3'ü buluyor.

İlk 10'da yalnızca Katar var

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye'de hisse senedi portföyü olan yatırımcıları ülkelere göre sıralarken "ilk on ülke ve diğerleri" şeklinde bir ayrım yapıyor. İlk on ülkenin payı yüzde 79, diğer ülkelerin payı ise yüzde 21 düzeyinde.

Hani bize çok paranın geldiğini varsaydığımız Ortadoğu ülkeleri var ya, işte ilk on ülke arasına Ortadoğu'dan yalnızca Katar'ın girmiş olması dikkati çekiyor. Çok sayıda ülkenin ilişkilerini kesmesiyle dünya gündemine oturan Katar...

Türkiye'de en fazla hisse senedine sahip ülkeler sıralamasında 5'inci durumda olan Katar, yatırımcı sayısının yalnızca 5 olması yönüyle de dikkati çekiyor. Katarlı 5 yatırımcı, 7.2 milyar liralık hisse senediyle toplamda yüzde 4.6 pay alıyor.

Sıralamaya alınan ilk on ülke arasında en düşük paya sahip olan yüzde 2.1 ile Kanada. Kanadalı yatırımcıların 3.3 milyar liralık hisse senedi var. Bu da gösteriyor ki Ortadoğu'da Katar dışında hiçbir ülkenin Türkiye'de hisse senedi anlamında 3.3 milyar liradan fazla yatırımı bulunmuyor.

Ortalama portföyde de Katar ilk sırada

Yabancı yatırımcılar sıralamasında Amerikalılar ilk sırada ve diğer ülkelere fark atıyorlar ama yatırımcı sayısına göre portföy büyüklüğünde Katarlı yatırımcılar açık ara önde bulunuyor. Biraz önce de belirttiğimiz gibi Katarlı 5 yatırımcının 7.2 milyar liralık hisse senedi var ve buna göre her bir Katarlı yatırımcı ortalama olarak 1.4 milyar liralık hisse senedini kontrol ediyor.

Katarlı yatırımcıların sahip olduğu 7.2 milyar liralık hisse senedinin büyüklüğünü daha iyi kavrayabilmek için bir kıyaslama yapmakta yarar var. 926 bin yerli bireysel yatırımcının hisse senedi toplamı 4.5 milyar lira. Örneği biraz daha daraltalım; 526 bin yerli bireysel yatırımcının yalnızca 16 milyon liralık hisse senedi var. Katarlı 5 yatırımcının 7.2 milyar liralık!

Ortalama hisse senedi portföyünde ikinci sırayı 655 milyon lira ile Rus yatırımcılar, üçüncü sırayı ise 609 milyon lira ile Singapurlu yatırımcılar alıyor.

DÜZELTME: Köşemizde 5 Haziran'da Borsa İstanbul'daki hisse senetlerinin yatırımcı profiline ilişkin verileri aktardık. Ancak daha sonra bir tabloda yabancı yatırımcıların portföy toplamlarının yanlış yer aldığını fark ettik. Bu yanlışlık, pay dağılımı oranını ve ortalama portföy büyüklüğünü de etkiliyor. Söz konusu tabloyu düzelterek yeniden yayınlıyor ve bu yanlışlıktan ötürü özür diliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar