Faiz indiriminde eli zayıflayan MB aslında artık daha rahat!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Başlıkta bir çelişki olduğunu düşünenler çıkmıştır. Öyle ya, Merkez Bankası'nın eli faiz indirimi açısından zayıflayacak, ama bu durum bir yandan da rahatlık getirecek.

Biz tam da öyle olduğunu düşünüyoruz. Açıklamaya çalışalım...

Merkez Bankası'nın üstünde inanılmaz bir faiz indirimi baskısı var, değil mi... Eski Başkan Murat Çetinkaya'nın da görevden bu yüzden alındığını bilmeyen yok.

Murat Çetinkaya görevden alındı, yerine Murat Uysal getirildi ve Merkez Bankası 25 Temmuz'da faizi yüzde 24'ten yüzde 19.75'e indirdi. Başkan değişimi olmasa da temmuz toplantısında faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyordu. İndirim 4.25 puan olur muydu, bilemeyiz ama bir indirim mutlaka yapılacaktı.

12 Eylül'e geldik, Merkez Bankası faizi 3.25 puan daha indirerek yüzde 16.50'ye çekti. Faiz böylece iki toplantıda 7.50 puan indirilmiş oldu.

Ve geldik 24 Ekim toplantısına... Bu toplantıdan nasıl bir karar çıkabileceğine ilişkin senaryolar adeta gün gün değişti. Her gün yeni bir senaryo yazacak gelişmeler yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz.

Şu an için en büyük belirsizlik bugün akşam bitecek olan 120 saatlik süre. Bu sürenin bitiminde Barış Pınarı Harekatı'nın devamını gerektirecek bir olumsuzluk yaşanıp yaşanmayacağı.

Beklenen ve umulan harekatı devam ettirecek koşulların ortadan kalkması.

Merkez Bankası'nın faiz kararını temelden etkileyebilecek bir durum bu. Harekat yeniden başlarsa durum çok farklı olacak, başlamazsa çok farklı.

Faiz ne olur?

Peki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu perşembe günkü toplantısında faizi hangi düzeyde belirler? Yanıt vermesi hiç kolay olmayan bir soru tabii ki. Girişte de vurguladık, faizin ne olabileceğine ilişkin senaryoları günden güne değiştirecek gelişmeler yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz.

Çok önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizde tek haneye işaret etmesinin de etkisiyle bir süreliğine bile olsa tek haneli bir oran görebileceğimizi belirtmiştik.

Sonra koşullar hızla değişti ve geçtiğimiz günlerde halen yüzde 16.50 olan faizin yüzde 14'e çekilebileceğini ve uzun süre yatay gideceğini yazdık. Eğer Barış Pınarı Harekatı devam ediyor olsaydı ya da bugünden sonra yine harekat başlarsa Merkez Bankası faize hiç dokunmayabilir. Ancak harekat en azından şimdilik durdu ve umulan devam etmesini gerektirecek koşulların ortaya çıkmaması. Bu durumda bile Merkez Bankası'nın faizi artık yüzde 14'e çekeceğine pek ihtimal vermiyoruz.

Faizde yeni tahminimiz yüzde 15. Ancak yüzde 15'in biraz altı da, biraz üstü de pekala mümkün.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar