Bursa ihracatta iki ileri bir geri…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

İhracatta Türkiye’nin ikinci büyük kenti Bursa 2014 yılı ihracatını 0,8 gerileme ile yılı 12 milyar 750 milyon dolar ile kapattı. İhracatın dağılımına baktığımızda otomotiv endüstrisinin 7 milyar 437 milyon liralık ihracatı ve yüzde 58 pay ile açık ara birinciliğini görüyoruz. Ardından tekstil ve hammaddeleri 1 milyar 198 milyon lira ile ikinci sırayı alırken hazır giyim ve konfeksiyon 696 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Sonrasında sırasıyla çelik, meyve ve sebze mamulleri, yaş meyve sebze ve diğer sektörler geliyor. 

Bursa ihracatı bir önceki yıla göre toplamda yüzde 0,8 gerilerken bu gerileme otomotiv endüstrisinden kaynaklanıyor. Diğer sektörlerde az da olsa yükseliş yaşanırken otomotiv endüstrisi 2014’de yüzde 6 gibi ciddi bir düşüş yaşamış! İhracat yapılan ülkelere baktığımızda ise Bursa’nın tam bir Avrupalı olduğunu görüyoruz. Ama nüfusu hızla yaşlanan bir Avrupa pazarına bu kadar bağlanmak ne kadar doğru? Tartışılır. Avrupa ülkelerine alternatif olabilecek yeni pazarlarda da güçlenmeliyiz. 

Bursa’nın 2014’de İtalya, Fransa, Hollanda, Belçika, Japonya, G.Afrika, Tunus, Romanya gibi ülkelere ihracatı azalırken, Almanya, ABD, Birleşik Krallık gibi ülkelere arttı. AB ülkeleri gerilerken Almanya’nın ayakta kalması Bursalı ihracatçıların yüzünü güldürdü. Rusya ve Ortadoğu’daki olumsuz gelimeler de ihracatçının hesaplarını alt üst etti. Yakın coğrafyada ve özellikle komşu ülkeler Ukrayna-Rusya, Irak ve Suriye’deki olumsuz gelişmeler ihracatçının önünü net görmesini engelledi. Rusya’nın AB ülkeleri ile ABD’ye birçok üründe ambargo koyması başta bizi umutlandırdı ama Ruble’nin aşırı değer kaybı sevincimizi kursağımızda bıraktı. 

AB ülkeleri başta olmak üzere 190 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiren Bursa her ne kadar ihracat kilogram fiyatında Türkiye’nin iki katına gelse de ülkenin 2023 hedeflerine baktığımızda yeterli gelmiyor. 2023’de ülkemizin 500 milyar dolar, Bursa’nın ise 75 milyar dolar gibi bir ihracat hedefi var. Bursa’nın 5 yıllık ihracat rakamları 2010 yılından itibaren sırasıyla  11 milyar 158 milyon, 12 milyar 538 milyon, 11 milyar 916 milyon, 12 milyar 855 milyon ve 12 milyar 749 milyon dolar. İki ileri bir geri. Rakamlar ve artışlarına bakarak hedeflere ulaşmak için çok üretip çok ülkeye göndermek yerine katma değerli üretime daha fazla ağırlık vermemiz gerektiğini görmeliyiz.  
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar