Bursa raylı sistemlerde de merkez olma yolunda

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com



Bursa otomotiv ve tekstilden sonra tramvay ve vagon üretiminde de merkez oluyor. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Durmazlar Makine tesislerinde üretimi yapılan Türkiye'nin ilk yerli tramvayı kentin teknoloji ve tasarım alanındaki gücünün de simgesi oldu. "İpekböceği" modelli tramvay Türkiye'nin ilk yüzde yüz yerli tasarım ve yüzde yüz yerli üretimi olarak dikkat çekiyor. Şu anda gelinen noktada tramvayın en hayati parçası olarak kabul edilen ve Avrupa'da  sadece 6 şirkette bulunan yürüyen aksamın taşıyıcısı Bogi'nin 7'nci sertifikası Durmazlar Makine tarafından alındı. Üretimi yapılan biri show aracı olmak üzere 3 tramvay Durmazlar Makine tesislerinde yürütülüyor. Tramvayların tüm noktalarında Durmazlar Makine imzası var. Ana kontrol ve yazılımı yani gövde dışında beyni de yüzde yüz yerli. Tramvayın tüm projelendirmesi Durmazlar Makine Ar-Ge merkezinde gerçekleştirildi. Aracın bogi, gövde ve şasisi Durmazlar'da üretildi. Bunun yanında klima, far, kapılar gibi kompenantlar dışarıdan alınıp montaj yapıldı.

Araçların homoglasyon süreçleri tamamlandığında Büyükşehir Belediyesinin açacağı ihale de kazanılırsa 2013 de ilk teslimatlar yapılacak. Büyüküşehir belediyesi bu yıl içinde 2, önünüzdeki yıl da ayrıca 12 aracı ihale ile almayı planlıyor. Büyükşehir Belediyesinin ayrıca etüde yapılan T1 hattında  (santral garaj-İnönü caddesi-Uluyol) 96 adet tramvay ihtilacı öngörülüyor.  Tramvay üretimi elbette ki sadece Bursa için yapılmayacak. Öncelikle büyükşehir belediyesi sonrasında ihtiyacı olan belediyelere ve daha sonra ihracata ağırlık verilecek. Yapılan fizibiliteye göre 15 yıllık süreçte Türkiye'nin yaklaşık 5 bin adet ilave araca (metro+tramvay+hafif metro) ihtiyacı olacak. Bir devlet politikası haline gelen demiryolları için hükümetin 10 yıllık süreçte 150 milyar dolarlık yatırım öngörmesi de girişimcinin iştahını kabartıyor.

Bu sektörde yerlilik oranının yüksek tutulması yan sanayiyi de geliştirecektir. Alım ihalelerini kazanan yerli ve yabancı firmalar yerlilik oranını yüzde 51'e çıkarma zorunluluğu olduğu için yan sanayilerini de oluşturacaktır. Bu noktada otomotivdeki gücü ve tecrübesi Bursa'yı bir adım öne taşıyacaktır. Bursa'da üretimi gerçekleşen tramvay için şimdiden ciddi oranda yan sanayi ihtiyacı doğdu. Firmalar kendilerini bu sektörde geliştirebilirse Türkiye'nin kazancı çok büyük olacaktır.

Bununla beraber kalifiye eleman konusu da şimdiden düşünülmeli. Demiryolu sektörünün gelişmesi için üniversitelerin makine fakültelerinde alt birimler olarak demiryolu mühendisliği açılmalı. Demiryolu ve raylı sistemler teknolojisi için 20 yıllık projeksiyonda 1 trilyon dolarlık dünya pazarı öngörülüyor. Türkiye'nin ve Türk girişimcisinin bu kadar büyük bir pastadan ne kadar pay alacağı ise atacağı adımlarla şekillenecektir.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar