Bursa sanayinin kabuk değişimi ve ipekböceği

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

Bursa’nın geleceğine dair vizyon çalışmaları son dönemde hızını bir hayli artırdı. Gerek kamu gerekse sivil toplum kuruluşları kentin artık yeni bir hamle yapması gerektiğinden hareketle  projeler, fikirler ortaya atmaya başladı. Kurumları buna iten neden ise Bursa’nın son 5 yılda rakamsal verilerde de rahatlıkla görüleceği üzere beklentilerin altında gelişme göstermesidir.

Son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un önderliğinde kentin ekonomisine ilişkin ekonomi çevrelerinin katılımı ile bir arama konferansı düzenledi. Sonuçta kentleşmesini uluslararası ulaşım ağı ile bütünleştirerek dünya standartlarına çıkarmış, yazılımı baştacı edip, her sektörde yüksek teknoloji peşinde koşan, Ar-Ge ve inovasyon merkezi bir kent isteği öne çıktı. Bursa’nın yeni Valisi Münir Karaloğlu’nun da söylediği gibi, Türkiye'de ilk sanayileşen şehirlerden biri olarak Bursa'nın sanayide daha az hamallıkla daha çok kazanması gerekiyor. Yani bir kabuk değişimi isteği var ortada. Bunu başarmak elbette ki kolay değil. Ama başaramazsak, sadece otomotiv ve yan sanayiye yoğunlaşırsak Amerika’nın hayalet kenti Detroit’e dönmek içten bile değil.

Böylesine köklü değişimleri tek başına özel sektörden beklemek de doğru değil. Kaldı ki günümüz dünyasında girişimci sayısı günbe gün azalıyor. Risk alabilen girişimci bulmak hiç de kolay değil. Örnek; Başbakan’ın ısrarla yerli oto üretimi üzerinde durması ama buna bir türlü girişimci bulamaması! Kamunun mevcut durumu iyi analiz edip kentlerin geleceğine ilişkin ortaya koyacağı projelere müteşebbisleri yönlendirmesi gerekir. Tıpkı Bursa’nın son 5 yılda kamu yönlendirmesi ile turizm yatırımına odaklanması gibi. (Bu dönemde kente 1,5 milyar liralık turizm ve hizmet sektörü yatırımı geldi.) Tıpkı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin bir proje olarak ortaya koyup ülkemizin ilk yerli tramvay üretimini Durmazlar Makine’ye yaptırması gibi. Fikir ilk ortaya atıldığında hayal olarak değerlendirilmişti. Vagon üretimi ya da Türkiye’nin ilk yerli tramvayı ipekböceği bugün gurur kaynağımız oldu. Durmazlar firması yaklaşık 4 yılda yazılım dahil üretimin büyük bölümünü yerli olarak gerçekleştirdi ve Büyükşehir Belediyesi’nden de 6 adet sipariş almayı başardı. Şu anda Bursa kent merkezinde deneme sürüşleri devam eden İpekböceği isimli tramvay 1 ay içinde yolcu taşımaya başlayacak.

Resmi Ar-Ge merkezi sayısı en fazla olan illerden Bursa, bu potansiyelini kullanarak beklenen kabuk değişimini ürettiği ilk yerli tramvay ile başlattı. Makine ve yazılım sektörlerindeki gelişmelerin de bu değişimi hızlandıracağına inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar