Bursa TSO'nun yeni patronu kim olacak?

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

 

BURSA TİCARET VE SANAYİ ODASI SEÇİMLERİNİN İLHAN PARSEKER İLE İBRAHİM BURKAY'IN ARASINDA GEÇMESİ BEKLENİYOR.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) seçimleri için geriye sayım başladı. Nace kodlamaları için üyelere bildirimler yapıldı. Şubat ya da mart ayında yapılması beklenen seçimle ilgili prosedür ve işlemler devam ederken asıl soru şu: BTSO'nun yeni patronu kim olacak?

BTSO başkanlığını babasından 1995 yılında devraldıktan sonra aralıksız 18 yıl sürdüren Celal Sönmez'in yasa gereği yeniden seçilemeyecek olması (Sönmez, aksi olsa bile seçimlerde aday olmayacağını çok önce açıklamıştı) heyecanı artırıyor. Seçimlerde mevcut Meclis Başkanı aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sayman Üyesi İlhan Parseker'in adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Parseker bunu açık açık deklare etmese de Oda'da son dönemde verdiği mesai adaylığı konusunda ipuçları veriyor. Geçmişten gelen siyasi tecrübeye de sahip olan İlhan Parseker'in beşeri ilişkilerindeki başarısını yadsıyamayız. Bu açıdan baktığımız zaman karşısına çıkacak adayın işinin hiç de kolay olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Peki Parseker'in karşısına kim çıkacak? Bir seçimde Celal Bey'e rakip olan Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz'ın adı bir anda akla gelse de bu seçimde aday olacağını düşünmüyorum. Kamuoyundaki bir diğer isim Hüseyin Özdilek. Genel kanı oda başkanlığı başarılı bir sanayici olan Özdilek'in işi değil. Bursa OSB Başkanı Ali Uğur da oda başkanlığı konusunda ismi geçenler arasında. Tüm bu isimlerin yanında geri planda ismi pek dillendirilmese de ikna edilmeye çalışılan bir isim var; İbrahim Burkay.

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkan Yardımcılığı, TOBB Tekstil Meclisi Üyeliği ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin Başkanlık görevini yürüten İbrahim Burkay, görev aldığı kurumlarda ortaya koyduğu başarılı projelerle adından sıkça söz ettiren bir sanayici. Ben ona tekstil sanayicilerinin şansı diyorum. Çünkü özel işlerinden daha fazla bu sektörün sorunları ve önünün açılması için çaba harcıyor. Sanayici cephesinde iyi bilinen Burkay'ın ticaret erbabı ile olan ilişkileri İlhan Parseker kadar güçlü müdür tartışılır. Ama burada düğümü çözecek olan bu adayın arkasında duracak olan kesimdir. Bursa OSB seçimlerinde örneği görüldüğü üzere Oda'nın mevcut yönetimine muhalefet eden ciddi bir blok var. Bu blok çözülmez ve gücünü daha da artırırsa adaylarının seçilmesi hiç de zor olmayacaktır.
Bu yazıyı çok erken yazılmış bir yazı olarak görseniz de bana göre BTSO seçimlerinde başkanlık için Parseker ile Burkay yarışacaktır. Kıran kırana geçecek olan seçimin tabi ki de kazananı ve kaybedeni olacaktır. Ama çok kaliteli iki adayın yarışacağı bu seçimin kazananı Bursa olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar