Bursa’ya KOBİ OSB geliyor…

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan omer.faruk@dunya.com

Bursa ulaşım yatırımları ile birlikte İstanbul’a yakınlaşmasının etkilerini günden güne daha çok hissediyor. Sosyolojik etkilerinin yanı sıra kentin gelişimine paralel olarak üretim de de fiziki yetersizlikler baş göstermeye başladı. Sanayiciden gelen yoğun talepler gösteriyor ki mevcut 18 faal organize sanayi bölgesi (OSB) ve 5 ıslah OSB fiziki olarak beklentileri karşılayamaz durumda. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, komitelerden gelen talepler üzerine yeni bir OSB kurulması için kolları sıvadı. Örnek olabilecek proje ile 11 farklı sektörden üreticiler KOBİ OSB adı altında kurulacak karma sanayi bölgesinde üretime geçecekler. Odanın aylık meclis toplantısında yetki alan Başkan İbrahim Burkay, yılsonuna kadar taleplerin toplanması için çalışmalara start verdi. Halihazırda altyapı çalışmaları devam eden Teknosab’a hemen her sektörden talepler geliyor. Teknosab büyük ölçekli ve teknoloji ağırlıklı yatırımların kabul edildiği bir sanayi bölgesi olacağı için kurulması planlanan KOBİ OSB, bu bölgede yer bulamayan küçük ve orta ölçekli üreticilerin üretimde yaşadıkları fiziki yetersizliğe de çare olarak görülüyor. Ayrıca sektörlerin şehir içindeki dağınıklığına son vermesi, kentsel dönüşüm süreçlerine de katkı sağlaması amaçlanıyor.

Başkan Burkay’ın verdiği bilgilere göre, plastik ve kauçuk, gıda, elektrik ve elektronik, yapı elemanları, otomotiv yan sanayi, kimya, kaplama teknolojileri, geri dönüşüm, tekstil, metal ve makine gibi lokomotif sektörlerde faaliyet gösteren firmaların KOBİ OSB’de yer alması hedefleniyor. 11 farklı sektör için planlanan proje ile firmalar arasındaki rekabet ve ayrışma yerine, oluşturulacak ticaret zinciriyle verimlilik artışı sağlanacak. Özellikle 1000 ile 5000 metrekare arasında kapalı alanda faaliyet gösterecek KOBİ’lerin ihtiyaçlarını karşılayacak olan bölge için Ocak ayına kadar tüm sektör temsilcileri ile bir araya gelinerek talepler toplanacak. Daha sonra kurulacak alanın tahsisi için Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığına başvurulacak. Proje bakanlıktan onay alır geçerse yine bakanlıkça yer tespiti yapılarak kuruluş çalışmaları hız kazanacak.

Bursa’da bugün tüzel kişilik kazanmış toplam 18 OSB faaliyet gösteriyor. Islah OSB sürecinde olan, tescil çalışmaları devam eden ve yeni oluşturulması planlanan OSB’lerle birlikte bu rakamın önümüzdeki yıllarda 23’e yükselmesi bekleniyor. Bursa’nın OSB’lerinde toplam bin 758 firma, 176 bin kişiye istihdam sağlarken, OSB’lerin ihracatı 11 milyar doları buluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar