Çalışan bağlılığında yöneticilerin rolü

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

MUHAMMED SATILMIŞ - Ekonomist

Çalışan bağlılığını artıran en önemli faktör nedir? Ve gerçek potansiyeli ortaya çıkaran husus. Society of Human Resource Management firmasının 2016 yılındaki araştırmasına göre bağlılığı yüksek çalışanları olan kurumlar 3 kat daha inovatif ve yüzde 37 daha yüksek ticari performansa sahipler. Araştırmalara göre, bağlılığı artıran veya azaltan faktörler genellikle; yönetici ve iş arkadaşları, ücret, kariyer olanakları, takdir, eğitim, ortam vb. şeklinde sıralanmakta.

Çalışan bağlılığı araştırmalarıyla bilinen Gallup’un raporuna yansıyan çok ilginç bir ayrıntı: Bir perakende zincirinin, aynı şehirde faaliyet gösteren ve tüm şartları aynı olan iki şubesinin çalışan bağlılık skorlarının birbirinden ciddi farklı olduğu tespit edilmiş.

Bu farkın sebebi ne olabilir?

Çalışanlar kurumların imkanları ile ilgili önceden bilgi sahibi olduklarına göre, bu farkın en önemli sebebi ana rolü liderlik olan yöneticilerin tutum ve davranışları ile iş ortamıdır.

Ülkemizde çalışan bağlılığını artırmaya yönelik inisiyatifler stratejik planın bir parçası olmaya başladı.

Bu iyi haber, ancak kök sebep atlanırsa kalıcı çözüm üretilemeyebilir.

Bu konuda güçlü yöneticilerin seçimi ve elde tutulması da stratejinin bir parçası olmalı ki emekler ve yetenekler boşa gitmesin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024