Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Bundan on yılı aşkın bir süre önce kurulan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, o günden bu güne kadar maalesef hala kamulaştırma çalışmalarının tamamlanamadığı bir bölge olarak durmakta. Yetkililerin yaptığı açıklamalar hep çalışmaların sürdüğü, en kısa zamanda bitirileceği yönünde.

Bölge yatırıma açıldığında on milyarlarca dolarlık yatırımlarla rafineri ve petrokimya tesislerinden oluşan bir kompleks hayata geçmiş ve ülkemize milyarlarca dolarlık katkı sağlayacak bir sistem kurulmuş olacaktı. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin yatırımcılara tahsis aşamasına gelememesi daha çok, geçen süreçte uluslararası krizlerin yanı sıra gerek ülkemizde gerek ise bölgemizde olumsuz olayların ardı arkasının kesilmemesinden kaynaklanmakta. Bu süreçte ne yabancı yatırımcılar ne de ülkemizdeki yatırımcılar bölgede yatırım yapmak için çok ciddi bir çaba içerisinde olmadılar.

Türkiye gelişip büyüyen bir ülke. İhtiyaçları da sürekli artmakta. Bu ihtiyaçları karşılayabilmek için de üretime dönük büyük sanayi yatırımlarını hayata geçirmek gerekmekte. Bu alanların başında da petrokimya sektörü geliyor. Ülkemizin petrol ve doğalgaz gibi doğrudan enerji kaynaklarından sonraki en büyük ithalat kalemini rafinaj ve petrokimya ürünleri oluşturmakta. Geçtiğimiz günlerde gazetemiz yazarlarından Tevfik Güngör’ün de yazısında belirttiği üzere Türkiye'de petrokimyasal ürünlerin, özellikle termoplastiklerin talep artış hızı dünya ortalamasının en az 2 katı. Petrokimya ürünlerinin kullanılmadığı alan neredeyse yok gibi. Ülkemizin yıllık petrokimya ürünü talebi 8-9 milyon ton civarında. Petkim tarafından üretilen petrokimya ürünleri ise ancak 1,6 milyon ton civarında. Bunun üzerindeki ihtiyacımızı 6 milyar dolar civarında bir bedel ödeyerek ithal ediyoruz. Bu alanda büyük bir boşluk ve ciddi yatırım ihtiyacı var.

Bu ihtiyacı gidermek üzere Türkiye Varlık Fonu harekete geçmiş durumda. Enerji alanının kendi kuruluş amaçları çerçevesinde ilgilerini çektiğini belirten Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan, TVF olarak kuruluş amaçlarından birinin Türkiye'nin stratejik bulduğu sektörlere girmek, buralarda ortaklık yapmak, yerli ve yabancı özel sektörle işbirliği yapmak olduğunu belirterek bu konuda stratejik bir adımı atmak üzere olduklarını söylemekte.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen 22. Dünya Petrol Kongresi'nde konuşan Türkiye Varlık Fonu Başkanı Bostan, dünyanın önde gelen varlık fonlarından birinin uzman şirketi ile Türkiye’de yeni nesil bir petrokimya tesis projelerinin olduğunu, imza aşamasına geldiklerini belirterek projenin büyüklüğünün 40 milyar dolar seviyelerinde olacağını ifade etmişti. Mehmet Bostan’ın açıklamalarında yatırım yeri konusunda bir netlik bulunmamakta ancak daha önce basına Varlık Fonu'nun Singapurlularla Diyarbakır-Şanlıurfa arasında böyle bir yatırım planlandığı yansımıştı.

Hem Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ndeki hem de bu konuyla ilgili gelişmeler hakkında görüşlerine başvurduğumuz Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Sanayi Odası olarak aynı zamanda Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi işleticisi konumunda bulunduklarını açıklayarak ufak bazı sıkıntılar bulunmakla beraber bölgenin hızlı bir şekilde yatırımcıya tahsis edilebilir halde olduğunu belirtiyor.

Kıvanç, Türkiye'nin enerji ile ilgili büyük yatırımlarının adresinin Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olduğunu vurgulayarak Türkiye Varlık Fonu'nun kurmayı düşündüğü yeni nesil petrokimya tesislerine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacaklarını belirtiyor. Ceyhan Bölgesinin gerek mevcut gerek ise bölgeye akıtılabilecek petrol ve doğalgaz boru hatları ile hammadde açısından eşsiz bir konumda bulunduğunu ifade eden Kıvanç, limanlar, demiryolu ve karayolu gibi bağlantıları ile bölgenin her tür yatırım için ülkemizin en cazip bölgesi olduğunu söylüyor.

Uzun süredir pek konuşulmayan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Türkiye Varlık Fonu'nun stratejik yatırımlar yapma hedefi ile tekrar gündeme gelmiş oldu. Şimdi Adana'nın önünde bin yılda bir gelecek bir fırsat bulunmakta. Başta Adana Valiliği olmak üzere, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana'daki tüm oda, borsa ve sivil toplum kuruluşlarının el birliği içinde bu işin takipçisi olmalarını bekliyoruz. Kent önderleri 40 milyar doları bulması hedeflenin yatırımı mutlaka Adana’ya kazandırmalılar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar