Efsane geri dönüyor

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Renault Megane, Bursa fabrikasına geri dönüyor. Hatchback modeli İspanya fabrikasında kalıyor. Sedan modeli ise yine Türkiye'de üretilecek Bursa fabrikası sedan modelin dünyadaki tek üreticisi olacak. Meganın dönüşü ile birlikte Fluence üretimi ise sona erecek.

Renault’nun bugüne kadar Türkiye’de en çok ürettiği ve sattığı sedan model olan Megane, Bursa fabrikasına geri dönüyor. Bugüne kadar Oyak Renault bantlarından inen Megane Hatchback İspanya fabrikasına verilirken, Megane Sedan yeniden ülkemizde üretilmeye başlanacak. Oyak Renault baştan aşağıya yenilenen Megane Sedan’ın 2016 yılından itibaren dünyadaki tek üreticisi olacak. Fransız marka yeni Megane HB için İspanya’daki Palencia tesisine 600 milyon euro harcarken, Bursa’daki Megane Sedan yatırımı Ocak 2016’da resmen duyurulacak. Böylece 2009’da Türkiye’ye veda eden Oyak Renault’nun hem iç pazar hem de ihracattaki büyük silahı Megane Sedan, 7 yıl aradan sonra kesin dönüş yapacak. 2009’da Megane Sedan’ın yerini alan Fluence üretimi sona erecek. 

Üretim rekoru geliyor 

Oyak Renault yeni dönemde 4’üncü jenerasyon Clio, Clio Sport Tourer ve yeni Megane Sedan’la yoluna devam edecek. Şirket 2016’dan itibaren yıllık 360 bin adetlik üretim kapasitesinin neredeyse tamamını kullanacak. Oyak Renault, Megane 2 Sedan’ı 2003 ile 2009 yılları arasında üretti. Otomobilden 6 yıllık süreçte 519 bin adet üretilirken, iç pazarda 145 bin adet satıldı. Dünyada sadece Bursa’da üretilen Megane Sedan’ın yerine halihazırda Renault’nun ülkemizde en çok sattığı model Fluence geçti. 

Oyak Renault, yılın ilk 11 ayın da 310 bin 481 araç üreterek, geçen yılın toplamının üzerine çıktı. Şirket 2014’te 257 bin 992 araç üretine ulaşmıştı. Şirket 2015’te yaklaşık 340 bin adetlik üretimle kendi rekorunu kıracak. Oyak Renault, Türkiye’nin de üretim şampiyonu unvanını alacak. İhracat tarafında da Clio’nun rüzgarıyla hedefl erini tutturacak. Yerli üretici 11 ayda ihracatını yüzde 3 artırarak 242 bin 445 adede yükseltti.

Nisanda Türkiye’de satılacak

Portekiz’de konuştuğumuz Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise yeni Megane’nın Türkiye’de çok iddialı olacağına inandıklarını vurguladı. Yeni Megane’ı, nisan ayında satışa sunmaya hazırlandıklarını belirten Aybar, aracın bulunduğu sınıfın markaların prestij modellerini pazara sundukları sınıfı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “C segmenti Türkiye’de binek otomobil pazarından yüzde 52,5 pay alıyor. Hatchback kasa segmentten yüzde 23 pay alıyor. C Hatchback tek başına ise binek otomobil pazarında yüzde 12 paya sahip. Türkiye’de yüksek bir paya sahip olmamasına rağmen markaların prestijli ve önemli modelleri bu segmentte yer alıyor. Yeni Megane Türkiye’de her türlü beklenti ve ihtiyaca hitap edecek geniş bir ürün gamı ile yer alıyor. Yeni Megane dinamik, zarif tasarımı ve üst segmentten aldığı teknolojileri ile rakipleri arasında öne çıkmaya hazırlanıyor. Y eni Renault Megane’ın fiyatını ise satışa sunacağımız Nisan 2016 yılında açıklayacağız."

Kendi başarımızın kurbanı olduk

Renault Megane’ın Program Direktörü Nils Saclier, yeni Megane Hatchback’in Bursa fabrikasında kapasite boşluğu olmaması nedeniyle Palencia tesisinde üretileceğini açıkladı. Yeni Megane HB’in Portekiz’in Lizbon şehrindeki tanıtım toplantısında sorularımızı yanıtlayan Saclier, “Palencia yeni dönemde C sınıfı hatchback modellerimizin üretim merkezi olacak. Kadjar ve yeni Megane HB için 600 milyon euroluk yatırım yaptık. Maalesef Bursa fabrikamız tamamen dolu, ürün yetiştiremiyor. Kendi başarımızın kurbanı olduk” diye konuştu. Saclier, yeni Megane Sedan’ın Türkiye’de üretilmesinin müjdesini ocak ayında vereceklerini sözlerine ekledi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018