Eğitimli yabancıya vatandaş olma yolu kolaylaşıyor

Leyla İLHAN
Leyla İLHAN EMLAK GÜNDEMİ

Türkiye bu yılın başında çıkardığı yasayla 1 milyon dolarlık ev alan yabancılara vatandaşlık hakkı vermeye başladı. Ancak bu yasa çıktığından bu yana gayrimenkul firmaları tarafından vatandaşlık rakamı yüksek olduğu için eleştiriliyordu. Ayrıca henüz kaç kişinin vatandaşlık amacıyla ev aldığını da bilmiyoruz. Ama yılsonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu verileri açıklayacak. Dolayısıyla 1 milyon doların sonuçlarını daha iyi göreceğiz. Fakat bu ara vatandaşlıkla ilgili olarak başka bir çalışmanın bakanlığın gündeminde olduğunu duydum. Bu da Türkiye’de ev alacak eğitimli yabancıya daha ucuza vatandaşlık verilmesi yönünde. Daha çok Amerika’daki green kart gibi bir çalışma olması beklenen Turkuaz Kart sistemiyle Türkiye’den ev alacak mimar mühendis, doktor, bilim insanları ve sporcular gibi yabancılara vatandaşlık verilmesi planlanıyor. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü karşılamayı amaçlayan bu çalışma kapsamında bu kesime, Türkiye’den 1 milyon dolar yerine 250 bin dolar gibi rakamlara gayrimenkul alıp vatandaş olma hakkı verilmesi bekleniyor.

Dubai ve Cityscape

Ev alan yabancıya vatandaşlık derken dünya gayrimenkul sektörü için iki önemli fuardan biri olan Dubai Cityscape 2017 fuarına değinmenden geçmek olmaz. 11-13 Eylül arasında yapılan Cityscape Fuarı’na son birkaç yıldır düzenli geliyorum. Bu yılın ise Katar’la yaşanan olaylardan dolayı özel bir önemi vardı. Acaba bu yaşananlar Türk firmalarına nasıl yansıyacaktı? Kafamdaki bu sorularla Dubai yolculuğuna başladım. Sorular fuar alanına gidip firmalarımızı görünceye kadar sürdü. Fuarı görünce korkularımın yersiz olduğunu fark ettim. Türk firmaları fuarın en iyi holünde hatta Dubai Emirliği’ne ait projelerinin sergilendiği salonda yer almıştı. Kafamdaki soru işaretlerine karşı böyle bir tablo görmek beni mutlu etti. Yani Dubai Emirliği’nin Türk firmalarına herhangi negatif tavrı olmamıştı. Fuara baktığım da bu yıl metrekare bazında büyüdüğünü gördüm. Ziyaretçi akını yine göze çarpıyordu. Ancak Türk firmalarının bu yıl fuara katılım oranı düşmüştü. Bu azalma sadece bu yıl gerçekleşen bir şey değil, 2 yıldır devam ediyor. Mesela 2015’te katılımcı sayı 60 iken, 2016’da 20’ye düştü. Bu yıl ise 13’e geldi. Hatta fuara bir sonraki katılımı teşvik etmek için Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de bu yıl fuarı ziyaret ederek Türk firmalarına devlet bazında destek vermeye çalıştı.

Niye gelmediler

Fuar bu kadar etkinken, Türk firmaları neden azdı. Sektöre bu soruları sorduğumuzda bunun iki ülke arasındaki ilişkilerden kaynaklanmadığı söylendi. Asıl neden Türkiye gayrimenkul sektöründeki yavaşlamadan kaynaklanıyor. Yavaşlama nedeniyle daha az yeni proje çıkarıp, fuara daha az katılım gösterdiler. Ancak bu fuarı tek başına bir satış yeri olarak algılamak da doğru değil. Burası aynı zamanda ilişki kurma ve sürdürme yeri... Türk firmalarının sayısı azalırken, bu durumu fırsata çeviren firmalarımız da oldu. Fuarın katılımcılarından Garanti Koza ve Aremas gibi Türk şirketleri önceki yıllara göre bulundukları standları büyüterek daha fazla dikkat çekmeyi hedefl ediler. Cityscape Fuarı’yla ilgili olarak istatistik konularına da değinmek istiyorum. Fuar da istatistikler de titizlikle ortaya konuluyor. Böylece her yıl düzenlenen fuar bir sonraki yıl fuara önemli bir veri tabanı oluşturuyor. Bu verilerde yaka kartlarıyla sağlanıyor. Üstünde adınız soyadınız gibi bilgilerin yer aldığı yaka kartında barkod kodunun yanı sıra ayrıca helograma benzeyen bir etiket yer alıyor. Bu akıllı yaka kartı sayesinde organizatör firma sizin tam olarak fuarda ne kadar zaman geçirdiğinizi hangi standlara baktığınızı ölçümleyebiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar