En zengin müteahhitlerin sayısı azaldı, servetleri arttı

Leyla İLHAN
Leyla İLHAN EMLAK GÜNDEMİ

Forbes tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin en zengin 100 iş adamı listesini müteahhitler domine etti. 2018 yılında açıklanan listeye baktığımızda 100 iş insanın serveti 121.4 milyar doları buluyor. Bu miktarın 4’te birini müteahhitliği ile tanınan iş insanları oluşturdu. Forbes’un listesinde Türk iş dünyasında müteahhitlerin varlığı ağırlığını hissettiriyor. Ancak geçen yıla göre sayıları azalsa da servetleri artmaya devam ediyor. Listenin önce 2017 verilerini inceleyelim.

Geçen yıl listede 26 müteahhit vardı. Bunların toplam serveti 21.9 milyar dolardı. Toplam 102.9 milyar dolarlık servetin yüzde 21 ’ini işte bu iş insanları oluşturdu. Gelelim geçen hafta açıklanan bu yıl ki listenin ayrıntılarına. 2018 raporuna göre listede müteahhitliği ile tanınan iş insanı sayısı 24’e geriledi. Ancak sayılar azalsa da servetleri tam tersine artmış durumda. Forbes’un zenginler listesindeki işte bu 24 müteahhidin serveti geçen yıla göre 3.9 milyar dolar artarak 25.8 milyar dolara fırlamış. Kısacası Türk inşaat sektörü yüzde 5.1 büyürken, listedekilerin serveti yüzde 18 civarında arttı.

Kimler çıktı, kimler eklendi?

Listeye baktığımızda üç ismin çıktığı görülüyor. Bu üç isim geçen yıl 400 milyon dolarlık servetleriyle 100’üncü sırayı paylaşan Enka İnşaat’tan Sevda Gülçelik, Gama Holding’ten Erol Üçer ve Enka İnşaat’tan Ayşe Verda Gülçelik oldu.Gidenlerin yerine ise sektörden Ziya Yılmaz girdi. Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise listeye 500 milyon dolarlık servetiyle 100’üncü sıradan giriş yaptı.

Ilıcak, liderliğe oynuyor

Forbes’ın listesinde en zengin müteahhitlere baktığımızda ise Erman Ilıcak ilk sırada yer alıyor.

Şehir hastaneleri ve yurtdışında aldığı büyük projelerle adından sözettiren Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, 2017’de 2.3 milyon dolar olan servetini neredeyse ikiye katlayarak 4 milyar dolara çıkardı. Böylece 3 sıra yükselerek bu yıl 2’inci oldu. Servetini arttıran bir diğer isim ise Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir oldu. Özdemir, servetini 1.6 milyar dolardan 1.7 milyar dolara taşıyarak listede 14’üncülükteki yerini korudu. Aynı şekilde Limak Holding’in kurucu ortağı olan Sezai Bacaksız’da benzer rakamla Nihat Özdemir’e eşlik etti. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da hem servetini hem de sırasını yükseltenlerden. 2017’de 1.4 milyar dolar ile 20’nci iken, bu yıl 1.6 milyar dolarlık servetiyle 18’inci sıraya yerleşti.

Ağaoğlu’nun serveti de arttı

Türkiye’nin en fazla tanınan müteahhitlerinden olan Ali Ağaoğlu’da servetini artırdı. 2017’de 1 milyar dolar servetiyle 27’inci olan Ağaoğlu Şirketler Topluluğu Başkanı Ağaoğlu, bu yıl servetini 1.1 milyar dolara çıkardı. Ancak artışa rağmen sıralamada geriledi. Agaoğlu, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile 34’üncü sırayı paylaştı. Ali Ağaoğlu’nun abisi Hüseyin Ağaoğlu da servetini, 550 milyon dolardan 600 milyon dolara çıkarmasına rağmen, 74’üncü sıradan 82’nci sıraya geldi.

En kalabalık aile

Listede bir başka dikkat çeken aile ise Cengiz Holding ailesi oldu. Aileden Şeref Cengiz, Mehmet Cengiz, Ekrem Cengiz ve Ahmet Cengiz gibi 4 isim listede yer aldı. Her biri 650 milyon dolarlık servetiyle 72’nci sırayı paylaştı. Dördünün servetinin toplamı ise 2.600 milyar dolar. Listede kalabalık olan bir diğer aile ise Nurol ailesi oldu. Nurol Holding ailesinden Nurettin Çarmıklı, Mehmet Oğuz Çarmıklı ve Erol Çarmıklı 750 milyon dolarlık servetleriyle 59’uncu sırada yer aldılar. Aile üyelerinin toplam serveti ise 2 milyar 250 milyon dolar oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar